Acasa Exclusiv ZiuaVeche.roDosare Ultrasecrete New York Times, acuzat ca a incalcat „Espionage Act”

New York Times, acuzat ca a incalcat „Espionage Act”

scris de Ziua Veche
1 afisari

.Senatorul independent Joe Lieberman vrea ca Departamentul american de Justiţie să investigheze dacă New York Times a încălcat Legea privind spionajul, după ce a luat hotărârea să publice telegrame diplomatice dezvăluite de WikiLeaks, relatează CBS.


În contextul în care pagubele produse de aceste dezvăluiri se extind, la Washington creşte presiunea să se facă ceva în această privinţă, afirmă postul de televiziune. Politicienii şi oficialii guvernamentali par să acţioneze diferit faţă de acest argument, comentează CBS, afirmând că Assange şi susţinătorii săi sunt mai degrabă anarhişti sau terorişti şi nu jurnalişti care-şi exercită drepturile acoperite de Primul Amendament. Senatorul democrat Diane Feinstein, din California, a scris, într-un material publicat în Wall Street Journal, că Assange nu poate invoca Primul Amendament pentru că nu este jurnalist. „Este un agitator care intenţionează să afecteze Guvernul, cu ale cărui politici nu este de acord, indiferent cine este rănit”, afirmă ea, potrivit Mediafax.

Ţinând cont că WikiLeaks a cooperat îndeaproape cu publicaţii majore asupra datei şi modalităţii publicării telegramelor, Lieberman a cerut o investigaţie independentă care să stabilească dacă publicaţia New York Times trebuie acuzată de încălcarea legii privind activităţile de spionaj. „Eu cred că WikiLeaks a încălcat Espionage Act. New York Times a comis cel puţin un act de cetăţean rău”, a declarat el, într-un interviu pentru postul Fox News. Asupra faptului „dacă a comis vreo infracţiune, eu cred că este necesară o investigaţie atentă din partea Departamentului de Justiţie”, a subliniat el. „De ce urmăreşti (în justiţie) infracţiuni? Pentru că dacă nu (o faci), alţii vor face acelaşi lucru curând. Iar mie mi-e teamă că este ceea ce se va întâmpla aici”, a continuat senatorul. Într-un material publicat pe site-ul The Daily Beast, criticul mass-media Howard Kurtz subliniază că hotărârea WikiLeaks şi New York Times de a publica telegramele se deosebeşte cu greu de alte hotărâri nepedepsite ale presei de a publica materiale guvernamentale sensibile.

 

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult