Acasa Top SecretServicii secrete NSA capabilǎ sǎ urmǎreascǎ sute de milioane de telefoane mobile

NSA capabilǎ sǎ urmǎreascǎ sute de milioane de telefoane mobile

scris de Laurentiu Banches
13 afisari

Agenția Națională de Securitate (NSA) din Statele Unite interceptează datele de geolocalizare a sute de milioane de telefoane mobile din lume, potrivit unor documente oferite de Snowden.

NSA capabilǎ sǎ urmǎreascǎ sute de milioane de telefoane mobile (foto:ibtimes.com)

La șase luni după primele dezvăluiri făcute de Snowden în special în ce privește colectarea de metadate telefonice (durata convorbirilor, numere apelate, etc), noile informații par să arate că agenția americană este capabilă să urmărească persoanele cu ajutorul telefonului mobil al acestora, chiar și atunci când nu este folosit. Agenția stochează informații din „cel puțin sute de milioane de aparate” și înregistrează „aproape cinci miliarde” de date de localizare în fiecare zi, precizează publicația americană pe site-ul său. „Obținem imense volume” de date de geolocalizare din toată lumea, a confirmat luni un responsabil cu rang înalt din cadrul acestui program, citat de Washington Post.

Agenția își îndeplinește misiunea conectându-se la cablurile care unesc diferitele rețele mobile din lume și, din acest motiv, colectează „accidental” și date de geolocalizare ale cetățenilor americani. Scopul strângerii acestor date, permisă de dialogul constant dintre un telefon și antena-releu cea mai apropiată și de puternici algoritmi matematici, este „de a retrasa mișcările și a pune în lumină relațiile ascunse dintre persoane”.

Volumul de date înregistrate și stocate de NSA ar atinge 27 de terabiți, de aproape două ori mai mult decât volumul întregului conținut al Bibliotecii Congresului SUA, cel mai important din lume. Acest volum de informații ar fi atât de uriaș încât „depășește capacitatea noastră de a asimila, trata și stoca” datele, afirmă cotidianul american, citând un document intern al NSA din anul 2012. „Capacitățile NSA pentru geolocalizare sunt amețitoare (…) și arată că agenția este capabilă să facă inutile majoritatea eforturile depuse pentru a avea comunicații sigure”, mai adaugă Washington Post, conform Agerpes.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult