Fiica a printului Su, descendent al lui Nurhachi, fondatorul dinastiei Manchu, Yoshiko Kawashima s-a nascut în 1906 si la doar câteva luni a fost încredintata consilierului militar japonez al tatalui ei, Naniwa Kawashima, care a crescut-o si educat-o în Japonia.
În 1921, anul mortii tatalui sau, ea devenise de mult indiferenta fata de mostenirea sa chineza si ducea o viata descrisa atunci ca fiind „depravata”. Desi a avut numeroase idile, în 1927 s-a casatorit cu fiul unui print mongol caruia îi fusese promisa de tatal ei în cadrul unui aranjament anterior. Dar, dupa doar patru luni de mariaj, ea si-a parasit sotul si s-a întors la o viata de desfrâu în Tokyo.
Mica de statura, însa extrem de draguta si spirituala, a început sa poarte haine barbatesti, în special uniforme cu pantaloni de calarie si cizme negre stralucitoare. Printre amantii sai s-a numarat maiorul Ryukichi Tanaka, seful Serviciului de informatii japonez din Shanghai.
Cronicarii sustin ca Tanaka nutrea o ura intensa fata de toti chinezii si ca, luându-o ca amanta pe Yoshiko Kawashima, si-a propus sa se razbune pe o rasa pe care o dispretuia. Pentru a-i asigura lui Yoshiko o viata de lux, Tanaka a trecut-o pe statul de plata al serviciilor secrete japoneze si a trimis-o la scoala pentru a învata limba engleza, despre care credea ca îi va fi de folos mai târziu în activitatea de spionaj.
În toamna anului 1931, când Tanaka a primit ordin sa creeze tulburari în Shanghai pentru a distrage atentia de la preluarea Manciuriei de catre japonezi, el a pus-o la lucru pe Yoshiko Kawashima. Dându-i instructiuni si bani, Tanaka i-a ordonat sa angajeze zeci de huligani chinezi care sa intre prin efractie în case si sedii de firme si sa creeze un haos general, în timp ce navele de razboi ale marinei japoneze au debarcat detasamente de puscasi marini care au ocupat sectiuni ale orasului.
Câteva saptamâni mai târziu, tânara spioana a fost trimisa la Tientsin, unde a reusit sa-l „convinga” pe copilul împarat detronat, Puyi, ultimul dintre suveranii manciurieni si care îi era ruda de sânge, sa se mute la Mukden, unde el va servi ca suveran marioneta a militarilor japonezi care erau pe cale sa preia controlul asupra Manciuriei.
Pâna în 1932, Yoshiko Kawashima îsi îndeplinise atât de bine sarcinile încât i s-a dat gradul de capitan si i s-a permis sa poarte uniforma militara japoneza. Se pare ca s-a bucurat în timp ce Shanghaiul era bombardat de fortele aeriene japoneze si s-a plimbat prin orasul devastat împreuna cu ofiterii japonezi, calcând cu nonsalanta peste cadavrele femeilor si copiilor macelariti.
Câtiva ani mai târziu, Yoshiko Kawashima s-a mutat în Beijingul ocupat, unde a strâns o avere, extorcând sume mari de bani de la chinezii din zona, dar intervenind pe lânga japonezi în favoarea celor care erau acuzati de colaborare cu inamicul, în special Chiang Kai-shek.
Yoshiko Kawashima dadea un procent din banii extorcati comandantului japonez local, colonelul Yamaga, pâna când acesta a început sa ceara mai multi bani decât ea era dispusa sa îi cedeze. În 1943, Yoshiko Kawashima a scapat de Yamaga spunând autoritatilor ca acesta se opunea planurilor de razboi ale generalului Tojo.
Denuntul perfidei spioane a dus în cele din urma la trimiterea colonelului în fata Curtii Martiale, pentru înalta tradare. Spre sfârsitul vietii sale, comportamentul lui Yoshiko Kawashima a devenit din ce în ce mai bizar, se presupune ca din cauza sifilisului care îi invadase corpul si, probabil, creierul.
În 1948, ca urmare a tradarii unui fost colaborator, a fost adusa în fata unui tribunal chinez si condamnata la moarte pentru activitatea ei în slujba invadatorului japonez. Desi plutonul de executie era forma standard de îndeplinire a pedepsei capitale la acea vreme, Yoshiko Kawashima a avut parte de moartea rezervata pe vremuri în China doar aristocratilor, fiind decapitata.