Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) a condamnat marţi Lituania în cazul unui saudit care susţine că a fost torturat într-o închisoare CIA (Agenţia Centrală de Informaţii a SUA) din Lituania, după ce în 2018 aceasta fusese condamnată într-un caz similar, relatează AFP.
Curtea a conchis în unanimitate că au existat numeroase încălcări ale Convenţiei europene a drepturilor omului, în special privind articolele 2 (dreptul la viaţă) şi 3 (interzicerea tratamentelor inumane sau degradante).
Autorităţile de la Vilnius sunt obligate să-i plătească reclamantului, Mustafa al-Hawsawi, circa 100.000 de euro drept daune morale.
Născut în 1968, al-Hawsawi a fost capturat în 2003 în Pakistan, fiind suspectat de către americani de participare la atentatele din 11 septembrie 2001 în SUA.
Deţinut în prezent la baza americană de la Guantanamo Bay, unde riscă pedeapsa cu moartea, el susţine că a fost transferat în 2005 într-un centru de detenţie al CIA din Lituania, indică CEDO cu sediul la Strasbourg.
Închisori CIA au fost create de Agenţia Centrală de informaţii americană în secret în mai multe ţări (Polonia, Lituania, România, Afganistan, Thailanda), sub preşedinţia lui George W. Bush la începutul „războiului împotriva terorismului” după atentatele de la 11 septembrie, notează AFP.
Instanţa de la Strasbourg afirmă că s-a bazat în concluziile sale pe un raport publicat în 2014 de către Senatul american privind „utilizarea torturii de către CIA” şi în care scrie negru pe alb că „al-Hawsawi a fost deţinut într-un centru secret de detenţie condus” de CIA.
Potrivit elementelor de care dispune Curtea, acest centru s-a aflat în Lituania între 2005 şi 2006.
Fără să fi fost neapărat supus în timpul aflării în acest centru „celor mai dure tehnici de interogare”, reclamantul „trebuia în mod necesar” să fi fost legat la ochi sau cu capul acoperit cu o cagulă, şi „plasat în izolare, legat continuu cu lanţuri la picioare”, practici „utilizate în mod obişnuit la acea vreme de CIA” şi de care Lituania nu putea să nu aibă cunoştinţă, estimează CEDO.
De asemenea, Curtea subliniază că autorităţile de la acea vreme de la Vilnius au permis ca acesta să fie transferat într-un alt sit clandestin al CIA din Afganistan, de unde a fost transferat apoi în SUA, unde riscă pedeapsa cu moartea, interzisă de Convenţia europeană a drepturilor omului.
Vilnius, care a fost deja condamnat de CEDO într-un caz similar în 2018, dar care neagă existenţa unui astfel de centru pe teritoriul său, trebuie să efectueze o „anchetă penală cuprinzătoare” în acest caz, a mai decis Curtea.