Acasa Top SecretServicii secrete Interceptări SRI. România, condamnată de CEDO

Interceptări SRI. România, condamnată de CEDO

scris de M.A.
2 afisari

România a fost condamnată la CEDO, din cauza unor interceptări SRI din 1996. În dosar se află jurnalistul Mircea Toma şi fostul ofiţer SRI Constantin Bucur. Cei doi au fost sprijiniţi de Monica Macovei.

cedo

Interceptări SRI. România condamnată de CEDO (foto:finantistii.ro)

Fostul căpitan al Serviciului Român de Informaţii (SRI), Constantin Bucur, a anunţat în luna mai a anului 1996, în cadrul unei conferinţe de presă, că SRI a interceptat în mod sistematic convorbirile telefonice purtate la sediul partidelor politice şi în redacţiile unor ziare. Pentru susţinerea afirmaţiei sale, Bucur Constantin a prezentat înregistrările efectuate chiar de el. Ofiţerul SRI, care în 1998 a fost condamnat la închisoare cu suspendare pentru încălcare a Legii siguranţei naţional şi de publicarea unor informaţii cu caracter „stric secret”, şi care între timp a fost trecut în rezervă, a adresat în 2002 instanţei de la Strasbourg o plângere împotriva României, susţinând că statul român a încălcat dreptul său la un proces echitabil, precum şi libertatea de exprimare, transmite RADOR.

CEDO a acceptat sesizarea înaintat de Constantin Bucur ca fiind întemeiată şi, în consecinţă, a obligat statul român la achitarea sumei de 20.000 de euro, cu titlu de despăgubiri morale. De asemenea, instanţa de la Strasbourg a stabilit, tot cu titlu de despăgubiri morale, plata a câte 7.800 de euro celorlalţi doi reclemanţi ai aceluiaşi caz, respectiv ziaristului Mircea Toma şi fiicei sale, Sorana Toma, din cauza încălcării de către statul român a dreptului la viaţa particulară şi de familie, precum şi pentru tergiversarea procesului. Din înregistrările realizate şi date publicităţii de Constantin Bucur, a rezultat că SRI a interceptat chiar şi convorbirile telefonice care au avut loc între ziarist şi fiica sa, dar instanţa din România a respins acţiunea ziaristului.

Europarlamentarul Monica Macovei, fost ministru al justiţiei, care a reprezentat la Strasbourg plângerile venite din România, a arătat, într-un conmunicat dat publicităţii după sentinţă, că despăgubirea care urmează să fie achitată de către statul român ar trebui să fie recuperată de la fosta conducere SRI (n.red. – Virgil Măgureanu, membru PDL) şi de la judecătorii militari care l-au condamnat pe Constantin Bucur.

Pe parcursul verificărilor întreprinse în acest caz, SRI nu a pus la îndoieală legalitatea interceptărilor, însă fostul director al Seviciului Român de Informaţii, Virgil Măgureanu, a susţinut că Bucur Constantin nu a primit ordin pentru interceptarea ziariştilor şi a politicienilor, iar, dacă a făcut-o, probabil a pregătit un scandal declanşat tot de el cu scopul denigrării SRI.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult