Acasa Top SecretServicii secrete Închisorile CIA. O comisie APCE vrea anchetă în România

Închisorile CIA. O comisie APCE vrea anchetă în România

scris de M.A.
3 afisari

Comisia pentru Afaceri Juridice a APCE cere autorităţilor juridice române să iniţieze o investigaţie serioasă, urmărind acuzaţiile detaliate de răpiri şi detenţii secrete.

inchisori CIA

Potrivit unui proiect de rezoluţie adoptat miercuri la Paris, comisia Adunării Parlamentare a Consiliului Europei cere autorităţilor juridice române să inţieze o anchetă serioasă cu privire la centrele de detenţie secrete ale CIA, se arată într-un comunicat al CoE, transmite Mediafax.

Într-un proiect de rezoluţie adoptat miercuri la Paris, pe baza unui raport al parlamentarului elveţian Dick Marty, Comisia pentru Afaceri Juridice a APCE s-a pronunţat şi în privinţa anchetelor judiciare sau parlamentare lansate după două rapoarte importante ale lui Marty, în urmă cu cinci ani, care au nominalizat guvernele europene ce au găzduit închisori secrete ale CIA sau au colaborat în vederea unor extrădări extraordinare sau tortură.

De asemeena, Comisia deplânge că parlamentele din Polonia şi România s-au limitat la anchete „al căror principal scop pare să fi fost apărarea poziţiei oficiale a autorităţilor naţionale”.

Totodată, comisia salută ancheta parlamentară din Lituania care stabileşte existenţa a două centre de detenţie ale CIA în ţară, constatând însă că ancheta nu a permis să se stabilească dacă persoanele au fost efectiv deţinute şi maltrate în aceste locuri, sau dacă oficialii lituanieni de rang înalt au fost informaţi.

Raportul urmează să fie dezbătut de APCE – care reuneşte 318 parlamentari din 47 de ţări ale Consiliului Europei – în sesiunea de toamnă de la Strasbourg (3-7 octombrie).


This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult