Acasa Top SecretServicii secrete FBI: Nu există legătură evidentă între SI și masacrul de la Orlando

FBI: Nu există legătură evidentă între SI și masacrul de la Orlando

scris de D.S.S.
14 afisari

Gruparea Statul Islamic (SI) a revendicat duminică atacul armat de la Orlando, însă responsabili americani subliniază că nu există nicio legătură evidentă între mișcarea jihadistă și masacrul comis în cursul nopții de sâmbătă spre duminică într-un club de noapte gay din Florida, transmite Reuters.

 Omar Mateen

Omar Mateen

Revendicarea SI a fost difuzată de Amaq, agenția „oficială” de presă a organizației jihadiste.

Atacul armat care a vizat un club pentru homosexuali din orașul Orlando, în statul american Florida, făcând peste 100 de morți și răniți, a fost executat de un luptător al Statului Islamic”, a afirmat Amaq într-un scurt comunicat, citând „o sursă”.

Atacatorul a fost ucis de forțele de ordine după ce a făcut cel puțin 50 de morți și 53 de răniți. Potrivit autorităților americane, este vorba despre Omar Seddique Mateen, 29 de ani, fiul unor imigranți afgani născut la New York.

Un oficial din cadrul poliției federale americane (FBI) a afirmat că este posibil ca Omar Seddique Mateen să fi fost atras de SI, dar dovada unei legături efective între suspect și organizația jihadistă necesită investigații dintre cele mai ample.

Trei responsabili americani apropiați anchetei au afimat că niciun element nu permite să se stabilească o legătură directă între acest măcel și o organizație islamistă.

Atacul armat dintr-un club gay din Orlando s-a soldat cu 50 de morți – cel mai sângeros din istoria SUA – și circa 53 de răniți, conform unui nou bilanț transmis duminică de primarul orașului, Buddy Dyer, potrivit AFP. Agresorul a fost identificat de mass-media ca Omar Mateen, un cetățean american de origine afgană, în vârstă de 29 de ani. El a acționat singur și a fost ucis într-un schimb de focuri cu poliția.

Americanul de origine afgană care a comis cel mai sângeros atentat din SUA după 11 septembrie 2001, dezgustat la vederea homosexualilor care se îmbrățișează și care ar fi jurat credință grupării jihadiste Statul Islamic (SI), este descris de apropiați ca impulsiv și instabil, notează AFP.

Ce avea în minte Omar Seddique Mateen, 29 de ani, atunci când a pătruns înarmat cu o pușcă de asalt și un pistol în Pulse, acest club gay din Orlando unde gloanțele au luat duminică viețile a 50 de persoane prezente și au rănit alte 53?

Atacatorul tocmai telefonase serviciilor de urgență americane (911) înainte de a trece la acțiune, pentru a anunța că jură credință grupării jihadiste SI, potrivit NBC.

Familia recunoaște că el a avut multe defecte, dar susține că actul său nu are nicio legătură cu religia, în timp ce FBI a dezvăluit că l-a interogat în două rânduri — fără urmări — din cauza „eventualelor legături cu teroriști”.

Născut la New York în 1986, tânărul se mută cu familia în Florida, unde urmează cursuri de drept la universitatea de stat Indian River.

În 2009, se căsătorește cu prima nevastă, de care va divorța în 2011, potrivit unor acte juridice consultate de AFP.

Sub acoperirea anonimatului, aceasta din urmă, originară din Afganistan, a declarat cotidianului Washington Post că a fost constant bătută de fostul soț în perioada în care au locuit împreună într-un apartament de două camere la Fort Pierce, în Florida. „Mă bătea. Ajungea acasă și începea să mă lovească pentru că rufele nu erau spălate sau alte lucruri de genul ăsta”, a povestit ea, adăugând că „era o persoană instabilă”.

Schimbările au apărut însă cu pași mici, a afirmat ea.
„Părea normal” la început, nu foarte religios, prezent frecvent pe la sala de sport, potrivit fostei sale soții care își aduce aminte de unele poze făcute de Omar Seddique Mateen deghizat în ofițer al poliției din New York.

La vremea respectivă, el lucra ca gardian într-un centru pentru infractori minori și din acest motiv poseda un permis de portarmă. Cele două interogatorii luate de FBI datează din 2013 și 2014, însă ancheta a fost închisă din lipsă de elemente. Atunci cum se explică acest deznodământ teribil și neașteptat?

„Eram în centrul orașului Miami (…), oamenii cântau. A văzut doi bărbați care s-au îmbrățișat în fața nevestei și copilului său și s-a enervat foarte rău”, a povestit tatăl suspectului, Mir Seddique, la postul NBC, adăugând că fiul său a făcut o criză împotriva homosexualilor.

„Se îmbrățișau și se atingeau, iar el a spus: ‘Uită-te la asta. Fac asta în fața fiului meu'”, a adăugat Mir Seddique, susținând că atacul armat de duminică „nu are nicio legătură cu religia”.

Fosta soție a lui Omar Mateen a simțit violența crescând, fiind nevoită în cele din urmă să apeleze la ajutorul prinților fostului soț în fața violențelor repetate. Aceștia din urmă au ajutat-o să fugă din apartamentul conjugal. După care nu l-a mai revăzut niciodată pe criminalul care a comis masacrul de la Orlando.

„Efectiv mi-au salvat viața”, a spus ea despre socrii de atunci.  Alții însă nu au avut această șansă, încheie AFP.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult