Acasa Top SecretServicii secrete Femeile pot lupta în operaţiuni speciale

Femeile pot lupta în operaţiuni speciale

scris de Ion Petrescu
0 afisari

Postul de televiziune ABC News a găsit un pretext inteligent, pentru a mediatiza o reuniune altfel lipsită de senzaţionalul vânat de presă, aici fiind vorba de Forumul de Securitate organizat de Institutul Aspen.

În acest cadru, amiralul Eric T.Olson, comandantul operaţiunilor speciale americane a declarat că este timpul ca femeile să fie angrenate în acţiunile de luptă ale celebrelor echipe Navy SEALS. Lui Olson i-ar plăcea să vadă dezirabilele camarade în misiuni de luptă:
“Cu cât mai repede ni se va permite să adoptăm o asemenea politică, vom fi gata să pornim pe acest drum.”

Amiralul Eric T.Olson a precizat asistenţei că a fi membru al unei echipe SEAL nu este doar o chestiune de forţă fizică:
“Nu cred că ideea este de a selecta tinere precum personajul cinematografic Jane şi a le pune să urmeze cursuri de formare SEAL, dar există o serie de lucruri pe care un bărbat şi o femeie le pot realiza împreună, ceea ce doi soldaţi nu ar putea. Nu cred că este important ca femeile să poată face o mulţime de flotări. Cred că este mult mai important dacă acestea au sau nu curajul şi agilitatea intelectuală de a acţiona.”

În prezent, în comunitatea forţelor speciale americane, femeile acţionează doar ca experţi în culegere de informaţii şi în relaţiile cu civilii. Nu există luptătoare încadrate în echipele SEAL, cele ale Beretelor Verzi, Rangers sau ale infanteriei marine. Asta pentru că în anul 1994 s-a luat decizia ca femeile să nu fie înrolate sau numite în unităţile de luptă terestre.

Viaţa însă schimbă regulile cazone. Realitatea teatrelor de operaţiuni militare din Irak şi Afganistan, cu societăţi marcate de un conservatorism de tip feudal, a impus aducerea unor femei americane în uniformele forţei expediţionare, pentru a putea comunica cu femeile din comunităţile locale irakiene şi afgane.

Săptămâna trecută, 56 de femei au absolvit cursuri de însoţire a forţelor speciale, în calitate de experte în comunicarea cu populaţia din Afganistan, unde vor fi şi dislocate, începând cu finalul lunii august. Iar numărul indicat de absolvente este minor, în raport cu necesităţile teatrului de operaţiuni afgan.

În luna martie, Departamentul Apărării a primit recomandarea, din partea comisiei de resort, a legislatorilor americani, ca să elimine politicile de excludere a femeilor de la acţiunile de luptă.

Deşi femeile au servit ţara ani de zile in unităţile terestre, ele au fost încadrate, de regulă, în subunităţi anexe, care le păstrează şansa de a le fi recunoscută experienţa lor de luptă.

Amiralul Olson a mai precizat că numai în anul 2010 au fost desfăşurate aproape 4000 de operaţiuni speciale. Rolul lor fiind deseori determinant în războiul global dus contra teroriştilor.

O aserţiune asumată de Institutul Aspen, care a dorit să aibă invitat special pe amiralul Eric T.Olson, la a doua ediţie a forumului amintit, derulat timp de trei zile, cu o focalizare aparte pe conexiunile multiple între securitate, intelligence şi terorism. 1994 s-a luat decizia ca femeile să nu fie înrolate sau numite în unităţile de luptă terestre.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult