Acasa Top SecretServicii secrete UPDATE-Ducu Bertzi a colaborat cu Securitatea

UPDATE-Ducu Bertzi a colaborat cu Securitatea

scris de Matei Iliescu
2 afisari

Update 1 martie ora 11,40-Ducu Bertzi a declarat că decizia CNSAS, care a cerut Curţii de Apel Bucureşti să constate calitatea lui de colaborator al fostei Securităţi, este „nedreaptă”, cântăreţul precizând că nu a făcut poliţie politică, nu a făcut rău nimănui şi se va apăra până la capăt.CNSAS l-a informat pe muzicianul Ducu Bertzi că pe numele său a fost descoperit un dosar de securitate și că a fost sesizată Curtea de Apel pentru a un verdict de evetuală poliție politică.

Ducu Bertzi spune că l-a „surprins” decizia Consiliului Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii (CNSAS), care a cerut Curţii de Apel Bucureşti să constate calitatea de colaborator al fostei Securităţi a cântăreţului.

„(Decizia, n.r.) este nedreaptă, iar materialul pe care mi l-au remis împreună cu decizia contrazice decizia. De altfel, materialul a fost finalizat în septembrie 2010 şi a trebuit să treacă cinci luni şi jumătate ca să scoată decizia de colaborare”, a declarat pentru Mediafax Ducu Bertzi.

Întrebat dacă şi-a pus la dispoziţia Securităţii locuinţa lui de la vremea respectivă, Ducu Bertzi a spus că a fost „forţat de împrejurări” şi „nu de bună voie” a făcut acest lucru.

„Eram angajat la IMUAB – fabrica de componente nucleare. Conform regulamentului intern, nu aveam voie să am relaţii cu străinii. În cazul unei întâlniri cu o persoană străină, trebuia informat securistul care se ocupa de fabrică. Eu aveam prieteni străini, mergeam la ei în casă de ani buni. Nu aveam de ascuns treaba asta, dar nici nu am informat pe nimeni oficial. În 1988, m-au strâns cu uşa. Puteam fi acuzat de spionaj sau manifestam o atitudine „prietenească”. Am ales a doua variantă care s-a concretizat cu apelarea din când în când la garsoniera mea. În aprilie ’89, mi s-a cerut o notă despre unul din diplomaţii străini. Am scris-o şi dacă o veţi citi veţi vedea că nu am scris absolut nimic rău despre aceea persoană. A fost singura notă pe care am scris-o, după care nu am mai fost căutat. Le-am spus prietenilor mei şi, de altfel, am rămas prieteni până azi”, a explicat Ducu Bertzi.

Totodată, cântăreţul spune că din documentul CNSAS rezultă că există două volume referitoare la urmărirea sa. „Vreau să le consult şi eu. Ştiam că sunt supravegheat încă din 1985”, a mai spus Ducu Bertzi.

În plus, Ducu Bertzi a precizat că nu a făcut poliţie politică. „Ştiind că nu am făcut poliţie politică, că nu am făcut rău nimănui, mă voi apăra până la capăt”, a spus Ducu Bertzi.

Ducu Bertzi a colaborat cu SecuritateaDin cele două volume ale dosarului Alexandru Bertzi (numele real al interpretului), instanței i-au fost trimise un angajament prin care acesta (subinginer la Întreprinderea de Mașini Unelte și Agregate) îți punea locuința la dispoziția Securității, o notă de preluare în rețeaua Direcției a III-a Contraspionaj, o notă informativă, un raport din care reiese că ofițerul de rețea i-a dat un parfum de ziua artistului și un raport din care reiese că Bertzi mai trebuia instruit pentru a fi informator, scrie ziarul Puterea.

Într-un interviu dat ziarului, Ducu Bertzi afirmă că nu i s-a părut nimic ceva grav, în 1988, să-și pună locuința la dispoziția Securității și că nu știa la ce folosea Securitatea apartamentul său.

În 1989, Securitatea l-a acuzat că ar avea legături cu doi diplomați străini, căsătoriți cu două românce, cântărețe în corul Song. Potrivit lui Bertzi, Securitatea l-a amenințat că ar putea fi acuzat de spionaj dacă nu acceptă colaborarea cu Direcția a III-a Contraspionaj. Singura notă informativă l-ar viza pe unul dintre cei doi străini, iar conținutul i-ar fi fost favorabil acestuia, zice Ducu Bertzi.

4 comentarii

digital 28-02-2011 - 12:02

ia vezi mata nu a colaborat??!!

Banatanul 28-02-2011 - 16:42

„Securitatea l-a amenințat că ar putea fi acuzat de spionaj dacă nu acceptă colaborarea cu Direcția a III-a Contraspionaj.”

Ofiterii de la Securitate ca persoane fizice trebuiesc adusi in fata JUSTITIEI. Si judecati pentru acte criminale indreptate impotriva intereselor particulare ale cetatenilor.

Cum pot dovedii Securistii ca interesele particulare ale unui cetatean Roman sunt indreptate impotriva Statuluin Roman atita vreme cit ceteteanul sustine statul Romanesc prin activitatea sa lucrativa, creativa si inovativa si isi plateste darile sale (zeciuiala) ce se cuvine catre stat?

Securitatea are doar rolul de a pazii integritatea teritoriala a Statului Romanesc si nu de a apara interesela de Casta ale aparatului politic de stat impotriva propriilor cetateni.

Cine a fost mai intii Oul sau Gaina?
Cine a fost mai intii Omul sau Statul?
De cind si dece Statul isi permite sa intre incaltat pe proprietatea privata a cetateanului cinstit?
Statul este sau nu o organizatie cetateneasca care are la baza increderea reciproca dintre cetateni?
Statul are dreptul sal dispretuiasca pe cetatean sa il sanmtajeze si sa il constringa cu un sistem justitiar corupt?
Interesele particulare ale cetateanului Roman trebuie intot deauna sa fie acelea care definesc interesele Statului Roman.

CRIMA se produce in momentul cind, CASTA clasei politice ori vreo organizatie militatra (SECURITATEA) defineste interesele de stat ca fiind altele decit cele ale cetateanului. Un stat astfel organizat nu este un stat cetatenesc ci unul SAMAVOLNIC care ii considera pe cetatenii contribuabili ca fiind sclavi la indemina celor in miinile carora se afla decizia statala. Cetatenii unui astfel de stat sunt condamnati la silnicie, ceea ce este impotriva Vointei lui DUMNEZEU.

digital 28-02-2011 - 17:34

si care-i problema?el te acuza tu o tii pe-a ta.daca o iei de la istoria lumilor nu cred ca mai prinzi tu treaba cu drepturile.ce nu ti-e clar ca totul este judecat arbitrar,dupa interesul conjunctural al unora sau altora??!!

Banatanul 28-02-2011 - 20:23

Da aveti perfecta dreptate, ca aceasta este Realitatea vremurilor actuale in multe tari. Dar sa nu uitam ca Nu asta este NORMALITATEA, si datorita acestei Anormalitati este nevoie de constiinta Civica asa cum se intimpla in tarile civilizate in care societatea si cetatenii reactioneaza prompt la mirsaviile celor ce detin vremelnic in miinile lor Puterea de stat.

Ori atitudinea Dv. in mod constient sau nu, este una indreptata impotriva spiritului civic cetatenesc din Romania si asta este in detrimentul Statului Romanesc.

Comments are closed.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult