Acasa Top SecretServicii secrete Gitenstein-Rus: Criminalitatea informatică şi colaborarea România-SUA

Gitenstein-Rus: Criminalitatea informatică şi colaborarea România-SUA

scris de M.A.B.
22 afisari

Lupta împotriva criminalităţii informatice este una dintre reuşitele colaborării România-SUA. Întâmplare sau nu, înaintea întâlnirii dintre ambasadorul american, Mark Gitenstein, şi ministrul de Interne, Ioan Rus, au avut loc două evenimente notabile.

Gitenstein-Rus: Criminalitatea informatică şi colaborarea România-SUA

Gitenstein-Rus: Criminalitatea informatică şi colaborarea România-SUA

Primul se referă la cea de-a şaptea ediţie a Conferinţei naţionale a specialiştilor în domeniul prevenirii şi combaterii criminalităţii informatice, organizată la Bucureşti, în perioada 22 – 25 mai 2012, de către IGPR şi Ambasada SUA. Cel de-al doilea, are în vedere destructurarea grupării de hackeri Anonymous Romania.

Întâlnire Gitenstein-Rus

Ministrul Administraţiei şi Internelor, Ioan Rus, s-a întâlnit joi, la sediul MAI, cu ambasadorul Statelor Unite ale Americii la Bucureşti, Mark Gitensteien. În cadrul întrevederii, cei doi oficiali au discutat despre stadiul cooperării bilaterale în domeniul afacerilor interne între România şi SUA. În context, ambasadorul Mark Gitenstein a mulţumit pentru excelenta colaborare cu Ministerul Administraţiei şi Internelor, în special în domeniul combaterii traficului de droguri şi criminalităţii informatice, precum şi pe componenta anticorupţie.

Totodată, cele două părţi au reiterat disponibilitatea continuării cooperării în domeniul Afacerilor Interne între structurile de specialiate ale României şi SUA, precum şi dorinţa de a identifica noi oportunităţi care să conducă la atingerea obiectivelor aflate pe agenda comună de lucru. La întrevedere a mai participat şeful Departamentului Schengen, Afaceri Europene şi Relaţii Internaţionale, chestor şef de poliţie Marian Tutilescu.

Lovitură pentru Anonymous

Procurorii DIICOT au destructurat Anonymous Romania, o grupare de hackeri constituită din 14 persoane. Au fost efectuate 12 percheziţii domiciliare în Bucureşti, Iaşi, Alba Iulia, Piatra Neamţ, Cluj Napoca, Drobeta Turnu Severin, Arad, Craiova, Reşiţa şi Târgu Mureş. Potrivit unui comunicat al DIICOT, liderul grupării a fost identificat ca fiind Gabriel Bălăneasa, 24 de ani, din municipiul Piatra Neamţ, cunoscut în mediul virtual cu nickname-urile ‘lulzcart, anonsboat, anonsweb, cartman’.

Atacurile erau lansate în scopul obţinerii de date informatice, date care erau după caz copiate/transferate fără drept şi publicate ulterior în mediul virtual pe diverse site-uri, ca dovadă a activităţii de hacking. Membrii grupării au procedat astfel la lansarea de atacuri informatice asupra unui număr de 29 de site-uri, pătrunderea neautorizată în respectivele infrastructuri informaţionale realizându-se prin încălcarea măsurilor de securitate implementate la nivelul serverelor care găzduiau site-urile web ţintă. Activitatea hackerilor a dus la compromiterea totală sau parţială a paginilor şi domeniilor de internet vizate, generând costuri semnificative în vederea recuperării datelor şi implementării de noi măsuri de securitate.

La sediul DIICOT vor fi aduse în vederea audierii 12 persoane, faţă de care se efectuează cercetări pentru săvârşirea infracţiunilor de acces fără drept la sisteme informatice, în scopul obţinerii de date informatice prin încălcarea măsurilor de securitate, modificare fără drept de date informatice şi transfer neautorizat de date dintr-un sistem informatic. Cercetările au fost efectuate împreună cu ofiţeri de poliţie judiciară din cadrul DCCO – SCCI şi Direcţia Operaţiuni Speciale. Acţiunea a fost efectuată cu sprijinul Jandarmeriei Române, iar suportul tehnic şi informativ a fost asigurat de către SRI.

Conferinţa naţională a specialiştilor în domeniul prevenirii şi combaterii criminalităţii informatice

Cea de-a şaptea ediţie a Conferinţei naţionale a specialiştilor în domeniul prevenirii şi combaterii criminalităţii informatice a fost organizată la Bucureşti, în perioada 22 – 25 mai 2012, de către Inspectoratul General al Poliţiei Române şi Ambasada Statelor Unite ale Americii. Consacrată la nivel naţional şi internaţional drept un forum de promovare a cooperării interinstituţionale, conferinţa a reunit experţi din cadrul Inspectoratului General al Poliţiei Române/Direcţia de Combatere a Criminalităţii Organizate/Serviciul de Combatere a Criminalităţii Informatice, a Ministerului Public, Ministerului Justiţiei, Parlamentului României, Ambasadei SUA, FBI, Eurojust, Poliţiei australiene, Poliţiei engleze (SOCA/Serious Organized Crime Agency) şi Action Fraud, Poliţiei olandeze, Europol, Consiliului Europei, Business Software Alliance, precum şi din partea Microsoft, Oracle, Vodafone, Bit Defender, Provision, Kaspersky, VISA Europa, Symantec şi Western Union. Evenimentul de la Bucureşti s-a derulat în colaborare cu The Society for the Policing of Cyberspace (POLCYB), o organizaţie internaţională non-profit care susţine parteneriatele globale între sectorul public şi sectorul privat în domeniul prevenirii şi combaterii criminalităţii informatice. În premieră pentru POLCYB, întrunirea anuală a membrilor săi a avut loc în Europa de Est şi s-a derulat simultan cu conferinţa naţională a specialiştilor români.

La ceremonia de deschidere, au susţinut alocuţiuni: Adjunctul Inspectorului General al Poliţiei Române, Chestor de Poliţie Florentin Robescu; Adjunctul Procurorului General al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, Gabriela Scutea; Ataşatul pe probleme de securitate al Ambasadei Statelor Unite ale Americii în România, Philip Nazelrod; Preşedintele Society for the Policing of Cyberspace POLCYB, Stuart Hyde; Consilierul în cadrul Norton Lead Cyber Security, Symantec Corporation şi Preşedinte al POLCYB, Adam Palmer; Directorul Executiv al POLCYB, Bessie Pang; Managerul pe probleme de strategie în afaceri al Microsoft România, Todi Pruteanu şi Managerul General al Oracle România, Sorin Mândruţescu.

Agenda celei de-a şaptea ediţii a Conferinţei naţionale a specialiştilor în domeniul prevenirii şi combaterii criminalităţii informatice a inclus teme de actualitate precum criminalitatea informatică în contextul dezvoltării colaborării internaţionale şi a parteneriatelor public – privat, prevenirea şi combaterea criminalităţii informatice în România, tendinţe şi evoluţii ale criminalităţii informatice, criminalitatea informatică şi legislaţia europeană, atacurile informatice, prevenirea şi combaterea fraudelor cu cărţi de credit, evaluarea de risc şi managementul securităţii companiilor, mediile de socializare şi provocările pentru agenţiile de aplicare a legii.

Criminalitatea cibernetică: România-SUA, colaborare din 2003

Conferinţa de la Bucureşti s-a adresat, în primul rând, poliţiştilor şi procurorilor din România implicaţi în această problematică, fiind un bun prilej de a prezenta întreaga deschidere de cooperare interinstituţională şi internaţională, precum şi hotărârea Poliţiei Române de a trata cu prioritate acest fenomen.

Chiar de la înfiinţarea acestei structuri de specialitate în anul 2003, Serviciul de Combatere a Criminalităţii Informatice din cadrul Direcţiei de Combatere a Criminalităţii Organizate a Inspectoratului General al Poliţiei Române a fost beneficiarul sprijinului constant acordat de Ambasada SUA, prin intermediul programelor de pregătire şi asistenţă tehnică ale Departamentului de Stat al SUA, cu un buget care a depăşit suma de un milion de dolari. În iunie 2011 aceste iniţiative au continuat prin lansarea, cu ajutorul unei donaţii de echipamente de specialitate în valoare de peste 52.000 USD, a site-ului dedicat depunerii de sesizări online pe tema activităţilor ilicite din sfera criminalităţii informatice www.efrauda.ro. Portalul reprezintă un instrument modern de sesizare, dar şi o sursă de informaţii cu privire la situaţia criminalităţii informatice din România (legislaţie, tendinţe şi recomandări pentru cetăţeni). Un număr de peste 100 de sesizări au fost deja depuse prin intermediul site-ului şi au fost direcţionate în mod eficient spre echipele de investigaţie competente. Colaborarea bilaterală dintre structurile specializate a fost marcată şi de numeroase succese în plan operativ, în primele luni ale acestui an înregistrându-se cca. 107 cazuri comune pe linia fraudelor informatice şi a atacurilor informatice, cu peste 220 de percheziţii domiciliare efectuate şi circa 57 de persoane reţinute. Parteneriatul excepţional dintre Ambasada SUA, agenţiile americane de aplicare a legii şi structurile de specialitate din cadrul Inspectoratului General al Poliţiei Române va continua şi în viitor.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult