Acasa Exclusiv ZiuaVeche.roDosare Ultrasecrete Firma unui general SIE implicată în uciderea unor irakieni-vezi documente

Firma unui general SIE implicată în uciderea unor irakieni-vezi documente

scris de Ziua Veche
30 afisari

Firma românească Danubia Global INC. SRL a fost implicată în 2006 în uciderea a trei civili irakieni în Falluja. Informaţia a fost făcută publică de ediţia on-line a cotidianului New York Times, care citează documentele dezvăluite acum câteva zile de site-ul WikiLeaks. Firma a aparţinut până în data de 31 mai 2010 lui Mihail Bichir, fost general de brigadă în Serviciul de Informaţii Externe (SIE).

Mihail Bichir a fost ofiţer în CIE, serviciul de spionaj al Securităţii, continuându-şi activitatea după 1989 în SIE. Relaţiile pe zona SUA şi le-a dezvoltat pe vremea când a fost directorul Directiei E 101 (care include Europa, SUA, Canada şi organismele internationale), fiind potrivit unor surse un apropiat al lui Teodor Meleşcanu de care s-a apropiat pe vremea când acesta a ocupat funcţia de ministru de Externe în Guvernul Văcăroiu.

 Pe data de 30 noiembrie 2000, fostul preşedinte Emil Constantinescu semna Decretul 505 prin care mai mulţi colonei din Serviciul de Informaţii Externe erau avansaţi la gradul de general. Printre ei şi Mihail Bichir.

Un an mai târziu, pe data de 18 iunie 2001, preşedintele Ion Iliescu semna decretul nr. 440 prin care generalul Mihail Bichir era trecut în rezervă

 Firma românească de securitate Danubia Global Inc. a fost implicata in incidente care au dus la moarte unor civili irakieni, in anul 2006, potrivit documentelor secrete americane publicate de WikiLeaks, scrie  duminica New York Times. Companiiler private de securitate au fost implicate în numeroase abuzuri, fiind acuzate inclusiv de uciderea unor civili, relatează cotidianul american, care prezintă câteva dintre incidentele redate în cele aproape 400.000 de documente publicate de site-ul WikiLeaks.

 

Multe companii par a nu avea simţul răspunderii, comentează New York Times. Astfel, angajaţii unei companii româneşti denumite Danubia Global au ucis trei irakieni la Fallujah în 2006, potrivit documentelor, iar ulterior a refuzat să răspundă întrebărilor cu privire la incident, citând o politică a companiei de a nu oferi informaţii anchetatorilor.

In cei şase ani de război descrişi de aceste documente, au fost ucişi cel puţin 175 de angajaţi ai companiilor de securitate, cel mai mare număr de victime fiind înregistrat în 2006, cu 53 de morţi. Insurgenţii şi alţi răufăcători au răpit cel puţin 70 de angajaţi, dintre care mulţi au fost ucişi ulterior. Angajaţii companiilor de securitate au fost implicaţi şi în accidente rutiere cu decese multiple pe tot teritoriul Irakului, ca urmare a vitezei mari cu care conduceau pe drumuri proaste, unde o ameninţare poate apărea în orice moment.

 

In anul 2006, anchetatorii federali americani au declansat o ampla investigatie privind o firma de securitate din Romania, controlata de o companie inregistrata in Insulele Virgine Britanice. Acestia incearca sa afle si sa clarifice, potrivit cotidianului Pittsburgh Post-Gazette, eventualele legaturi ale societatii din Romania cu o firma de consultanta din Statele Unite ale Americii acuzata de frauda in cazul unor contracte incheiate in Irak.

 Firma Danubia Global Inc. a preluat, in baza unui contract care prevedea achitarea sumei de un dolar si plati ulterioare nespecificate, bunurile din Irak ale companiei Custer Battles – careia armata americana ii interzisese sa mai incheie contracte in Irak -, precum si majoritatea angajatilor acesteia. Proprietarul Danubia, Richard Levinson, a facut parte din conducerea Custer Battles, parasind compania dupa semnarea contractului si devenind consultant pentru firma din Romania.

In aceste conditii, anchetatorii FBI incearcau in 2006 sa stabileasca daca Danubia este o entitate creata artificial pentru a evita interdictia impusa firmei americane Custer, dar si daca membrii conducerii Danubia au fraudat guvernul federal, obtinand contracte in valoare de milioane de dolari pe care nu aveau dreptul sa le primeasca.

 

In replica, Richard Levinson sustinea ca nu mai are legaturi cu Custer Battles sau fondatorii acesteia. De asemenea, directorul de operatiuni din Bucuresti al Danubia Global, Bogdan-Valentin Bichir-fiul generalului Bichir, a negat o eventuala relatie de afaceri intre firma sa si Custer Battles. „Danubia Global este o companie care desfasoara activitati in mod independent, fara a avea legaturi cu Custer Battles LLC. Este adevarat, ca atunci cand o companie preia o operatiune de la o alta companie, cumparatorul pastreaza pe perioada tranzitiei o parte din experienta si aptitudinile personalului cheie, insa intre timp au intervenit schimbari majore in randul personalului din Irak si modificari la nivel de senior management”, a declarat atunci, citat de Mediafax, Bichir.

Danubia se confrunta si cu alte probleme, ca urmare a unor incidente petrecute in luna aprilie in Irak, in cursul carora agentii sai de securitate au deschis focul, omorand mai multi politisti irakieni, scria in 2006 presa americana. Armata americana a declansat o ancheta, interzicand temporar operatiunile firmei Danubia in zona si refuzand ulterior sa mai acorde autorizatiile de rutina companiei. De cealalta parte, reprezentantii societatii au respins acuzatiile politiei irakiene, conform carora agentii ar fi deschis focul fara a fi provocati.

 

Danubia Global Inc. a fost inregistrata la 7 decembrie 2004 in Insulele Virgine Britanice, cu un capital social de 50.000 de dolari. Spre deosebire de Custer Battles, care actiona in zona Bagdadului, Danubia s-a concentrat asupra operatiunilor in vestul Irakului. Infanteristii  marini americani (US Marines) stationati in aceasta regiune angajau companii de logistica pentru aprovizionare, iar firmele de logistica angajau, la randul lor, companii de securitate pentru asigurarea convoaielor. Cotidianul Pittsburgh Post-Gazette a prezentat si o declaratie a directorului general al Danubia, Amy Clark, conform careia compania sa oferea servicii pentru numai 7500 dolari, in timp ce alte firme cereau 15.000 de dolari pentru asigurarea securitatii unui convoi. Danubia, care se pare ca a obtinut contracte in valoare de 1,28 de milioane de dolari pe luna, a incercat sa gaseasca un cumparator, reusind sa inceapa negocieri cu compania Windmill International. Aceasta insa s-a retras de la discutii, din cauza potentialelor probleme provocate de asocierea dintre Danubia si Custer Battles. Totusi, compania a ramas o perioada activa in Irak, oferind echipe de garzi occidentale pentru protectia inginerilor americani si britanici implicati in modernizarea infrastructurii electrice a Irakului in Bagdad si in imprejurimi.

In ceea ce priveste Custer Battles, aceasta a fost una dintre primele companii americane suspendate de autoritatile americane, iar intr-un proces civil desfasurat in cursul anului 2006, un juriu federal din Alexandria a stabilit ca firma a fraudat guvernul american cu trei milioane de dolari, emitand facturi false. Compania americana a fost fondata la sfarsitul anului 2002 de doi fosti militari, care au obtinut contracte pentru asigurarea securitatii aeroportului din Bagdad si acordarea de sprijin logistic pentru introducerea noii monede irakiene. In urma unei anchete, armata americana a suspendat, in septembrie 2004, dreptul companiei de a licita noi contracte.

  

Documentul care atestă implicarea generalului Bichir în firma DANUBIA GLOBAL

 

MONITORUL OFICIAL AL ROMÂNIEI, PARTEA A IV-A, Nr. 2332/30.IV.2009

  

Societatea Comercială DANUBIA GLOBAL INC. – S.R.L.

ACT ADIŢIONAL LA ACTUL CONSTITUTIV AL S.C. DANUBIA GLOBAL INC. S.R.L.

ATESTAT SUB NR. 61\ 05.11.2004 DE AV. MUNTEANU AURELIAN

 

În conformitate cu voinţa asociaţilor exprimată prin Hotărârea Adunării Generale a Asociaţilor

S.C. DANUBIA GLOBAL INC. S.R.L., Nr. 01/ 09.02.2009, cu prevederile Contractului de Cesiune a Părţilor Sociale, atestat sub Nr. 04/ 06.02.2009, De Av. Varujan Alexandru Udrea şi cu Decizia Asociatului Unic, Nr.01/ 05.02.2009,prezentul Act Adiţional, modifică Actul Constitutiv al societăţii, după cum urmează:

I. Din preambulul Actului Constitutiv, asociatul unic cedent S.C. SECURITY VENTURES INTERNATIONAL LTD. va fi radiat şi înlocuit cu asociaţii cesionari, noul text al preambulului fiind următorul:

“Subsemnaţii

1. GABOR ISTVAN, cetăţean român, născut la data de 24.12.1968, în oraşul Miercurea Nirajului, Jud. Mureş,domiciliat în oraşul Miercurea Nirajului, Jud. Mureş,str. Plopilor, nr. 41, identificat cu C.I. seria MS, nr. 354221, eliberată de SPCLEP Tg. Mureş la data 06.02.2006, CNP 1681224264452, şi

2. BICHIR MIHAIL, cetăţean roman, născut la data de 03.12.1949, în Comuna Gostinu, Jud. Giurgiu, domiciliat în Bucureşti, sector 2, Calea Moşilor, nr. 310, bl. 58 bis,sc. 1, et. 2, ap. 9, identificat cu C.I. seria DP, nr. 004139, eliberată de I.G.P. – D.E.P. la data de 11.02.1998,

CNP 1491203400022, în calitate de asociaţi cesionari, ca urmare a Contractului de Cesiune de parţi sociale atestat subNr. 04/06.02.2009 de Av. Varujan Alexandru Udrea, am

convenit să ne asociem şi să constituim o Societate Comercială în condiţiile de mai jos:”

iar pe parcursul întregului act constitutiv actualizat instituţia juridică şi sintagma “asociat unic” fiind înlocuită cu cea de “adunare generală a asociaţilor”.

II. Domeniul şi obiectul principal de activitate al societăţii se vor schimba, din “Activităţi de studiere a pieţei şi de sondare a opiniei publice” ( 732 respectiv 7320 conf. Cod CAEN Rev.2) in “Lucrări de construcţii a clădirilor rezidenţiale şi nerezidenţiale” – 412 respectiv 4120 conf. Cod CAEN Rev. 2. De asemenea, vor fi completate activităţile secundare din obiectul de activitate al societăţii, cu noi coduri din CAEN Rev. 2(…..)

 

III. Articolul 4, referitor la capitalul social al societăţii, se va modifica, în ceea ce priveşte deţinerea pârtilor sociale, asociatul unic cedent S.C. SECURITY VENTURES INTERNATIONAL LTD. fiind înlocuit de asociaţii cesionari GABOR ISTVAN şi BICHIR MIHAIL, după cum urmează:

“Art. 4. Structura capitalului social.

4.1 Capitalul social total subscris şi vărsat în numerar de asociaţi este în valoare de 1000 lei.

4.2. Capitalul social se divide în 100 parţi sociale egale, fiecare cu o valoare nominală de 10 lei, în valoare totală de 1.000 lei, reprezentând 100% din capitalul social al societăţii.

4.3 Ca urmare a cesiunii pârtilor sociale realizate prin Contractul de Cesiune atestat de Av. Varujan Udrea sub Nr. 04/06.02.2009, structura capitalului social al S.C. DANUBIA GLOBAL INC. S.R.L., va fi următoarea:

GABOR ISTVAN deţine 60 de parţi sociale, numerotate de la 1 la 60 inclusiv, în valoare nominală de 10 RON fiecare şi totala de 600 RON, reprezentând 60% din capitalul social al societăţii, iar

BICHIR MIHAIL deţine 40 de parţi sociale, numerotate de la 61 la 100 inclusiv, în valoare nominală de 10 RON fiecare şi totală de 400 RON, reprezentând40% din capitalul social al societăţii; …”

(…..)

 

V. Articolele 7, 8 şi 9 referitoare la conducerea societăţii, deciziile asociatului unic, administrarea societăţii şi controlul activităţii societăţii vor fi înlocuite art.7 referitor la conducerea, administrarea şi controlul societăţii, prin care, totodată, va fi expres revocat din funcţie vechiul administrator BICHIR BOGDAN-VALENTIN care va fi înlocuit cu noul administrator, în persoana asociatului cesionar GABOR ISTVAN:

“Art.7.Conducerea, administrarea şi controlul societăţii

7.1. ADUNAREA GENERALĂ A ASOCIAŢILOR

7.1.1 Societatea va fi condusă de Adunarea Generală a Asociaţilor, care funcţionează şi are atribuţiile stabilite prin Actul Constitutiv.

7.1.2 În cadrul Adunării Generale, fiecare parte socială conferă deţinătorului dreptul la un vot.

7.1.3 Adunarea Generală va numi pentru o perioadă de 4 ani un Administrator General sau un Consiliu de Administraţie.

7.1.4. Iniţial, se numeşte în funcţia de Administrator,asociatul GABOR ISTVAN, cetăţean român, născut la data de 24.12.1968, în oraşul Miercurea Nirajului, Jud. Mureş, domiciliat în oraşul Miercurea Nirajului, Jud. Mureş, str. Plopilor nr. 41, identificat cu C.I. seria MS nr.354221, eliberată de SPCLEP Tg. Mureş la data 06.02.2006, CNP 1681224264452, care declară pe proprie răspundere că îndeplineşte condiţiile legale pentru exercitarea acestei funcţii – cunoscând că declaraţiile false sunt sancţionate conform dispoziţiilor art. 292 din Codul Penal – şi că acceptă expres exercitarea mandatului de administrator.

(….)

 

Prezentul Act Adiţional a fost redactat, din voinţa asociaţilor cesionari, GABOR ISTVAN ŞI BICHIR MIHAIL, exprimată prin Hotărârea Adunării Generale a Asociaţilor Nr.1/09,02,2009, la sediul profesional la Cabinetelor de Avocatura Grupate “Udrea, Udrea & Udrea”, în 5 ( cinci ) exemplare originale, azi, data atestării, de Av. Varujan Alexandru Udrea, din el făcând parte integrantă şi Actul Constitutiv actualizat, în raport cu dispoziţiile art. 204 alin 4 din Legea nr. 31/1990,

modificată şi republicată, al S.C. DANUBIA GLOBAL INC. S.R.L.. (25/1.003.990)

Societatea Comercială DANUBIA GLOBAL INC. – S.R.L.

NOTIFICARE  Oficiul Registrului Comerţului de pe lângă Tribunalul Bucureşti notifică, în conformitate cu prevederile art. 204 alin. (5) din Legea nr. 31/1990, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, depunerea textului actualizat al actului constitutiv al societăţii comerciale DANUBIA GLOBAL INC. S.R.L., cu sediul în Bucureşti, Calea MOŞILOR, nr. 310, bloc 58bis, scara 1, etaj 2, ap.8, sector 2, înregistrată sub nr. J40/17378/2004, cod unic de înregistrare 16886192, care a fost înregistrat sub nr. 76440 din 18.02.2009. (26/1.003.991)

 

Documentul prin care generalul Bichir şi-a cedat acţiunile de la firma DANUBIA

 

 MONITORUL OFICIAL AL ROMÂNIEI, PARTEA A IV-A, Nr. 2809/28.VI.2010

 

Societatea Comercială DANUBIA GLOBAL INC. – S.R.L.

HOTĂRÂREA  ADUNĂRII GENERALE EXTRAORDINARE A ASOCIAȚILOR S.C. DANUBIA GLOBAL INC. S.R.L.

NR. 01/31.05.2010

Adunarea Generală Extraordinară a Asociaților  S.C. DANUBIA GLOBAL INC. S.R.L., convocată potrivit dispozițiilor legale și prevederilor actului constitutiv al societății, întrunită azi, 31.05.2010, la sediul social, la care au participat asociații:

1. GABOR ISTVAN, cetățean român, născut la data de 24.12.1968, în orașul Miercurea Nirajului, jud. Mureș,domiciliat în orașul Miercurea Nirajului, jud. Mureș, Str. Plopilor nr. 41, identificat cu C.I. seria MS nr. 354221,

eliberată de S.P.C.L.E.P. Tg. Mureș la data 06.02.2006,  C.N.P. 1681224264452, deținător a 60 de părți sociale,numerotate de la 1 la 60 inclusiv, în valoare nominală de 10 RON fiecare și totală de 600 RON, reprezentând

60% din capitalul social al societății și  

2. BICHIR MIHAIL, cetățean român, născut la data de 03.12.1949, în comuna Gostinu, jud. Giurgiu, domiciliat în București, sector 2, Calea Moșilor nr. 310, bl. 58 bis, sc. 1, et. 2, ap. 9, identificat cu C.I. seria DP nr. 004139, eliberată de I.G.P. – D.E.P. la data de 11.02.1998, C.N.P. 1491203400022, deținător a 40 de părți sociale, numerotate de la 61 la 100 inclusiv, în valoare nominală de 10 RON fiecare și totală de 400 RON, reprezentând 40% din capitalul social al societății,  Având pe ordinea de zi hotărârea asupra cesiunii celor 40 de părți sociale, numerotate de la 61 la 100 inclusiv, reprezentând 40% din capitalul social al societății, de la asociatul cedent BICHIR MIHAIL către asociatul cesionar, GABOR ISTVAN, a hotărât, cu unanimitatea voturilor celor doi asociați:

– înscrierea transferului de proprietate asupra părților  sociale cesionate în Registrul Asociaților S.C. DANUBIA GLOBAL INC. S.R.L. sub semnătura cedentului și a cesionarului, data înscrierii fiind data de la care cesiunea

este opozabilă asociaților și societății;

– înregistrarea în Registrul Comerțului de pe lângă Tribunalul București, a mențiunii referitoare la cesiunea părților sociale, de la asociatul cedent, BICHIR MIHAIL, către asociatul cesionar GABOR ISTVAN, care devine

astfel asociat unic și administrator al societății, data înregistrării mențiunii fiind cea de la care cesiunea este opozabilă și terților; ca urmare a cesiunii părților sociale  realizate, structura capitalului social al S.C. DANUBIA

GLOBAL INC. S.R.L., va fi următoarea:

– GABOR ISTVAN deține toate cele 100 de părți sociale, numerotate de la 1 la 100 inclusiv, în valoare nominală de 10 RON fiecare și totală de 1000 RON, reprezentând 100% din capitalul social al societății.

De asemenea, Adunarea Generală a Asociaților S.C. DANUBIA GLOBAL INC. S.R.L., a hotărât, ca pe  baza prezentei, să fie redactat, la Cabinetele Individuale  de Avocatură Grupate “Udrea, Udrea & Udrea”, un Act Adițional care să modifice Actul Constitutiv al S.C. DANUBIA GLOBAL INC. S.R.L., în raport cu schimbările intervenite mai sus menționate, iar  Dnul Av. Varujan Alexandru Udrea să se ocupe de desfășurarea formalităților legale, în vederea  înregistrării în Registrul Comerțului de pe lângă Tribunalul București, a mențiunilor anterior arătate.

(104/1.698.383)

 

 

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult