Acasa Top SecretServicii secrete Gărzile de corp ale demnitarilor ONU obţin atestat la Bucureşti

Gărzile de corp ale demnitarilor ONU obţin atestat la Bucureşti

scris de Z.V.
2 afisari

Personalul de protecţie şi securitate al Naţiunilor Unite va începe în luna martie 2011 un nou stagiu de pregătire în cadrul Centrului de Excelenţă pentru Protecţie şi Securitate al Serviciului de Protecţie şi Pază, primul din cele patru planificate pentru acest an.

Misiune SPP in SUDAN

Misiune SPP in SUDAN

În cadrul Organizaţiei Naţiunilor Unite, cursul CEPS de la Bucureşti a dobândit un caracter obligatoriu pentru ofiţerii de protecţie a demnitarilor. Această decizie a fost luată tocmai pentru a se imprima un caracter uniform în privinţa procedurilor, măsurilor şi abilităţilor privind asigurarea măsurilor de securitate pentru înalţii funcţionari ONU. În anul 2010, 34 de ofiţeri de protecţie străini au absolvit cursurile din România.

Serviciul de Protecţie şi Pază asigură în prezent trei grupuri de militari români ce desfăşoară misiuni de protecţie a demnitarilor ONU în Sudan şi Afganistan.

În urmă cu trei luni, echipa românească din Darfur, ce asigura protecţia unei delegaţii oficiale a ONU – UNAMID, formată din Djibril Bassolé, negociatorul şef al ONU şi al Uniunii Africane pentru Darfur, şi Ahmad bin Abdullah al-Mahmud, ministru al Afacerilor Externe în Qatar, a fost nevoită să evacueze de urgenţă demnitarii. În timpul unei vizite oficiale a acestora la Universitatea din Zalingei, un grup de aproximativ 400 de demonstranţi au devenit violenţi, încercând să-i agreseze. Echipa de protecţie a luat măsuri pentru ca demnitarii să părăsească în siguranţă zona, forţele sudaneze de securitate trebuind să facă uz de armă pentru a restabili ordinea. Incidentul s-a soldat cu doi morţi şi mai mulţi răniţi.

Până în prezent, 192 de cadre ale SPP au executat misiuni în teatrele de operaţii din Sudan (Khartum şi Darfur) şi Afganistan.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult