Acasa Top SecretServicii secrete De ce documentele WikiLeaks pun în pericol sursele americanilor

De ce documentele WikiLeaks pun în pericol sursele americanilor

scris de M.I.
3 afisari

Într-o schimbare de tactică ce i-a alarmat pe oficialii americani, organizaţia WikiLeaks a publicat pe Internet în ultimele zile aproximativ 134.000 de documente confidenţiale provenite din scurgeri de informaţii, de şase ori mai multe decât totalul publicat de la postarea unor documente secrete ale Departamentul de Stat în noiembrie anul trecut.

Telegrame_Wikileaks Noile informaţii publicate includ însă şi numele unor persoane care au vorbit sub rezerva anonimatului cu diplomaţi americani şi a căror identitate a fost marcată în documente cu avertismentul ‘strict protejat’, informează New York Times, citat de Agerpres. Oficiali din Departamentul de Stat al SUA şi activişti pentru drepturile omului şi-au exprimat îngrijorarea că astfel de surse diplomatice, între care activişti, jurnalişti şi cadre didactice din ţări cu regimuri autoritare, s-ar putea confrunta cu represalii, inclusiv concedierea de la locurile lor de muncă, urmărire penală sau violenţă. Printre cei a căror identitate a fost dezvăluită, în pofida avertismentelor diplomaţilor, s-au numărat un oficial al Organizaţiei Naţiunilor Unite din Africa de Vest şi un activist pentru drepturile omului care activa în Cambodgia. Ei au oferit informaţii oficialilor de la Ambasada SUA cu condiţia ca identitatea lor să rămână secretă.

Noile dezvăluiri sunt de natură să reaprindă o dezbatere în legătură cu pericolul de a se face publice opinii confidenţiale ale diplomaţilor americani. Unii dintre aceştia s-au plâns că scurgerile de informaţii le-au făcut munca mai dificilă. Dezvăluirile au loc în condiţiile în care un tribunal federal din Alexandria, statul Virginia, continuă să audieze dovezile într-o anchetă penală împotriva WikiLeaks pentru divulgarea de informaţii clasificate. WikiLeaks a afirmat luni că accelerarea divulgării informaţiilor este ‘în conformitate cu angajamentul WikiLeaks de a maximiza impactul şi de a pune informaţiile la dispoziţia tuturor’.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult