Acasa Top SecretServicii secrete James Bond e ori prost, ori senil, ori are Alzheimer

James Bond e ori prost, ori senil, ori are Alzheimer

scris de M.I.
4 afisari

 

Informaţiile top secret se scurg în valuri pe Tamisa. Guvernul britanic şi serviciile secrete par tot mai incapabile să păstreze informaţiile clasificate.

Ţara lui James Bond scapă informaţiile secrete printre degeteInfomaţii secrete, clasificate drept “secrete de apărare”, au fost difuzate de ministerul britanic al Apărării pe site-ul de internet al Parlamentului. În urma unei erori de manipulare tehnică, internauţii au reuşit să citească părţile cenzurate dintr-un document asupra flotei de submarine nucleare britanice cu un simplu copy-paste, scrie The Daily Star. În acelaşi mod, au avut acces la identitatea mai multor cadre din minister însărcinate cu “dosare” sensibile. Curioşii au mai putut să descopere rezultatele unei expertize care descria capacităţile reactoarelor submarinelor nucleare de a rezista la un “accident catastrofal”. Experţii indicau, printre altele, că măsurile de securitate aplicate de US Navy pentru a proteja submarinele sale nucleare sunt de două ori mai sigure decât cele britanice.

“Toată povestea este foarte jenantă. Persoana responsabilă ar trebui concediată imediat. Americanii vor fi foarte furioşi că secretele lor de securitate au fost date în vileag”, declară o sursă din ministerul Apărării, care a dorit să-şi păstreze anonimatul, pentru Daily Star.

“Toţi inamicii noştri încearcă să pună mâna pe armele şi pe materialul nostru nuclear. Orice informaţie, indiferent de natură, îi poate interesa, şi acest lucru este foarte periculos”, explică Patrick Mercer, parlamentar conservator şi fost înalt oficial al armatei britanice.

Ministerul Apărării nu este singura instituţie britanică care a lăsat să scape informaţii clasificate. Săptămâna trecută, un document al ministerului Sănătăţii, care relata o reuniune asupra mai multor scandaluri cu sânge contaminat, a fost publicat pe internet, cu numele înnegrite din raţiuni de securitate. Or, era suficient să dai un print paginii pentru ca pasajele cenzurate să fie citite prin transparenţă. Astfel de indiscreţii au fost comise şi de ministerul Autorităţilor locale, care a salvat negocierile comerciale interne într-un format nesecurizat.

Documentele incriminate au fost retrase de pe net. Guvernul britanic a ordonat o amplă operaţiune de verificare a tuturor dosarelor date publicităţii. Nu e prima oară când statul britanic se află sub focul criticilor pentru posta gestionare a datelor confidenţiale. În noiembrie 2007, el a pierdut două hard-discuri care conţineau numele, adresa, data naşterii, codul numeric personal şi detalii asupra conturilor bancare a 25 de milioane de beneficiari de alocaţii familiale.

Internetul nu e singurul robinet prin care guvernul britanic „scapă” secrete. Serviciile secrete de pe malurile Tamisei au devenit celebre în toată lumea pentru modul în care rătăcesc secretele.

În 2008, bunăoară, MI6 a pierdut pur şi simplu o cameră video pe care se aflau salvate documente top secret. Anumite fişiere cuprindeau nume şi fişe de studii academice ale unor inşi suspectaţi de colaborare cu Al-Qaida, fotografii cu lansatoare de rachete şi detalii ale unui program de computer codat folosit de oficialii MI6. Camera a fost găsită de un ins care o cumpărase cu 31 de lire sterline pe eBay.

În martie 2000, un agent superior MI6 şi-a pierdut laptopul după ce a băut prea mult într-un bar. A fost găsit după două săptămâni. Culmea scandalului a fost că serviciul secret a apelat inclusiv la un anunţ de mică publicitate într-un ziar.

Trecuseră doar câteva zile de când unui agent MI5 i se furase laptopul în staţia de metrou Paddington, în timp ce îşi cumpăra bilet.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult