Acasa Exclusiv ZiuaVeche.roDosare Ultrasecrete Lipsa locurilor de parcare din Bucuresti a dat batai de cap spionului Zikolov si ucrainenilor

Lipsa locurilor de parcare din Bucuresti a dat batai de cap spionului Zikolov si ucrainenilor

scris de Ziua Veche
10 afisari

 Curtea de Apel Bucuresti (CAB) arata in motivarea deciziei de condamnare pentru spionaj a lui Marinov Zikolov si a ofiterului Floricel Achim ca prin sustragerea de informatii au compromis conceptia de organizare a sistemelor de comunicatii si informatii a Armatei Romane. Marinov Zikolov a avut probleme din cauza lipsei locurilor de parcare din Capitala in timpul actiunilor de spionaj.
Magistratul care a judecat acest dosar arata in motivarea deciziei ca cei doi au adus atingere securitatii nationale a Romaniei.

Dispozitia pentru Comunicatii si Informatica a Diviziei I Infanterie Dacica, clasificata secret, a fost compromisa in totalitate avand in vedere ca, in textul dispozitiei sunt prezentate principiile privind organizarea si realizarea sistemului de comunicatii si informatica al Divizie 1 Infanterie pe timp de pace, in situatii de razboi, elemente de conceptie si organizare a comunicatiilor radio de garnizoana ale Statului Major al Fortelor Aeriene, s-a produs implicit si compromiterea partiala a Dispozitiei de Comunicatii Informatica a Statului Major al Fortelor Terestre, a unei parti importante din Dispozitia pentru Comunicatii si Informatica a Statului Major General, respectiv a conceptiei de organizare si realizare a sistemelor de comunicatii si informatica in Armata Romana„, se arata in motivarea deciziei instantei.
Judecatorii Cursii de Apel Bucuresti mai explica faptul ca a decis ca Zikolov sa primeasca o pedeapsa maxima prevazuta de lege, insa cu aplicarea dispozitiilor favorabile retinute in favoare sa prin actul de sesizare a instantei fiind „artizanul intregii activitati infractionale”.
Potrivit MEDIAFAX, judecatorul mai arata ca probele din dosar releva ca Zikolov si Achim au lucrat coordonat si organizat pentru a obtine venituri pentru documente cu caracter militar de la Ucraina.
Curtea de Apel Bucuresti i-a condamnat la cate 12 ani si sase luni de detentie pe Floricel Achim si Marinov Zikolov, pentru spionaj, decizia putand fi contestata la Inalta Curte de Casatie si Justitie.
Cei doi au fost trimisi in judecata in 22 iunie 2009. de catre procurorii Directiei de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism (DIICOT). Floricel Achim a fost judecat pentru tradare prin transmitere de secrete, instanta stabilind in cazul sau degradarea militara, iar Marinov Zikolov, pentru spionaj.
Procurorii DIICOT au stabilit ca, in perioada 2002 – 2008, Floricel Achim si Marinov Zikolov ar fi dezvoltat un sistem clandestin in baza caruia subofiterul roman procura din retelele informatice ale unitatii militare unde isi desfasura activitatea informatii secrete de stat sau documente ori date care, prin caracterul si importanta lor, fac ca fapta sa pericliteze siguranta statului roman.
Acesta transmitea informatiile cetateanului bulgar, care, la randul sau, le inmana reprezentantilor statului Ucraina. Metoda de sustragere a documentelor folosite de Floricel Achim „era una relativ simpla, facilitata si de neregulile existente in sistemul de protectie a informatiilor clasificate de la unitatea unde acesta isi desfasura activitatea”, potrivit procurorilor.
Procurorii au constatat ca sustragerea se realiza in doua modalitati. Astfel, in timpul executarii serviciului (24 de ore cu 72 de ore), subofiterul avea acces la unul dintre calculatoarele unitatii si lua informatiile in mod direct, cu ajutorul unor suporturi de memorie externa. Pe de alta parte, el isi crea oportunitati de obtinere a informatiilor militare din calculatorul lui Dragos Petrisor (seful sau direct), utilizand parola si contul de utilizator al acestuia din urma.

In ceea ce priveste faptele lui Mihai Fercheluc si ale lui Dragos Petrisor, probele administrate in cauza au condus la concluzia ca acestia, din neglijenta, au incalcat normele legale privind lucrul cu documente „secret de stat” si, prin aceasta, au permis sustragerea de catre Floricel Achim a unor documente clasificate.

 

 Zikolov si-a asumat meritele pentru cariera lui Achim

Marinov Zikolov a avut probleme din cauza lipsei locurilor de parcare din Capitala in timpul actiunilor de spionaj pentru care a fost condamnat la detentie, instanta Curtii de Apel Bucuresti descriind, in motivarea deciziei, intreaga activitate desfasurata de bulgar si de ofiterul Floricel Achim.
Marinov Zikolov era specializat in operatiuni de tip „bussines intelligence”, activitate ce inseamna in argoul de specialitate obtinerea clandestina de informatii confidentiale, inclusiv a celor aflate in sfera „secret de stat” si vinderea lor catre terte puteri straine interesate – si a reusit sa il recruteze si instruiasca pe Floricel Achim, de la care a obtinut informatii militare clasificate, in schimbul unor stimulente financiare, potrivit motivarii deciziei Curtii de Apel Bucuresti (CAB).
Legatura dintre cei doi a inceput in 1994-1995, cand s-au imprietenit printr-un alt amic comun, cu care Achim mergea in Bulgaria, unde locuia Zikolov, care apoi, a fost angajat al Ambasadei Bulgare la Bucuresti.
Bulgarul era prieten cu un reprezentant al Ucrainei la Bucuresti care i-a spus ca este interesat de informatii militare pentru care plateau 800-1000 de dolari.
Astfel, Zikolov a reluat legatura, in 2002, cu Floricel Achim.
Potrivit unei interceptari din 2008, Zikolov si-a asumat meritele pentru cariera lui Achim.
Zikolov: Stii de ce? Pentru ca sursa asta am facut-o eu! Am ridicat de la gunoi, de la tara pe baiatul acesta si acum functia pe care e datorita mie si el e constient de asta si lucreaza pentru mine! Normal ca ii dau si niste bani!
Ofiter sub acoperie: Ok
Zikolov: Dar povestea asta e de multi ani”,
este un pasaj din interceptare.
Mai mult, Achim Floricel a facut niste cursuri de specializare profesionala tocmai pentru a avea acces la mai multe informatii, a notat instanta.
Pe de alta parte, dorinta ca inculpatul Achim Floricel sa aiba acces la un nivel cat mai inalt de securitate era justificat, deoarece, cu cat nivelul sau de acces la informatii de importanta militara deosebita era mai ridica, cu atat valoarea celor doi ca surse ale puterii straine Ucraina crestea, evident direct proportional crescand si gradul de periclitare a securitatii nationale„, se arata in motivarea deciziei instantei.
Metoda folosita pentru sustragerea informatiilor era clasica dar „facilitata si de neregulile existente in sistemul de protectie a informatiilor clasificate” din acea perioada la Batalionul 45, respectiv Diviziei I Infanteriei „Dacica„. Neregulile constau in facilitarea accesului nerestrictionat la informatii clasificate de catre superiori pe baza increderii castigate, prin incalcarea reglementarilor privind protectia informatiilor clasificate, accesul personalului nenominalizat pentru anumite sarcini, dar si inexistenta unor proceduri operationale de auditare a copierii datelor informatice din SIC-uri pe suporti de memorie externa.
Potrivit documentului citat, la inceputul anului 2009, pentru ca i-a crescut accesul la informatii si s-au majorat sumele de bani primite din Ucraina, Achim Floricel pregatea diversificarea variantelor de sustragere de informatii, intentionand sa-si cumpere un laptop pe care sa-l tina in masina. De asemenea, intentiona sa foto-copieze documente cu un aparat integrat in telefonul mobil.

Fast Food Springtime si La Belle Epoque, restaurante folosite pentru livrarea secretelor militare

Mai mult, reprezentantii Ucrainei doreau sa schimbe „metoda de lucru”, astfel ca Zikolov trebuia sa plaseze stick-urile in locuri prestabilite – „casute postale impersonale”.
Au fost stabilite doua astfel de locuri, la restaurantele Fast Food Springtime si La Belle Epoque
.
O alta metoda noua presupunea folosirea unor softuri pentru criptarea informatiilor. Zikolov trebuia sa notifice agentii puterii straine cu doua zile inainte si sa ii anunte datele si locul unde se face transferul de date, pentru acest lucru fiind alese parcari aglomerate din Capitala.
Daca apareau probleme, Zikolov trebuia sa abandoneze operatiunea, sa trimita un mesaj scurt catre una din cele doua adrese de mail prin care comunica cu reprezentantii Ucrainei si sa se deplaseze de urgenta la Ruse.
Aceasta modalitate a fost testata de Zikolov, care a transmis informatii despre „fructe”, din parcarea supermarketului Carrefour Orhideea. El trebuia sa parcheze la aproximativ 15 metri de masina reprezentantului Ucrainei pentru a face transmiterea datelor.
Bulgarul a transmis reprezentantilor Ucrainei ca anumite locuri sunt o problema pentru transmiterea informatiilor din cauza lipsei locurilor de parcare.

„Vreau sa precizez ca prietenii nostri, de cateva ori au vizitat Depozitul nr.1 (parcarea Mall Vitan – n.r.) pentru recunoastere, s-au plans ca totdeauna practic e greu de gasit un loc liber de parcare”, le-a transmis Zikolov ucrainenilor in acel mesaj de proba.

Procurorii au constatat ca sustragerea se realiza in doua modalitati. Astfel, in timpul executarii serviciului (24 de ore cu 72 de ore), subofiterul avea acces la unul dintre calculatoarele unitatii si lua informatiile in mod direct, cu ajutorul unor suporturi de memorie externa. Pe de alta parte, el isi crea oportunitati de obtinere a informatiilor militare din calculatorul lui Dragos Petrisor (seful sau direct), utilizand parola si contul de utilizator al acestuia din urma.
In ceea ce priveste faptele lui Mihai Fercheluc si ale lui Dragos Petrisor, probele administrate in cauza au condus la concluzia ca acestia, din neglijenta, au incalcat normele legale privind lucrul cu documente „secret de stat” si, prin aceasta, au permis sustragerea de catre Floricel Achim a unor documente clasificate.

 

 

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult