Acasa Top SecretServicii secrete Franţa, campioană la spionaj industrial în Europa

Franţa, campioană la spionaj industrial în Europa

scris de Doru Dragomir
3 afisari

Franţa, mai mult decât China şi Rusia, este ţara cea mai activă în domeniul spionajului industrial printre aliaţii europeni, a informat marţi ziarul norvegian Aftenposten, care citează note diplomatice americane obţinute de WikiLeaks.

 

WikiLeaks
WikiLeaks

Spionajul francez este atât de extins încât pagubele (pe care le provoacă – n.red.) pentru economia germană, în totalitatea lor, sunt mai importante decât pagubele provocate de China sau de Rusia”, potrivit unei note fără dată a ambasadei SUA la Berlin.
Aftenposten, care a obţinut printr-o modalitate necunoscută, în decembrie 2010, cele 250.000 de documente diplomatice ale WikiLeaks, reproduce, în limba norvegiană, aprecierile în acest sens ale patronului unui grup german citat de o notă a ambasadei.
Franţa este Imperiul Răului în ceea ce priveşte furtul de tehnologii, iar Germania ştie acest lucru”, ar fi declarat, în octombrie 2009, Berry Smutny, directorul general al micului fabricant german de sateliţi OHB Technology, scrie Aftenposten, citat de AFP.
OHB Technology a devenit cunoscut publicului larg în ianuarie 2010, câştigând în detrimentul Astrium, filială a gigantului EADS, un contract pentru construirea mai multor sateliţi destinaţi programului de navigaţie Galileo, viitorul “GPS” european.
Luni, Aftenposten scrisese deja despre o concurenţă franco-germană în domeniul sateliţilor spioni. Potrivit notelor obţinute de WikiLeaks, Germania căuta să dezvolte, cu ajutorul SUA, propriul program de sateliţi de observaţie optică (HiROS) în ciuda obiecţiilor Franţei, care conduce eforturile europene în domeniu cu sateliţii Hélios.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult