Acasa Top SecretServicii secrete UPDATE – Dosarul Black Cube: Fost ofițer SRI, reținut

UPDATE – Dosarul Black Cube: Fost ofițer SRI, reținut

scris de D.S.S.
175 Afisari

UPDATE – Daniel Dragomir, un fost ofițer SRI, este persoana reținută de procurorii DIICOT în dosarul în care angajați ai firmei israeliene Black Cube sunt acuzați de hărțuirea procurorului-șef al DNA, Laura Codruța Kovesi.

DIICOT a anunțat că l-a reținut pe Daniel Dragomir pentru constituire a unui grup infracțional organizat, instigare la acces ilegal la un sistem informatic, instigare la transfer neautorizat de date informatice, instigare la operațiuni ilegale cu dispozitive și programe informatice, instigare la fals informatic și instigare la violarea secretului corespondenței.

Surse judiciare au declarat pentru AGERPRES că Daniel Dragomir este un fost ofițer SRI, el ocupând funcția de șef grupare sectoare informativ-operative în Direcția Generală de Prevenire și Combatere Terorism din cadrul Serviciului Român de Informații. Daniel Dragomir a fost trimis în judecată în 2015 de DNA pentru trafic de influență și spălare a banilor.

Potrivit unui comunicat transmis miercuri de DIICOT, Daniel Dragomir a intrat în legătură, prin intermediul unei persoane, cu un reprezentant al companiei israeliene Black Cube, căruia i-a împărtășit strategia sa și scopul urmărit, respectiv denigrarea unor persoane pe care le considera responsabile pentru trimiterea sa în judecată de către Direcția Națională Anticorupție.

În primele luni ale anului 2016, la datele de 1 februarie și 16 martie, Daniel Dragomir a avut două întâlniri în București cu suspectul D. Z., împrejurări în care cei doi au discutat atât de contextul și necesitatea operațiunii, scopul și presupusele persoane care stau în spatele operațiunii și care sunt interesate de reușita acesteia, cât și de natura și toate condițiile concrete ale operațiunilor investigative, informative și intruzive (incluzând aici și căutarea și obținerea corespondenței electronice a țintelor), negocierea și stabilirea bugetului, plata operațiunii și comisionul de succes, precum și modalitatea de diseminare în media internațională a eventualului rezultat, pentru asigurarea cât mai promptă a obiectivului stabilit.

„În perioada martie — aprilie 2016, la solicitarea directă a inculpatului Dragomir Daniel de demarare a operațiunii ‘Tornado’, din dispoziția suspecților D.Z. și A.Y. și sub coordonarea directă a suspectului G. F., inculpatul Geclowicz David, fiind în posesia unor suficiente date de stare civilă și informații despre anumite persoane anume vizate, a contactat telefonic în repetate rânduri persoane apropiate șefei DNA și, în continuare, folosindu-se de mijloace frauduloase (‘scenarii’), a reușit să-i convingă pe aceștia să le furnizeze datele de contact ale conturilor de e-mail, date pe care inculpatul le-a pus la dispoziția coinculpatului Weiner Ron, pentru a se continua activitatea infracțională specifică. În continuarea demersului infracțional, inculpatul Weiner Ron, introducând fără drept credențialele celor trei titulari legitimi, le-a accesat fără drept (fără autorizarea acestora), prin încălcarea măsurilor de securitate (folosirea id-urilor și parolelor de autentificare obținute și deținute ca urmare a falsului informatic), conturile de e-mail (spațiul alocat de furnizorul de servicii conturilor de utilizator ale clienților)”, declară procurorii DIICOT.

Datele au fost ulterior transferate în mijloacele de stocare puse la dispoziție de către coordonatori, fiind pregătite pentru predarea către Yossi Barkshtein.

„Activitatea infracțională specifică a echipei Weiner Ron și Geclowicz David s-a realizat și consumat pe teritoriul României, aceștia cazându-se în perioada 29.03 — 2.04.2016 la un hotel de pe raza municipiului București. Urmare a operațiunilor din data de 2.04.2016, de prindere a inculpaților Weiner Ron și Geclowicz David, inculpatul Yossi Barkshtein, intrat în țară în dimineața aceleiași zile, nu a mai reușit să intre în posesia datelor confidențiale compromise și, aflând despre depistarea făcută de autoritățile judiciare române, în după-amiaza aceleiași zile a și părăsit teritoriul României pe la punctul de trecere a frontierei Giurgiu către Bulgaria, la scurt timp deplasându-se cu avionul către Marea Britanie, Londra”, mai spun procurorii.

Acțiunea a fost efectuată împreună cu ofițeri de poliție judiciară din cadrul DCCO — Serviciul de Combatere a Criminalității Informatice și DGPMB — Serviciul Grupări Infracționale Violente.

Pe anumite segmente procesuale s-a beneficiat de suportul informativ din partea Serviciului Român de Informații.

Până în prezent, trei israelieni au fost puși sub acuzare în acest dosar — Ron Weiner, David Geclowicz și Yossi Barkshtein. Ultimul a reușit să fugă din România, pe numele lui fiind emis un mandat de arestare în lipsă.

Procurorii DIICOT au mai reţinut o persoană în dosarul Black Cube, după ce aceasta a fost audiată în urma unor percheziţii care au avut loc marţi, au declarat, pentru News.ro, surse judiciare.

Black-Cube.kovesi spionajSursele citate au precizat că procurorii au făcut marţi după-amiază percheziţii la locuinţa persoanei suspectate, cetăţean român, presupus complice în cazul Black Cube.

În urma percheziţiilor, suspectul a fost dus la audieri şi, în final, procurorii au emis pe numele lui ordonanţă de reţinere pentru 24 de ore.

Procurorii DIICOT au deschis o anchetă pe numele lui Ron Weiner, David Geclowicz şi Yossi Barkshtein, în dosarul privind spionarea comunicaţiilor şi hărţuirea familiei şi a unor apropiaţi ai procurorului-şef al DNA, Codruţa Kovesi. Cei trei sunt angajaţi ai firmei israeliene de investigaţii Black Cube.

Ron Weiner şi David Geclowicz au stat în arest preventiv din 3 aprilie până în 22 iulie, când instanţa le-a înlocuit măsura preventivă cu arestul la domiciliu. Din 8 septembrie, în urma unei decizii luate de Curtea de Apel Bucureşti, Ron Weiner este cercetat sub control judiciar. Pe numele lui Yossi Barkshtein instanţa a emis, în 8 august, mandat de arestare preventivă în lipsă.

Ron Weiner este acuzat de constituire a unui grup infracţional organizat, acces ilegal la un sistem informatic, transfer neautorizat de date informatice, alterarea integrităţii datelor informatice, operaţiuni ilegale cu dispozitive şi programe informatice, iar David Geclowicz este cercetat pentru complicitate la aceste infracţiuni.

Potrivit DIICOT, pe parcursul lunii martie, două persoane care ocupau poziţii de conducere în cadrul unei firme israeliene, cu puncte de lucru atât în Tel Aviv, cât şi în Londra, împreună cu mai mulţi angajaţi ai firmei, printre care şi Ron Weiner şi David Geclowicz, au iniţiat şi constituit un grup infracţional organizat în scopul comiterii mai multor infracţiuni, respectiv infracţiuni de hărţuire şi infracţiuni informatice, “constând în fapt în efectuarea de multiple apeluri telefonice cu caracter ameninţător şi hărţuitor, producătoare de temeri, precum şi atacuri de tip phishing, în vederea sustragerii credenţialelor de acces şi ulterior compromiterii de conturi de poştă electronică, activităţi urmate de violarea secretului corespondenţei, copierea şi transferul fără drept a conţinutului acestora”.

Anchetatorii au stabilit că, în cadrul grupării astfel constituite, cei doi inculpaţi aveau roluri şi sarcini precis trasate de către cei doi lideri, respectiv inculpatul Ron Weiner răspundea de partea tehnico-informatică a activităţii, deţinând cunoştinţele informatice necesare, ocupându-se de atacurile de phishing şi de compromiterea efectivă a conturilor de e-mail, în timp ce, în prealabil, inculpatul David Geclowicz era cel care răspundea de contactarea telefonică a persoanelor din familia şi anturajul persoanei publice vizate şi de obţinerea datelor de contact necesare, mai precis adresele exacte de e-mail, care în continuare formau ţinta atacurilor informatice.

În dosar au fost audiaţi la DIICOT, ca martori, procurorul-şef al DNA, Laura Codruţa Kovesi, şi membri ai familiei sale.

Codruţa Kovesi spunea că au fost date telefoane, insistent, către membrii familiei sale şi către prieteni apropiaţi, timp de o zi şi jumătate, dar că nimeni nu a intrat în dialog cu cei care sunau. Kovesi a precizat că nu i-a fost atacat contul de e-mail.

Omul de afaceri Dinu Pescariu şi Claudiu Florică, fostul şef al Fujitsu în România au fost şi ei audiaţi, în calitate de martor, în dosarul Black Cube. Numele lui Pescariu şi Florică apar şi în dosarul de la DNA privind licenţele Microsoft, în care sunt vizaţi mai mulţi foşti miniştri.

Procurorul-şef al DIICOT, Daniel Horodniceanu, declara, la sfârşitul lunii iunie, că aşteaptă rezultatele comisiei rogatorii din Israel privind audierea conducerii firmei Black Cube şi contractul încheiat cu partea interesată de aflarea informaţiilor despre viaţa privată a procurorului-şef al DNA, Laura Codruţa Kovesi. Horodniceanu preciza că DIICOT a intrat în legătură cu poliţia din Marea Britanie, care ar deţine imagini filmate în legătură cu dosarul Black Cube.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult