Acasa Top SecretServicii secrete DIPI, reformat din temelii

DIPI, reformat din temelii

scris de D.S.S.
26 afisari

Dragoș Tudorache, ministrul Afacerilor Interne, a declarat, în cadrul unei conferințe de presă, că, în cel mult două săptămâni, va propune Guvernului un plan de reformare a Departamentului de Informații și Protecție Internă (DIPI).

Ministrul afacerilor interne, Dragoș Tudorache

Ministrul afacerilor interne, Dragoș Tudorache

Tudorache a explicat că dorește clarificarea zonei de competență a DIPI și a subliniat că serviciul va fi supus unui control parlamentar.

„Am anunţat reformarea DIPI ca pe una din priorităţi şi rămâne una dintre priorităţi. Suntem acum în analiza internă cu toate departamentele din minister care pot avea o contribuţie în definirea acestei reforme. Obiectivele mele sunt ca în două săptămâni să propun Guvernului, să propun celorlalte instituţii avizate, un prim model de reformă”, a declarat Dragoş Tudorache într-o conferinţă de presă.
Ministrul de Interne a precizat că este importantă clarficiarea unei zone de competență a DIPI, pentru a nu mai exista suprapuneri cu celealte servicii informative ale statului.

„În primul rând, ceea ce eu vreau să fac este să clarificăm zona de competenţă a DIPI, în aşa încât să nu mai existe suprapuneri cu celelalte servicii ale statului care se ocupă de activităţi informative sau contrainformative. Este esenţial să avem o clarificare a acestor arii de competenţă. În al doilea rând, intenţia mea este să supun DIPI, sau cum se va numi ea după reorganizare, controlului parlamentar, aşa cum sunt şi celelalte servicii care lucrează în zona de informaţii tocmai pentru a avea o transparentizare şi responsabilizare faţă de parlament a acestei structuri”, a mai arătat Tudorache.

Una dintre modificările majore luate în calcul şi aflate în analiza conducerii Ministerului Afacerilor Interne este militarizarea structurii de informaţii, au declarat surse din cadrul MAI, potrivit News.ro. Astfel, agenţii şi ofiţerii DIPI, care în prezent sunt funcţionari publici cu statut special, ar putea avea grade militare, organizaţi după o ierarhie militară.

Situaţia de la DIPI este cea care a dus la demisia fostului ministru de Interne Petre Tobă, după ce DNA a deschis o anchetă penală împotriva foştilor şefi ai structurii de informaţii. Procurorii DNA au cerut aviz pentru începerea urmăririi penale faţă de Petre Tobă pentru favorizarea făptuitorului.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult

BREAKING NEWS