Iranul acuză Siemens de sabotaj | Ziua Veche
Acasa Top SecretServicii secrete Iranul acuză Siemens de sabotaj

Iranul acuză Siemens de sabotaj

scris de Z.V.
8 afisari

Alaeddin Boroujerdi, un influent deputat iranian, a acuzat gigantul industrial german Siemens că a încercat să saboteze programul nuclear al ţării sale, vânzând Teheranului echipamente ce conţineau mici dispozitive explozive, relatează agenţia germană de presă DPA.

Iran tintit

Iranul acuză Siemens de sabotaj

Potrivit lui Boroujerdi, “echipamentele ar fi trebuit să explodeze după instalare, pentru a ne distruge sistemele (nucleare)’. Totuşi, a mai precizat acesta, experţii iranieni au descoperit la timp dispozitivele, zădărnicind astfel “complotul inamicului”. “Compania Siemens, care a furnizat acest echipament, va răspunde pentru această acţiune”, a mai avertizat Boroujerdi, care este preşedintele comisiei parlamentare pentru securitate naţională şi afaceri externe.
Siemens a respins imediată acuzaţiile, purtătorul său de cuvânt Alexander Machowetz spunând că “nu derulăm nicio tranzacţie care să aibă legătură cu programul nuclear iranian”.
Organizaţia Naţiunilor Unite a interzis vânzarea către Iran de echipamente nucleare. Wahied Wahdat-Hagh, un expert germano-iranian, a declarat pentru Jerusalem Post că presa iraniană este plină de acuzaţii la adresa Siemens. Portalul iranian de ştiri asremrooz.ir, controlat de guvern, reaminteşte că au mai planat şi în trecut suspiciuni asupra Siemens. Anul trecut, Qolam Reza Jalali, un oficial din domeniul apărării iraniene, a acuzat compania germană că a furnizat informaţii “duşmanilor Iranului” prin intermediul programului SCADA Siemens, pentru a permite infiltrarea virusului Stuxnet în sistemele informatice iraniene.
Aceste ultime acuzaţii de sabotaj vin la mai puţin de o săptămână după ce şeful Organizaţiei Iraniene pentru Energie Atomică, Fereydoun Abbasi-Davani, afirma că s-au folosit explozibili pentru a se întrerupe, la 17 august, alimentarea cu energie electrică a uzinei nucleare subterane Fordow.

1 comentariu

BULA 23-09-2012 - 16:40

Machowetz asta, precis e neamtz de pe la nordul Turciei. Cu cine si-au gasit iranienii sa faca afaceri de genul asta !

Comments are closed.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult