Acasa Exclusiv ZiuaVeche.roDosare Ultrasecrete După incidentul cu avionul rusesc de vânătoare Suhoi Su-35, americanii au trimis artileria grea deasupra Mării Negre

După incidentul cu avionul rusesc de vânătoare Suhoi Su-35, americanii au trimis artileria grea deasupra Mării Negre

scris de Doru Dragomir
597 Afisari

După incidentul aviatic  de vineri, 5 mai, când o aeronavă de tip L410 TURBOLET din dotarea Poliției de frontieră poloneze, care executa, în cooperare cu Poliția de frontieră română, misiuni de patrulare de rutină sub egida Frontex deasupra Mării Negre a fost interceptată la aproximativ 60 de km Est de spațiul aerian al României, de un avion rusesc de vânătoare tip Suhoi Su-35, forțele aeriene americane și-au trimis aeronavele în zonă.

Northrop Grumman RQ-4B Global Hawk

Un avion american de patrulare antisubmarin de tip P-8A Poseidon și o dronă de cercetare de tip RQ-4B Global Hawk  se aflau marți seară deasupra Mării Negre, îndeplinind misiuni de tip ISR (Intelligence, Surveillance, Reconnaissance).

P-8A Poseidon

Aeronava Boeing P-8A Poseidon aparținând Forțelor Navale americane a decolat de la Baza Aeriană Sigonella de pe Insula Sicilia (Italia). Avionul de patrulare antisubmarin  a evoluat în spațiul aerien al României, ieșind și deasupra Mării Negre, în apele teritoriale românești. Acesta a efectuat mai multe treceri în apropiere de Tulcea și în zona Deltei Dunării. Aeronava a evoluat la o altitudine de aproximativ 9.000 de metri, cu o viteză de circa 640 de kilometri pe oră.

Aeronava produsă de Boeing este echipată cu echipamente de ultimă generaţie, în special de supraveghere, putând monitoriza nave de suprafaţă şi submarine pe o rază de peste 160 de km. Aeronava Boeing P8 Poseidon, estimată la 397 milioane de euro, este cel mai sofisticat avion de vânătoare de submarine şi detectare de nave din arsenalul Statelor Unite. Aeronava poate plasa în apă geamanduri cu sonare pentru a detecta vase inamice şi este echipată cu un radar sofisticat, de tip APY-10. Principalele capacităţi ale navei sunt clasificate, însă experţi au estimat că P8 Poseidon poate cartografia o zonă radar transversală de 10.000 de metri pătraţi de la o distanţă de 220 de mile (354 de kilometri).

În același timp cu P8 Poseidon (vânătorul de submarine și vase de suprafață), zona Mării Negre era periată de la o altitudine de peste 16.000 de metri de o dronă de cercetare americană FORTE-11 cu numarul de înregistrare 11-2046 de tip RQ-4B Global Hawk care îndeplinește o misiune de spionaj deasupra apelor neutre ale Mării Negre. Drona a decolat tot de la Baza Aeriană Sigonella.

Northrop Grumman RQ-4B Global Hawk dispune de o mutitudine de senzori electro-optici și infraroșu, dar și de un radar de mare acuratețe care permit supravegherea a 100.000 km2 de teren pe zi. Drona, care costă 220 de milioane de dolari o unitate, este operată de la sol de trei oameni, are o autonomie de peste 32 de ore și execută misiuni de monitorizare a ţintelor aflate în aer, la sol sau pe mare.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult

BREAKING NEWS