Acasa Top SecretServicii secrete Dezvăluirile Reuters despre sateliţii spion SpaceX: Critici în mass-media armatei şi de stat din China

Dezvăluirile Reuters despre sateliţii spion SpaceX: Critici în mass-media armatei şi de stat din China

scris de D.S.S.
233 Afisari

Mass-media armatei şi de stat din China au acuzat duminică SUA că ameninţă securitatea globală, la câteva zile după ce Reuters a dezvăluit că SpaceX, compania lui Elon Musk, construieşte sute de sateliţi spioni pentru o agenţie americană de informaţii.
Unitatea Starshield a SpaceX dezvoltă o reţea de sateliţi în cadrul unui contract secret de 1,8 miliarde de dolari cu National Reconnaissance Office (NRO), a relatat vineri Reuters, citând cinci surse familiare cu programul.
Un cont social media al Armatei de Eliberare a Poporului (PLA) declară că programul SpaceX demască „neruşinarea şi standardele duble” ale SUA, în timp ce Washingtonul acuză companiile chineze de tehnologie că ameninţă securitatea Statelor Unite.
„Îndemnăm companiile americane să nu ajute un răufăcător să facă rău”, afirmă Junzhengping, un cont administrat de PLA, într-o postare duminică pe platforma de socializare Weibo. Contul are 1,1 milioane de urmăritori.
„Toate ţările din întreaga lume ar trebui să fie vigilente şi să se protejeze împotriva unor noi şi chiar mai mari ameninţări la adresa securităţii create de guvernul american”, se arată în postare.
Wang Yanan, redactor-şef al Aerospace Knowledge, o revistă aflată sub controlul Partidului Comunist (de guvernământ), este citat într-un interviu declarând că proiectul de sateliţi SpaceX reprezintă „o provocare la adresa securităţii şi stabilităţii globale”.
„Cercetarea de înalt nivel a serviciilor de informaţii americane în ţări sau regiuni care le preocupă va face în mod inevitabil ca unele probleme fierbinţi să devină mai sensibile sau chiar să escaladeze”, a declarat Wang pentru The Global Times, un ziar controlat de statul chinez, într-un interviu publicat duminică.
Musk deţine şi alte companii, inclusiv producătorul de vehicule electrice Tesla, care are o prezenţă mare în China. Nici Junzhengping şi nici Global Times nu i-au menţionat pe Musk sau Tesla.
Ca răspuns la articolul publicat de Reuters, NRO a recunoscut că are misiunea de a dezvolta sisteme de supraveghere spaţială, dar a refuzat să comenteze gradul de implicare a SpaceX.
SpaceX, cel mai mare operator de sateliţi din lume, nu a răspuns deocamdată la mai multe solicitări de comentarii din partea Reuters cu privire la acest contract.
Preconizata reţea Starshield este separată de Starlink, constelaţia comercială de bandă largă în creştere a SpaceX, care are aproximativ 5.500 de sateliţi în spaţiu pentru a furniza internet cvasi-global consumatorilor, companiilor şi agenţiilor guvernamentale.
Cercetătorii chinezi din cadrul PLA au studiat în ultimii doi ani desfăşurarea Starlink în războiul din Ucraina şi au avertizat în repetate rânduri cu privire la riscurile pe care le prezintă pentru China.
Beijingul a declarat că intenţionează să înceapă să îşi construiască propriile constelaţii de sateliţi.
Space X, NRO şi Pentagonul nu au răspuns deocamdată la solicitările de comentarii din partea Reuters cu privire la reacţia Chinei la acest contract. 

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult

BREAKING NEWS