Acasa Top SecretServicii secrete Dezvǎluri – Ce numǎr de utilizatori ai giganților internetului urmǎrea NSA

Dezvǎluri – Ce numǎr de utilizatori ai giganților internetului urmǎrea NSA

scris de Laurentiu Banches
0 afisari

Companii din domeniul internetului precum Google, Yahoo! sau Facebook, au publicat numǎrul cererilor secrete de date solicitate de NSA.

Dezvǎluri - Ce numǎr de utilizatori ai giganților internetului urmǎrea NSA (foto: dcclothesline.com)

NSA a cerut informaţii pentru 9.000 până la 10.000 de conturi de utilizatori Google în primele şase luni ale lui 2013 şi pentru 12.000 până la 13.000 de conturi de utilizatori în cele şase luni precedente, potrivit blogului oficial al acestui gigant în domeniul Internetului. Toate cererile de date solicitate au fost legale, fiind făcute în cadrul unor mandate eliberate de instanţa însărcinată cu verificarea operaţiunilor de informaţii (FISA). „Publicarea acestor informaţii este un prim pas în direcţia bună şi apără principiile reformei cu care am fost de acord în decembrie”, a explicat responsabilul juridic al Google, Richard Salgado. „Însă continuăm să credem în necesitatea unei transparenţe mai mari pentru ca fiecare să poată să înţeleagă mai bine mecanismele legilor privind supravegherea şi să considere dacă acestea servesc interesului naţional”, a continuat acesta.

Facebook a anunţat că a primit cereri de date pentru 5.000 până la 6.000 de conturi de utilizatori în primele şase luni ale lui 2013 şi pentru 4.000 până la 6.000 în precedentele şase luni. Facebook are peste un miliard de utilizatori. Microsoft a dezvăluit pe blogul său oficial că a primit cereri de la FISA pentru 15.000 până la 16.000 de conturi de utilizatori în primele şase luni ale lui 2013.

În ceea ce priveşte Yahoo!, informaţii au fost cerute pentru 30.000 până la 31.000 de conturi de utilizatori. Yahoo! a precizat cererile FISA nu au vizat decât 0,01% din utilizatorii săi. Apple a anunţat săptămâna trecută că a primit cereri pentru cel puţin 249 de utilizatori în prima parte a anului 2013. Această companie a precizat pe un blog că NSA nu a solicitat conţinuturi de mesaje.

În urmă cu o săptămână, autorităţile americane, în conformitate cu directivele preşedintelui Barack Obama, au aprobat ca giganţii în domeniul Internetului să aibă posibilitatea de a dezvălui mai multe informaţii despre supravegherea utilizatorilor lor, potrivit mediafax. Publicarea acestor cifre a fost autorizată de secretarul Justiţiei, cu condiţia ca marile companii să respecte un termen de şase luni după depunerea cererilor de date prin FISA. Acordul împiedică totuşi marile companii să publice mai multe detalii despre aceste cereri.

Dupǎ semnarea acestui acord, marile companii au retras plângerea pe care au depus-o la instanţa secretă Foreign Intelligence Surveillance Court (FISC). Ele s-au angajat luni să publice cu regularitate numărul cererilor de date solicitate de serviciile de informaţii.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult