Acasa Top SecretServicii secrete NSA capabilǎ sǎ decodeze sistemele criptate de pe Internet

NSA capabilǎ sǎ decodeze sistemele criptate de pe Internet

scris de Laurentiu Banches
21 afisari

Agenţia naţională de securitate (NSA) este capabilă să decodeze principalele sisteme de criptare pe Internet, fie că e vorba de e-mail sau tranzacţii bancare.

NSA capabilǎ sǎ decodeze sistemele criptate de pe Internet

Alături de agenţia britanică GCHQ, Agenţia naţională de securitate (NSA) „a compromis în mare parte garanţiile date de companiile de Internet clienţilor lor cu privire la securitatea comunicaţilor”, afirmă The Guardian, aflat la originea acestor dezvăluiri alături de New York Times şi ProPublica. Cele trei jurnale se bazează pe documente furnizate de Edward Snowden, fostul consultant al NSA ale cărui dezvăluiri din luna iunie au provocat o polemică puternică în Statele Unite şi în întreaga lume cu privire la impactul asupra libertăţilor publice şi vieţii private. În pofida promisiunilor de transparenţă ale preşedintelui Barack Obama cu privire la aceste programe, multiplicarea dezvăluirilor, inclusiv cele de joi, desenează conturul unei organizaţii foarte puternice cu capacităţi de intruziune care par nelimitate.

Comunicaţiile pe Internet sunt supuse criptării informatice automate, fie că este vorba de e-mailuri, mesaje instant, tranzacţii bancare online sau transfer de date medicale. În cadrul unui program ultra-secret numit Bullrun, agenţia de informaţii americană poate „sparge” aceste sisteme de criptare (VPN, SSL) şi descifra ceea ce se transferă, afirmă New York Times, Guardian şi ProPublica, o organizaţie non-profit specializată în jurnalismul de investigaţie.

Conform acestor documente al căror conţinut nu este divulgat, NSA şi GCHQ au reuşit să obţină „cheile” pentru diferite sisteme de criptare datorită supercalculatoarelor şi cooperării unor companii de Internet, obţinută uneori prin intermediul ordinelor judecătoreşti. Dezvăluirile precedente ale lui Edward Snowden au permis deja aducerea la lumină a unor programe ale agenţiei americane, precum cel de adunare a milioane de metadate telefonice (numărul de telefon, durata apelului) şi de supraveghere a Internetului (Prism).

Însă „spargerea codurilor” este misiunea principală a agenţiei, fondată în 1952, care se ocupă de interceptările electronice. Aceasta este o prioritate, conform unui document din 2007, citat de Times „În viitor, superputerile vor fi recunoscute pe baza puterii programelor lor de analiză criptologică”. „Este preţul ce trebuie plătit pentru ca Statele Unite să păstreze un acces şi o utilizare neîngrădită a spaţiului virtual”, mai menționeazǎ documentul.

New York Times şi ProPublica raportează că responsabili americani de informaţii le-au cerut să nu publice aceste date, temându-se că aceste dezvăluiri vor determina anumite ţinte ale programului să îşi schimbe metodele de criptare sau modul de comunicare. Solicitată de AFP, direcţia naţională de informaţii (ODNI) americană nu a făcut niciun comentariu.

Dacă această capacitate de a descifra comunicaţiile securizate poate ajuta la prevenirea atentatelor, aceasta riscă să aibă şi „consecinţe neprevăzute slăbind securitatea comunicaţiilor”, mai notează cotidianul. „Chiar dacă NSA dispune de mai multă putere pentru a încălca viaţa noastră privată în numele securităţii cibernetice, ea face Internetul mai puţin sigur şi ne expune hackerilor, spionajului străin şi unei supravegheri ilegale”, a denunţat într-un comunicat asociaţia de apărare a drepturilor civile ACLU, potrivit mediafax.

7 comentarii

BULA 06-09-2013 - 11:01

Au un „speraclu”, o cheie universala, din moment ce Windows-ul ei l-au conceput. Ma mir ca Rusia si alte tari mari nu au conceput un sistem de operare propriu, eventual compatibil cu aplicatiile din Windows, dar fara „speraclu”.

pathfinder 06-09-2013 - 11:22

N-are nici o treaba Windows-ul aici.
SSL-ul si VPN-ul sunt folosite si de pe Linux, Android sau orice altceva.

Daca vorbesti de cheie universala de decriptare, singurul algoritm care poate fi suspectat e DES. Da asta nu se foloseste la SSL sau VPN. Nu se mai foloseste in general in criptarea din IT. Poate doar de satelitii mai vechi.

Foarte probabil au o masinarie de cautare a cheilor de criptare pentru diversi algoritmi.
Nu e vorba de supercomputer aici, cum gresit crede multa lume, ci de griduri de cipuri electronice dedicate criptarii/decriptarii.

Revin cu mai multe detalii daca e cazul…

BULA 06-09-2013 - 13:21

Prin comenzi (programe) secrete din Windows pot sa intre (prin conexiune Internet) in orice computer si sa fure date. Nemtii se feresc de Windows si prefera sa lucreze cu Linux-ul. Si cine stie ce smecherii mai au la dispozitie. E la incazul Politiei Romane, care e „grozava” si-i prinde repede pe infractori, pe baza unei retele imense de informatori, nu prin tehnici criminalistice.

pathfinder 06-09-2013 - 14:05

Bre, nici nu stiu ce sa mai zic… 🙂
Articolul este despre „NSA capabilǎ sǎ decodeze sistemele criptate de pe Internet”.

– Buna ziua.
– Bat pari!

BULA 06-09-2013 - 16:49

Esti batut in cap ! Americanii se lauda ca decripteaza orice, ca sa ascunda ceva mult mai simplu si anume ca spioneaza prin facilitatile oferite de Windows. Stii tu tot ce zace in Windows si in miile de up-gradari care se dau free pe net ? Adica americanii sunt asa de prosti sa ne up-gradeze sistemul de operare (luat moka) ?

pathfinder 06-09-2013 - 17:00

🙂
Merci pentru zambetele pe care mi le-ai oferit la sfarsit de saptamana!

P.S. Use Linux…

BULA 06-09-2013 - 17:59

Facilitati de spionare sunt incluse si in drivere si chiar in BIOS-ul calculatoarelor si echipamentelor auxiliare (monitoare, imprimante, in orice). Americanii sunt obsedati de chestia asta, sa-i spineze pe toti si sa fie ei motzul rahatului (stapanii planetei).
In urma cu cativa ani au organizat o colectare in masa de calculatoare vechi, cu procesoare 386, sub pretextul ca acele procesoare se pot utiliza in tehnica spatiala (CMOS-uri cu tranzistoare de dimensiuni mai mari si mai rezistente la radiatii). Ofereau preturi bune pe procesoare. De fapt in mediu cu radiatii intense oricum nu erau bune de nimic. Dar acele computere nu aveau in cipuri seriile de identificare si se puteau folosi pentru fraude pe Internet sau pentru alte scopuri.

Comments are closed.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult