Acasa Top SecretServicii secrete Israelul crede că Iranul nu a decis să construiască arma nucleară

Israelul crede că Iranul nu a decis să construiască arma nucleară

scris de C.P.
3 afisari

Oficialii israelieni sunt de acord cu evaluarea americanilor, potrivit căreia Teheranul nu a decis încă să construiască arma nucleară, se relatează într-un comentariu publicat duminică de Associated Press.

Iran tintit

Israelul crede că Iranul nu a decis să construiască arma nucleară

Cu toate acestea, în Israel persistă starea de îngrijorare legată de posibilitatea ca Iranul să devină capabil să construiască astfel de arme, motiv pentru care oficialii israelieni continuă să se gândească la un atac preventiv împotriva instalaţiilor nucleare iraniene, înainte ca autorităţile de la Teheran să le poată disimula în buncăre pe care armata israeliană nu are echipamentele necesare să le distrugă. SUA încearcă să convingă Israelul să nu atace Iranul şi să lase sancţiunile să-şi facă efectul în demersul de convingere a autorităţilor acestei ţări de a renunţa la programul nuclear. Washingtonul se teme că o ripostă a Iranului ar putea extinde conflictul în regiune şi ar conduce la o creştere substanţială a preţului petrolului, factor extrem de nefavorabil în contextul crizei economice mondiale şi al apropiatelor alegeri prezidenţiale americane.

În ecuaţie mai intră şi temerile legate de capacitatea Israelului de a rezista în faţa rachetelor iraniene lansate ca ripostă, mişcările islamiste aliate cu Iranul, precum Hezbollahul libanez sau Hamasul din Fâşia Gaza, urmând să bombardeze şi ele Israelul cu rachete, trupele americane din Golf fiind la rândul lor potenţiale ţinte ale armatei iraniene. Associated Press menţionează, potrivit Agerpres, că a discutat în ultimele zile cu mai mulţi oficiali israelieni din zona serviciilor secrete şi din structurile guvernamentale implicate în discuţii legate de programul nuclear iranian. Potrivit acestor surse, Israelul acceptă ideea că Teheranul nu a decis încă să construiască o armă nucleară, acesta fiind punctul de vedere ce prevalează în serviciile secrete ale Statului evreu. Dar oficialii israelieni, a căror identitate Associated Press nu o divulgă, avertizează că există riscul ca informaţiile de care dispun să fie incomplete şi Iranul să desfăşoare într-un secret desăvârşit activităţi de realizare a unor astfel de arme.
Ei cred că cheia problemei este momentul în care Iranul va reuşi să dispună de suficient uraniu îmbogăţit care să-i permită construirea relativ repede a unei bombe atomice, în decurs de circa un an. Un alt aspect important este că transferul instalaţiilor nucleare iraniene în buncăre fortificate lasă Israelului un interval de timp de numai câteva luni pentru a acţiona eficient printr-un raid aerian împotriva acestora. În schimb, SUA, care dispun de bombe antibuncăr mai puternice, ar avea la dispoziţie o perioadă mai îndelungată pentru a porni un atac. Principala suspiciune în cercurile israeliene este că Iranul nu a decis încă să construiască arme nucleare tocmai pentru a nu oferi Israelului pretextul unui atac.
Iranul a anunţat luna trecută că dispune de 100 de kilograme de uraniu îmbogăţit la 20%, cantitate suficientă pentru producerea a patru bombe nucleare, dacă acest material va fi procesat suplimentar.

5 comentarii

Marian 19-03-2012 - 12:51

Frica trebuie sa fie raspandita si alimentata in lume si cei puternici sa isi arate muschii. Institutiile internationale nu au in vedere precedentul din Irak unde s-a pornit un razboi pentru ca aveau arme chimice si dupa ce au ocupat s-a dovedit ca informatia a fost falsa.Este grav ca un stat mic precum Israelul se infoaie la Iran si incearca sa-i impinga si pe americani in conflict. Ce au de fapt evreii cu iranienii ca si Israelul are arme nucleare si nimeni nu i s-a impotrivit din lumea buna si nici acum. De ce unii au mai multe drepturi pe aceasta lume fata de altii, unde sunt intelegerile internationale care prevedeau neagresiunea, neamenintarea cu forta, egalitatea in drepturi mintre tari, si altele? Ce fac ONU si celellalte organizatii internationale cu atributii in respectarea pacii in lume?!!!
Evreii sunt capabili sa tulbure pacea mondiala asa cum am mai facut-o in istorie si au dat vina pe altii.

Ciu Huhu 19-03-2012 - 16:36

Razboiul civil din Rusia din 1918 si dupa, a fost intre Armata Rosie a evreilor bolsevici condusa de evreul Trotski si Armata Alba a tarului Rusiei, deci a fost razboi provocat de evreii bolsevici!
Se pare ca si in alte razboaie si-au bagat cozile.

- प्रिंस Parpanghel Carpathians 19-03-2012 - 16:48

….ERUDITU- leh ! ciu-fuifui!

digital 20-03-2012 - 14:50

corect!
bine punctat:”……si-au bagat cozile.”
că ăștia e din ăia care au cozi,animalele…..

digital 19-03-2012 - 14:18

este doar un joc imagistic,pentru a temporiza orice acțiune iminentă,și de a da impresia că asupra Israelului planează un pericol dintre cele mai belicoase și mai neântâlnite vreodată în istorie…kh-kh-a-ții se fac că uită folosirea asupra Japoniei,a două dintre cele mai nimicitoare bombe,doar ca experiment!
iar acum o jonglează din nou din politici și strategii,ca să dea bine în caz de ceva gafe militare,atâta au și ei…bombe că în rest la tactici și strategii militare,la ora actuală, sunt cei mai mari rahați…un fel de andrei și tomi,malaxați într-o budă din deșert….

Comments are closed.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult