Acasa Exclusiv ZiuaVeche.roDosare Ultrasecrete Ministerul rus de Externe ameninta cu represalii – FSB mai acuza un diplomat roman de spionaj

Ministerul rus de Externe ameninta cu represalii – FSB mai acuza un diplomat roman de spionaj

scris de Ziua Veche
1.111 Afisari

.

UPDATE ora 17,00 Ministerul rus de Externe a apreciat, miercuri, ca expulzarea unui diplomat rus din Romania este un gest neprietenesc si a declarat ca isi rezerva dreptul de a lua masuri ca raspuns la aceasta decizie, relateaza Interfax, in pagina electronica.

MAE rus a precizat ca a transmis un protest partii romane, „care va purta intreaga responsabilitate pentru posibilele consecinte”.

„Ne rezervam dreptul de a lua masuri”, se arata intr-un comunicat dat publicitatii miercuri de Ministerul rus de Externe.MAE rus considera ca decizia de expulzare a unui diplomat rus din Romania este o masura neprieteneasca si nemotivata.

 

 UPDATE ora 12,20- Anatoly Akopov, secretar I în cadrul ambasadei Federaţiei Ruse la Bucureşti, este diplomatul declarat persona non grata de către autorităţile române, au declarat pentru MEDIAFAX surse oficiale.

Potrivit listei corpului diplomatic acreditat la Bucureşti, Anatoly Akopov şi-a început postul la ambasada din Bucureşti la 27 iunie 2007, venind la Bucureşti împreună cu soţia sa, Natalia Akopova. Natalia Akopova nu lucrează în cadrul ambasadei ca diplomat, numele acesteia neregăsindu-se pe lista de agenţi diplomatici ai Federaţiei Ruse.

 

Contactaţi oficial, reprezentanţii ambasadei Federaţiei Rusiei la Bucureşti au refuzat, miercuri, să mai facă vreun comentariu legat de subiect după ce, marţi seară, reprezentanţi din ambasadă spuseseră că din lista de cinci diplomaţi ruşi cu grad de secretar I de pe site-ul ambasadei doar doi mai sunt la post, respectiv Alexander Soshnikov şi Anatoly Akopov.

 UPDATE 11.20:  UPDATE 18.30: Ministerul Afacerilor Externe a transmis marti părţii ruse decizia autorităţilor române privind declararea persona non grata a unui diplomat din cadrul Ambasadei Federaţiei Ruse la Bucureşti, cu rang diplomatic echivalent (secretar I), solicitându-se, totodată, părăsirea de către acesta a teritoriului României în termen de 48 de ore.

  Serviciul Federal de Securitate al Federatiei Ruse (FSB) sustine intr-un nou comunicat ca si predecesorul lui Gabriel Grecu in functia de secretar I in departamentul politic al ambasadei romane la Moscova, Dinu Pistolea, strangea informatii analitice despre R.Moldova si Transnistria, precum si date compromitatoare despre persoane importante sau politicieni transnistreni. Acesta a parasit capitala rusa in 2008. Serviciile ruse de securitate verifica in prezent posibilele contacte ale “ofiterului de cariera” Gabriel Grecu.

 Grecu, care a lucrat anterior pentru ambasada romana la Erevan, a mentinut contactele cu rusul (pe care FSB il numeste “cetateanul M”) dupa incheierea misiunii lui Pistolea. Diplomatul roman Gabriel Grecu, acuzat de spionaj la Moscova, era interesat de dislocarea militarilor rusi in Transnistria, relateaza si Lenta.ru. La randul ei, publicatia Moskovski Komsomolet noteaza ca, in cadrul investigatiei cazului de spionaj, a fost retinut un militar rus, aflat sub ancheta. Publicatia scrie ca cel retinut a fost recrutat de predecesorul lui Gabriel Grecu, fostul prim-secretarul al departamentului politic la Ambasada Romaniei la Moscova, Dinu Pistolea. Potrivit FSB, inainte ca Grecu sa fi fost retinut, cetateanul rus care colabora cu acesta s-a adresat serviciului secret de la Moscova. El a comunicat contraspionajului rusesc ca un diplomat i-a solicitat transmiterea unei informatii secrete si i-a propus ajutorul in demascarea acestuia.   

 

 UPDATE 17.20: Ministerul Afacerilor Externe condamna incalcarea grava de catre autoritatile Federatiei Ruse a prevederilor Conventiei de la Viena privind relatiile diplomatice din 1961 prin retinerea, in cursul zilei de 16 august 2010, a unui diplomat roman acreditat la Moscova, precum si prin tratamentul complet neadecvat aplicat acestuia. Potrivit prevederilor art. 29 din Conventia mentionata, „persoana agentului diplomatic este inviolabila. El nu poate fi supus nici unei forme de arestare sau detentie. Statul acreditar il trateaza cu respectul care i se cuvine si ia toate masurile corespunzatoare pentru a impiedica orice atingere aduca persoanei, libertatii si demnitatii sale”. O protectie asemanatoare este asigurata documentelor, corespondentei si bunurilor agentului diplomatic, conform prevederilor art. 30 alin. 2 din Conventia de la Viena. De asemenea, agentul diplomatic se bucura de imunitate de jurisdictie penala a statul acreditar, asa cum reiese din prevederile art. 31 alin. 1 al aceleasi Conventii. 

 

Pozitia MAE de mai sus a fost transmisa in seara zilei de 16 august 2010 Primului-colaborator al Ambasadei Federatiei Ruse la Bucuresti, convocat de urgenta la MAE. Ambasada Romaniei la Moscova a comunicat aceeasi pozitie, in cursul acestei zile, catre MAE rus. Totodata, MAE a exprimat dezacordul sau ferm fata de maniera de prezentare publica a situatiei. Ministerul Afacerilor Externe va lua masurile care se impun in consecinta si le va anunta in timp util.

UPDATE 15.10Pe internet a aparut un fragment din inregistrarea video pe care FSB a facut-o luni, in cadrul operatiunii de retinere a diplomatului roman Gabriel Grecu. Materialul filmat cuprinde momentul filarii din masina, organizarea flagrantului din magazin si luarea cu forta a diplomatului, dar si aspecte din timpul interogatoriului si prezentarii acuzatiilor, la un sediu al FSB. Mai multe persoane il inconjoara pe roman si se prezinta in limba rusa, spunand ca sunt angajati ai FSB, dupa care sonorul se intrerupe, pentru a nu se auzi protestele lui Grecu. La un moment dat, se poate observa si o femeie, care il tine strans de cot pe Gabriel Grecu. Pentru ca incepeau sa se stranga curiosi, femeia il elibereaza si scoate un obiect ce pare a fi o legitimatie. Urmeaza aruncarea diplomatului intr-un micobuz.  

De asemeena, pot fi vazute si momente din prezentarea acuzatiilor, la unul dintre sediile FSB, din strada Kuznetsky Most, nr. 22. La un moment dat, in biroul in care era retinut Gabriel Grecu mai intra doua persoane, cel mai probabil reprezentanti ai Ambasadei Romaniei la Moscova. Grecu li se adreseaza in limba romana (n.red. – este necesar sa setati nivelul volumului la maxim): “Am fost la un magazin, mi s-au luat acte, am fost bagat cu forta intr-o masina si adus aici” . Urmeaza prezentarea acuzatiilor in limba rusa. De asemenea, cei doi reprezentanti ai ambasadei sunt indemnati de un ofiter FSB sa se uite pe un laptop, pe ecranul caruia se afla deschis un document cu mentiune SECRET. Se mai poate citi ca este vorba despre comandamentul districtului militar Moscova si numele generalului de armata Vladimir  Iurevich Bakyn (n.red – fost comandant al districtului in perioada 2005-2009) si un numar de inregistrare. Ofiterul FSB sustine ca documentul secret a fost primit de Gabriel Grecu pe un card de memorie. Diplomatul roman spune: “Hai sa terminam si sa mergem acasa mai repede”. Inregistrarea video prezinta apoi imagini de la iesirea din cladire. Grecu iese primul, urmat de cei doi romani. Unul dintre ei ii spune sa nu mearga singur. Grecu ii raspunde ca vor merge impreuna, unul dupa altul.

{youtube}3sbYefPZgF8{/youtube}

 UPDATE 13.20Presedintele comisiei pentru politica externa din Senat, Titus Corlatean, a declarat marti ca membrii celor doua comisii pentru politica externa din Parlament vor solicita Ministerului Afacerilor Externe, dar si altor autoritati romane, o informare referitoare la diplomatul roman Gabriel Grecu, acuzat de spionaj la Moscova. Potrivit lui Corlatean, raportul si informarea MAE ar trebui sa ajunga pe masa membrilor comisiilor pentru politica externa din Parlament in termen de o saptamana.

 
„Chiar daca nu figura pe ordinea de zi a sedintei comisiilor pentru politica externa reunite, am discutat si subiectul aparut ieri (luni – n.r.) fiindca exista, in mod clar, un aspect de politica externa in aceasta chestiune. Raportul MAE ar trebui sa contina si informatii referitoare la confirmarea si infirmarea acestui subiect si la modul in care institutiile statului roman intentioneaza sa reactioneze”, a spus Corlatean, citat de Agerpres.
El a adaugat ca un alt subiect discutat in sedinta viza posibilitatea ca prevederile Conventiei de la Viena, privind relatiile diplomatice, sa fi fost incalcate de autoritatile ruse, fiindca mai multe informatii referitoare cazul Gabriel Grecu au aparut in presa.
„Nu dorim sa amplificam situatia de ieri (luni – n.r.) pentru ca exista o cutuma internationala de gestionare a unor astfel de situatii, daca ele se confirma. Nu cred ca este cazul sa generam o situatie extraordinara. De regula, astfel de lucruri se gestioneaza pe canalele adecvate, cu o anumita discretie pana ce situatia se clarifica, se rezolva. Am constat ca autoritatile ruse au iesit din aceasta cutuma internationala, au oferit presei informatiile despre acest subiect”, a mai spus Titus Corlatean.
Presedintele comisiei pentru politica externa din Senat a mai precizat ca membrii celor doua comisii pentru politica externa din Parlament nu se gandesc sa faca audieri.

 .UPDATE 12.10: Presa internationala relateaza despre diplomatul roman arestat de Rusia pentru spionaj, apreciind ca acest caz ar putea complica si mai mult relatiile dintre cele doua tari, deja marcate de o serie de subiecte conflictuale, transmite Mediafax. Serviciul rus de Securitate (FSB) a anuntat ca l-a retinut pe Gabriel Grecu in timp ce incerca sa obtina informatii secrete de aparare de la un cetatean rus la 16 august, noteaza CNN. Dispozitivele de spionaj confiscate de la agent dezvaluie activitatile sale ostile impotriva Rusiei, potrivit FSB.

 Agentia rusa de presa Itar-Tass relateaza ca spionul roman Gabriel Grecu, care lucra la Moscova sub acoperire diplomatica, a fost declarat persona non grata si somat sa paraseasca Rusia in termen de 48 de ore.  

Ambasada Romaniei la Moscova, contactata de AFP, nu a fost in masura sa confirme arestarea diplomatului. Ministerul roman al Afacerilor Externe a refuzat sa faca vreun comentariu, noteaza agentia France-Presse. 

Acest caz de spionaj ar putea complica si mai mult relatiile diplomatice dintre Moscova si Bucuresti, comenteaza Euronews

.Rusia si-a exprimat preocuparea, in februarie, cu privire la planurile Statelor Unite de a instala rachete de interceptare in Romania, in ceea ce Washingtonul afirma ca este o masura de aparare impotriva potentialelor amenintari din partea Iranului, subliniaza agentia Reuters

Relatiile dintre Rusia si Romania sunt reci, comenteaza la randul sau agentia Associated Press, adaugand ca Romania a aderat in 2004 la NATO si a enervat Rusia sustinand Guvernul proeuropean din Republica Moldova. in iunie, Republica Moldova a cerut Rusiei sa-si retraga cei 1.500 de militari stationati in regiunea separatista a tarii de la destramarea Uniunii Sovietice, in urma cu aproape doua decenii, mentioneaza AP

Agentia germana DPA remarca faptul ca acest caz intervine la numai cateva saptamani dupa ce Statele Unite au predat zece spioni rusi in schimbul a patru agenti occidentali, la aeroportul din Viena. Acordul a fost pus la punct de Washington si Moscova pentru a preveni o noua tensionare a relatiilor dintre cele doua tari. 

 –

UPDATE marti 09.30Diplomatul roman Gabriel Grecu a fost retinut intr-un centru comercial din Moscova in timp ce lua „un pachet” cu informatii militare secrete, lasat la camera de bagaje de un cetatean rus, a relatat, marti, postul de televiziune Rossia-24, sugerand ca datele „nu erau destinate doar Bucurestiului”. Potrivit corespondentului Agerpres, Grecu se afla luni sera la sediul Ambasadei Romaniei de la Moscova.  

UPDATE 20.00: Potrivit unui comunicat al FSB, Gabriel Grecu a fost declarat persona non grata si trebuie sa paraseasca teritoriul rusesc in termen de 48 de ore.

 

 {youtube}HU8kDngyxOw{/youtube} Secretarul I din cadrul Departamentului Politic al Ambasadei Romanei la Moscova, Gabriel Grecu, a fost retinut de FSB (fostul KGB) sub acuzatia ca incerca sa obtina informatii secrete militare, anunta agentia de presa Ria Novosti. „Ofiterul de informatii roman Gabriel Grecu, lucrand sub acoperire diplomatica la misiunea din Moscova, a fost retinut luni, in timp ce incerca sa obtina secrete militare de la un cetatean rus”, a anuntat FSB, citat de Ria Novosti. „De la acesta (n.red. – diplomatul roman) a fost confiscat echipament de spionaj, care demonstreaza intentiile si activitatile sale ostile la adresa Rusiei”, sustine, in continuare FSB.

Pentru moment, Ministerul Afacerilor Externe s-a abtinut de la orice comentariu.

Comunicatul FSB

.

 

 

 

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult

BREAKING NEWS