Acasa Top SecretServicii secrete Mark Zuckerberg i s-a plâns lui Obama de spionajul online

Mark Zuckerberg i s-a plâns lui Obama de spionajul online

scris de S. P.
3 afisari

Fondatorul Facebook Mark Zuckerberg l-a sunat pe preşedintele american Barack Obama pentru a se plânge de „ameninţarea” pe care o reprezintă pentru Internet practicile Guvernului american.

Fondatorul Facebook s-a plâns lui Obama de spionajul online

Fondatorul Facebook s-a plâns lui Obama de spionajul online

„L-am sunat pe preşedintele Obama pentru a-mi exprima frustrarea cu privire la pagubele create de către Guvern pentru viitorul nostru al tuturora”, a anunţat joi Mark Zuckerberg pe pagina personală de Facebook. „Din păcate, se poate spune că va fi necesar mult timp pentru o reformă reală”, a adăugat el.

„Guvernul american ar trebui să fie un campion (în promovarea) Internetului, nu o ameninţare. Este necesar ca ei să fie mai transparenţi cu privire la ceea ce fac, altfel oamenii îşi vor imagina ceea ce este mai rău”, avertizează el.

Furia fondatorului celei mai importante reţele de socializare online relevă tensiunile tot mai mari dintre sectorul tehnologic şi Guvern, în urma unei serii de dezvăluiri despre programe de supraveghere create de către agenţii americane de informaţii, ca de exemplu NSA.

Glenn Oswald, un fost jurnalist la The Guardian, a scris miercuri pe site-ul revistei online Intercept despre utilizarea la scară mare a unor virusuri informatice pentru extragerea unor date din reţele telefonice sau pe Internet, pe baza unor documente transmise de către fostul consultant al Agenţiei Naţionale americane pentru Securitate (NSA) Edward Snowden. În anumite cazuri, NSA ar fi imitat pagini Facebook pentru a introduce aceste virusuri în calculatoare.

Majoritatea navigatorilor pe Internet şi firmelor cooperează „în vederea creării unui mediu sigur şi transformării spaţiului pe care îl împărtăşim într-unul şi mai bun”, subliniază Zuckerberg.

„De aceea sunt atât de tulburat şi atât de frustrat de informaţii despre comportamentul Guvernului american. Atunci când inginerii noştri muncesc fără încetare pentru ameliorarea securităţii, noi ne gândim să protejăm împotriva unor infractori, nu împotriva propriului Guvern”, îşi exprimă el revolta.

Potrivit unor informaţii furnizate în ultimele luni de către Edward Snowden, NSA a avut acces la servere ale unor giganţi din sectorul ITC precum Facebook, Google sau Yahoo!.

Grupurile vizate au dezminţit în mod ferm că ar fi existat accese la datele lor fără mandat judiciar, dar au subliniat că o transparenţă sporită ar oferi asigurări utilizatorilor serviciilor lor.

În ianuarie, ele au obţinut dreptul de a publica date globale despre cereri oficiale de date, însă numeroase voci au reclamat şi mai multe detalii.

Mark Zuckerberg a reiterat, joi, acest apel în favoarea unei deschideri, subliniind că „a avea încredere în Internet este mai important ca niciodată”.

„Pentru ca Internetul să rămână solid, este necesar să-i menţinem securitatea. De aceea, la Facebook consacrăm multă energie pentru a ne transforma serviciile şi Internetul per ansamblu într-un spaţiu mai sigur şi (mai) securizat. Criptăm comunicaţiile, utilizăm protocoale securizate, încurajăm oamenii să utilizeze diverse mijloace de identificare şi facem totul pentru a ajuta la soluţionarea problemelor pe care le descoperim la servicii terţe”, a adăugat el potrivit Mediafax.

Aceste comentarii au provocat o reacţie de entuziasm pe Internet. În decurs de două ore, aproape 97.000 de membri Facebook au dat „like”, 11.800 au împărtăşit mesajul, iar câteva sute l-au comentat, cei mai mulţi pentru a-l felicita pe fondatorul Facebook.

3 comentarii

Pungescu Gazian 14-03-2014 - 09:27

Norocul lui Obama este ca Zuckerberg a apucat sa telefoneze primul, caci daca era ȘistVerde nu se stie pana unde se putea ajunge. Daca ii dadea afara din Uasinton pe toti chevronistii?

pathfinder 14-03-2014 - 09:29

Hotul asta ordinar l-a sunat pe Obama sa-l traga de urechi?!?
Sa-si exprime frustrarea???
Mare ti-e gradina….

IV 14-03-2014 - 09:41

Alta marmota patentata!

Comments are closed.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult