Acasa Top SecretServicii secrete AT&T a ajutat NSA să spioneze traficul pe Internet

AT&T a ajutat NSA să spioneze traficul pe Internet

scris de D.S.S.
9 afisari

Abilitatea Agenţiei de Securitate Naţională (NSA) de a spiona la scară largă traficul pe Internet din Statele Unite s-a bazat pe parteneriatul său extraordinar cu compania de telecomunicaţii AT&T, relatează New York Times în ediţia electronică.

intelligence nsaFaptul că NSA a colaborat cu companiile americane de telecomunicaţii este deja cunoscut, dar noi documente ale agenţiei de spionaj arată că relaţia cu AT&T este considerată unică şi deosebit de productivă. Un document descrie compania drept „foarte cooperantă”, iar altul menţionează că este „extrem de dispusă să ajute”.

Cooperarea AT&T a implicat o gamă largă de activităţi clasificate, conform documentelor care datează din 2003 până în 2013. AT&T a oferit NSA acces, prin câteva metode acoperite de diferite reglementări legale, la miliarde de e-mailuri care tranzitau reţelele sale interne.

Compania a oferit asistenţă tehnică la implementarea unui ordin secret al justiţiei care permitea interceptarea tuturor comunicaţiilor pe Internet de la sediul ONU, un client al AT&T.

Bugetul secret al NSA pentru AT&T în 2013 a fost mai mult decât dublu faţă de cel pentru următorul program asemănător, conform documentelor. Compania a instalat echipamente de supraveghere în cel puţin 17 dintre centrele sale de pe teritoriul american, mult mai multe decât principalul său concurent, Verizon. Iar inginerii săi erau primii care testau noile tehnologii de supraveghere create de agenţia de spionaj.

Un document le amintea oficialilor NSA să fie politicoşi când vizitează sediile AT&T, precizând: „Acesta este un parteneriat, nu o relaţie contractuală”.

Documentele, furnizate de fostul contractor al agenţiei Edward J. Snowden, au fost revizuite de The New York Times şi ProPublica. NSA, AT&T şi Verizon au refuzat să comenteze informaţiile. „Nu comentăm probleme de securitate naţională”, a declarat un purtător de cuvânt al AT&T.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult