Acasa Top SecretServicii secrete Elicopterul invizibil, utilizat de SEAL pentru lichidarea lui bin Laden, costă 60.000.000 $

Elicopterul invizibil, utilizat de SEAL pentru lichidarea lui bin Laden, costă 60.000.000 $

scris de Ion Petrescu
6 afisari

Un dialog aparte, între Pakistan şi S.U.A., a permis cunoaşterea altor aspecte inedite, ale operaţiunii echipei SEAL, care l-a lichidat pe Osama bin Laden.

Conform postului de televiziune ABC NEWS, care citează o declaraţie, din 16 mai a.c., a senatorului american John Kerry, oficialităţile pakistaneze vor returna rămăşiţele elicopterului care a fost abandonat în grădina liderului Al-Qaida, după ce era aruncat în aer, de luptătorii forţelor speciale americane.

 

Fragment din elicopterul folosit de echipa de comando care l-a lichidat pe bin Laden

John Kerry este preşedintele Comitetului pentru Relaţii Externe a S.U.A., calitate în care a primit autorizaţia de a face precizarea deja menţionată.  

Epava elicopterului ars şi demantelat de exploziv constituie prima dovadă publică a existenţei unui program secret de producere a unor aeronave invizibile, de către radare.

Senatorul american s-a întâlnit pe 16 mai, la Islamabad, cu oficiali civili şi militari, având mandatul de a identifica oportunităţi de îmbunătăţire a relaţiilor bilaterale, sensibil afectate de incursiunea unilaterală a echipei SEAL la vila lui bin Laden, pe teritoriul Pakistanului.

Deşi autorităţile americane ceruseră anterior returnarea resturilor elicopterului militar, oficialii pakistanezi nu au fost de acord cu aşa ceva, până la vizita lui John Kerry, care practic i-a rugat să îşi reconsidere poziţia, în această problemă.

„Foarte interesaţi” de a vedea rămăşiţele elicopterului distrus au fost şi…experţi militari chinezi, afirmaţie făcută postului de televiziune amintit de un oficial pakistanez.

Iar ca tacâmul să fie complet, un alt demnitar de la Islamabad a declarat că guvernul său „i-ar putea lăsa pe chinezi să arunce o privire”.

O atitudine care nu a fost deloc receptată pozitiv la Pentagon.

Elicopterul a lovit iniţial, cu o paletă, un zid al vilei lui Osama, apoi a avut o aterizare dură, prăbuşindu-se efectiv, de la câţiva metri, în grădina lui bin Laden.

Casa Albă a precizat că echipa SEAL, care se afla la bordul acestui elicopter a încercat să îl distrugă. Dar coada aeronavei a rămas intactă după explozia iniţiată de luptători.

 

Agenţii CIA, rămaşi cu identităţi diferite în zonă, au observat că în zilele care au urmat raidului din 1 mai, coada elicopterului, precum şi alte piese componente ale acestuia, au fost tractate departe de locul prăbuşirii iniţiale cu un tractor.

Au fost filmaţi şi fotografiaţi, de jurnaliştii veniţi la faţa locului, copiii care se jucau cu folii arse, culese din cenuşa părţii distruse a elicopterului.

Experţii în aviaţie, contactaţi de ABC NEWS, au remarcat configuraţia neobişnuită a rotorului din spate, acoperit cu un fel de scut, precum şi alte modificări neobişnuite, în raport cu un elicopter militar folosit de trupele americane în misiuni de rutină.

Ei au explicat aceste caracteristici tehnice noi, surprinzătoare, ca fiind utile obţinerii a două efecte simultane:
1. deplasarea cu motorul într-o linişte deplină, nu cu zgomotul realizat de acela al unui elicopter obişnuit;
2. nedetectarea pe radar, sau cel mult înregistrarea unui semnal minor, insignifiant, deloc alarmant.

Pentagonul a refuzat să comenteze toate aceste detalii. La fel au procedat şi diplomaţii chinezi prezenţi la Washington D.C.

Chiar dacă sursele guvernamentale americane nu au oferit informaţii privind elicopterul prăbuşit, preşedintele Barack Obama nu a ezitat să recunoască că este vorba de o aeronavă care costă nici mai mult, nici mai puţin, de 60 milioane de dolari.
Indiciu important, de vreme ce un elicopter militar de tipul Blackhawks costă doar…20.000.000 $.

Am scris aceste rânduri amuzat de faptul că TVR a avut o echipă trimisă la locul uciderii lui bin Laden şi atât de bine s-a (pre)documentat, încât la revenirea în turnul învechit, reporteriţa se alinta, presupunând, cu autosuficienţa tipică ignoranţei, că: “sigur militarii încartiruiţi la Academia Militară a Pakistanului ştiau de zborul elicopterelor americane”!

Tare aş fi dat-o pe jurnalista naivă pe mâna nevestelor lui bin Laden. Pentru postdocumentare…

Caricatura realizată de BEELER şi publicată de THE WASHINGTON EXAMINER reproduce şi o imaginară afirmaţie a liderului militar pakistanez:
– Da, bin Laden s-a ascuns chiar sub nasul nostru…aşa că am declanşat o investigaţie totală, în privinţa asta.

 

5 comentarii

digital 17-05-2011 - 08:22

cautati-l pe mache,sa citeasca si el!ca el credea ca un F-35 costa cat acadelele pe care si le linge la colt de strada.deja facea cretinu calcule cate avioane poate cumpara piticul boc,cu banii economisiti din recalcularea pensiilor militarilor!
oricum de atunci nu l-am mai vazut pe forum pe idiot!

urbos 17-05-2011 - 13:11

Interesant ca mache a disparut odata cu alt „american”, cretinul valverde. Cred ca si-au luat al cincilea job ca sa supravietuiasca.

digital 17-05-2011 - 13:39

da, ei erau *combatantii* forumului!erau simpatici idiotii!

Ticu 17-05-2011 - 16:54

Am căutat în DEX şi am constatat că substantivul EPAVĂ se referă doar la „rest al unei nave naufragiate” sau la „persoană care a decăzut din punct de vedere fizic și moral” şi nicidecum la resturile unei aeronave, fie ea chiar şi elicopter.

digital 17-05-2011 - 17:01

no ,lasati amu ca ne mai imbogatim si noi vocabuleru!
nu mai fiti atat de exijent!

Comments are closed.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult