Acasa Top SecretServicii secrete Meleşcanu: Nu am avut acces la lista ofiţerilor acoperiţi

Meleşcanu: Nu am avut acces la lista ofiţerilor acoperiţi

scris de A.A.
42 afisari

Teodor Meleşcanu a declarat, luni, la Gândul Live, că nu a avut acces la lista ofiţerilor acoperiţi ai Serviciului de Informaţii Externe.

Meleşcanu: Nu am avut acces la lista ofiţerilor acoperiţi.

Meleşcanu: Nu am avut acces la lista ofiţerilor acoperiţi.

„Nu am avut acces, nici nu se pune problema să am acces la lista ofiţerilor acoperiţi ai SRI, nici la lista ofiţerilor acoperiţi ai SIE, dintr-un motiv foarte simplu, că această evidenţă este total separată de evidenţa personalului de ofiţeri care lucrează tot sub acoperire, dar care lucrează din centrala Serviciului”, a precizat Meleşcanu.

El a mai spus că putea să facă o astfel de solicitare, în cazul în care ar fi avut nevoie să se clarifice în legătură cu o informaţie. „Dacă, de exemplu aş fi primit o informaţie că Australia ne va ataca cu marina şi aviaţia, săptămânile viitoare, primul lucru care l-aş fi făcut era să cer să mi se spună care este sursa de la care s-au obţinut aceste informaţii şi care a fost persoana care a transmis această informaţie, prin legătura cu sursa respectivă”, a spus Meleşcanu.

El a precizat că ar fi trebuit, în acest context, să semneze într-un registru că a luat act de aceste informaţii, tocmai pentru a preveni deconspirarea întâmplătoare sau din neştiinţă.

Întrebat dacă a semnat un document din care reiese că niciun candidat la prezidenţiale, ministru sau parlamentar nu este ofiţer acoperit, Meleşcanu a răspuns: „Da, a fost o solicitare din partea Comisiei SIE şi am semnat acest document”.

„Noi am spus foarte clar că niciunul dintre candidaţi nu este ofiţer acoperit sau sub orice altă formă. Faptul că nu este este un lucru care se poate spune. Nu contravine cu nimic legii dacă dai o declaraţie foarte clară că nimeni nu face parte din această categorie”, a explicat Meleşcanu.

Potrivit acestuia, aceeaşi întrebare, la timpul trecut, nu se poate aplica, pentru că, potrivit Hotărârii de Guvern 223/2013, rezerviştii au dreptul la protecţie şi în niciun caz nu se poate divulga identitatea lor.

„Din acest motiv, nu am fost, juridic, în poziţia să dau un răspuns”, a mai spus Meleşcanu.

El a continuat: „Dacă sunt, am răspuns că nu sunt. Dacă nu au fost, nu am dreptul să dau această informaţie”, şi a menţionat că legea care îi interzice acest lucru este cea de organizare şi funcţionare a SIE, care, la articolul 10, precizează că „sursele de informare, metodele şi mijloacele de muncă nu pot fi dezvăluite faţă de nimeni şi în nicio împrejurare”.

Întrebat ce răspuns ar trebui să dea SIE dacă cei din Comisia parlamentrară de control al activităţii SIE ar cere lista ofiţerilor acoperiţi, dar nu la prezent, ci pentru trecut, Meleşcanu a spus: „Acelaşi răspuns pe care l-am dat pentru că (…) răspunsul nu este al meu, nu încercaţi să mă băgaţi într-o bătălie care e între preşedintele Băsescu şi premierul Ponta, în care eu sunt o victimă colaterală. Răspunsurile nu sunt de la mine. Acesta este lucrul cel mai urât care s-a făcut. Sunt ale Servicului”.

Meleşcanu a precizat că a discutat şi cu preşedintele Băsescu aceste aspecte: „Am avut şi o discuţie personală (..) Nu am avut discuţii pe persoane, pentru că obligaţia mea era să ţin discuţia la nivel general”.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult