Acasa Exclusiv ZiuaVeche.roDosare Ultrasecrete Masuri aberante in luxosul sediu al STS: Generalul Opris a oprit lifturile ca sa faca economii

Masuri aberante in luxosul sediu al STS: Generalul Opris a oprit lifturile ca sa faca economii

scris de Ziua Veche
94 afisari

 

 

Reducerile de cheltuieli sunt de-a dreptul aberante si hilare in unele institutii bugetare. Cea mai trasnita masura luata pana acum s-a petrecut la Serviciul de Telecomunicatii Speciale (STS).

 

 
Generalul locotenent Marcel Opris, directorul STS, a hotarat sa opreasca toate lifturile moderne din luxosul sediu (UM 0622 Bucuresti) al acestui serviciu secret, situat langa Podul Ciurel. Motivul este halucinant: sa nu cumva sa se defecteze vreun ascensor si sa fie obligat sa cumpere piese de schimb sau sa plateasca service-ul. In aceste conditii, toti angajatii STS – printre care femei gravide si persoane in varsta – sunt obligati sa faca un adevarat tur de forta pe scarile imobilului care are doua subsoluri, parter si sapte etaje.

STS a tocat zeci de milioane de euro pentru construirea sediului central din Bucuresti care, asa cum rezulta dintr-o nota de fundamentare intocmita de specialisti, sta sa se darame din cauza infiltratiilor cu apa din panza freatica. In 1997, prin Hotararea Guvernului nr. 233/1997 au fost aprobati indicatorii tehnico-economici pentru obiectivul de investitii „LG-97” (indicativul cartierului general al acestui serviciu secret), stabilindu-se o valoare de finantat in suma de 6.890.000 lei (RON), in preturi decembrie 1996, valoare ce a fost actualizata ulterior conform prevederilor legale in vigoare. Acesta a fost momentul in care Unitatea Speciala „R” a fostei Securitati, transformata dupa 1989 in Serviciul de Telecomunicatii Speciale (UM 0622 Bucuresti), demara constructia luxosului sediu de la Podul Ciurel din Bucuresti. Langa imensa antena de langa fosta fabrica Semanatoarea s-a ridicat, in scurt timp, un colos din sticla si inox, care poate concura oricand cu un sediu al unei banci prospere, avand in vedere finisajele exterioare, dar si dotarile interioare.

Nu stim ce economii intentioneaza sa faca STS prin oprirea lifturilor, dar generalul Opris nu se multumeste cu sediul central si a demarat lucrarile pentru ridicarea unei cladiri si mai falnice, botezata in acte „Centrul Informatic si de Comunicatii”.

Daca proiectul se va finaliza, STS va deveni un mega-serviciu secret care se va ocupa nu numai de asigurarea legaturilor telefonice pentru institutiile statului, dar va gestiona si tot ceea ce insemana servicii de Internet si comunicatii de date prin fibra optica.
Dorinta STS-ului este aceea de a fi unica institutie care sa asigure si sa monitorizeze tot ceea ce inseamna servicii de date si voce pentru institutiile statului si nu numai.

Iata cum motiveaza STS-ul necesitatea construirii unui nou sediu langa cel care sta sa se darame din cauza infiltratiilor de apa:
Necesitatea implementarii masurilor INFOSEC in spatiile tehnice actuale destinate sistemelor informatice si de comunicatii presupune asigurarea masurilor de securitate si protectie„.
Suprafata prevazuta pentru realizarea obiectivului Centrul Informatic si de Comunicatii este de aproximativ 6190 m.p si va avea structura 2S -P-4E.

articol aparut in numarul 16 al saptamanalului ziuaveche.ro

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult