Acasa Exclusiv ZiuaVeche.roDosare Ultrasecrete Mihai Răzvan Ungureanu: SIE a avut pierderi de vieţi omeneşti

Mihai Răzvan Ungureanu: SIE a avut pierderi de vieţi omeneşti

scris de Ziua Veche
3 afisari

Directorul SIE Mihai Răzvan Ungureanu a admis că au existat pierderi de vieţi umane în timpul misiunilor Serviciului, în timpul mandatului său. Invitat la emisiunea “2+1”, Ungureanu le-a transmis un avertisment şi politicienilor.


Atunci când retorica politicienilor este prea încinsă şi nu are în spate decât dorinţa evidenţierii personale se poate întâmpla ca declaraţiile acestora să pună în pericol operaţiuni ale serviciului. S-a întâmplat aşa”, a subliniat şeful SIE, conform evz.ro.

De când sunt eu director al SIE, am avut pierderi de vieţi omeneşti în misiune. Nu aş putea să vă spun câte. Spre deosebire de Ministerul Afacerilor Externe, unde lucrezi cu abstracţii, în SIE lucrezi cu oameni, cu spionii, care sunt oameni în carne şi oase, care au o misiune de îndeplinit, a căror viaţă este atent drămuită şi controlată şi dirijată pe fiecare aspect al ei, de la fiziologie până la expresie intelectuală. Inevitabil se întâmplă aşa ceva. O spun încercând să mă detaşez de istoriile tragice pe care le are SIE în pasiv, în propria arhivă, dar există şi acest risc. Un spion este dator să respecte legile statului propriu, ale României. Le respectă atât în ţară cât şi în afaraţării. Ce nu e obligat să respecte este legea ţării în care îşi desfăşoară activitatea. Cu alte cuvinte, un spion român este infractor în afara graniţelor României. Acesta este riscul. Duce o activitate care este împotriva legii, culegerea de informaţii este o activitate sancţionată penal în orice ţară din lume, mai dur sau mai puţin dur, în funcţie de gravitatea ei”, a explicat Mihai Răzvan Ungureanu.

Şeful SIE a ţinut să demonteze acuzaţiile conform cărora Serviciul funcţionează în folosul actualului şef al statului. “Acuzaţia de poliţie politică în slujba preşedintelui Traian Băsescu este o legendă urbană şi probabil cea mai simplă explicaţie a eşecului politic. Nu pot să-mi imaginez o altă variantă mai benignă de răspuns. Nu ascund că, deseori, asemenea acuzaţii care niciodată nu au căpătat argument şi nici nu sunt fondate în realitate deranjează. Şi deranjează din două motive. Mai întâi pentru că te pune în situaţia de a nu putea să răspunzi, pentru că orice răspunzi este interpretabi. În al doilea rând, atrage un blam asupra structurilor de stat care sunt bine reglate de lege. Toate serviciile de informaţii din România, nu doar SIE, sunt supuse unui control legislativ extrem de strict, poate printre cele mai stricte din Europa, ceea ce face ca operaţiunile intruzive, interceptări telefonice şi aşa mai departe, să fie foarte greu de pus în practică ca abuz”.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult