Acasa Top SecretServicii secrete UPDATE – Operațiune antiteroristă în Paris (video)

UPDATE – Operațiune antiteroristă în Paris (video)

scris de D.S.S.
15 afisari

UPDATE – Operaţiunea forţelor franceze la Saint-Denis, declanşată miercuri dimineaţă, în cazul atentatelor teroriste de la Paris de vineri seară, s-a încheiat, fiind reţinute şapte persoane, potrivit unei surse din poliţie, citată de agenţia de presă AFP.

Operaţiunea forţelor franceze la Saint-Denis, declanşată miercuri dimineaţă, în cazul atentatelor teroriste de la Paris de vineri seară, s-a încheiat, fiind reţinute şapte persoane, potrivit unei surse din poliţie, citată de agenţia de presă AFP.

„Operaţiunea (de la Saint-Denis) s-a încheiat”, a anunţat purtătorul de cuvânt al Guvernului francez, Stéphane Le Foll.

„Datorită stării de urgenţă decretate au fost posibile reţinerile din această noapte (noaptea de marţi spre miercuri)”, a precizat Le Foll.

„Şapte persoane au fost reţinute, două persoane au murit, dintre care o femeie care s-a detonat”, a confirmat informaţiile anterioare Bernard Cazeneuve, ministrul francez de Interne, prezent la faţa locului unde a avut loc operaţiunea forţelor antiteroriste franceze în Saint-Denis.

„Ţin să adresez sincerele mele salutări oamenilor participanţi la raid, 110 în total, care au intervenit într-o manieră extrem de curajoasă, în condiţii cu care nu s-au mai confruntat până acum”, a adăugat Cazeneuve.

„Vom continua, în zilele următoare, în cadrul anchetei, acţiunile împotriva teroriştilor”, a precizat ministrul francez de Interne.

Procurorul din Paris, Francois Molins, a confirmat că „trei persoane care se aflau în apartament au fost reţinute”. În plus, o femeie aflată în curs de identificare s-a detonat singură în timpul operaţiunii autorităţilor franceze. Un alt treilea terorist mort a fost descoperit la finalul operaţiunii. Alte două persoane au fost descoperite „ascunse în moloz”.

Două persoane în plus, pe lângă cele cinci anunţate anterior, au fost reţinute – „cel care a închiriat apartamentul şi unul dintre apropiaţii acestuia”, a precizat procurorul.

Le Foll a precizat că prim-ministrul Manuel Valls a prezentat proiectul de lege privind prelungirea stării de urgenţă în Franţa la trei luni.

Presupusul organizator al atentatelor de vineri de la Paris, Abdelhamid Abaaoud, nu figurează printre persoanele arestate miercuri la Saint-Denis, dar poliţiştii consideră că este „foarte posibil” să fie baricadat în apartamentul încercuit de forţele franceze, relatează Le Figaro în ediţia online.

Le Figaro scrie că Abaaoud nu figurează printre persoanele arestate în cadrul operaţiunii de la Saint-Denis. Poliţiştii consideră însă că este „foarte posibil” ca acesta să fie baricadat în apartamentul încercuit de forţele de securitate.

Poliţia franceză a informat pe Twitter că cinci poliţişti au fost răniţi uşor în cadrul operaţiunii. Ulterior, postul de televiziune BFMTV a informat că un al şaselea membru al forţelor de ordine a fost rănit.

Pe de altă parte, un câine poliţist al forţelor speciale Raid, numit Diesel, a fost ucis în operaţiunea de la Saint-Denis, a informat poliţia pe Twitter.

UPDATE – Justiția franceză a confirmat miercuri moartea unei femei kamikaze, ‘care și-a detonat vesta explozivă la începutul asaltului’, în operațiunea antiteroristă lansată miercuri dimineață de poliție în suburbia Saint-Denis din nordul Parisului, în cadrul anchetei privind atentatele teroriste comise vinerea trecută în capitala Franței și soldate cu 129 de morți și cel puțin 350 de răniți, transmite AFP.

Justiția franceză a confirmat miercuri moartea unei femei kamikaze, ‘care și-a detonat vesta explozivă la începutul asaltului’, în operațiunea antiteroristă lansată miercuri dimineață de poliție în suburbia Saint-Denis din nordul Parisului, în cadrul anchetei privind atentatele teroriste comise vinerea trecută în capitala Franței și soldate cu 129 de morți și cel puțin 350 de răniți, transmite AFP.

‘Trei bărbați, care se aflau în apartament, au fost scoși’ de polițiștii din forțele speciale RAID și ‘plasați în arest’, iar alte două persoane au fost arestate lângă apartament, potrivit aceleiași surse.

Poliția franceză a lansat miercuri dimineață o operațiune la Saint-Denis, la periferia nordică a Parisului, care l-a vizat pe Abdelhamid Abaaoud, creierul atentatelor comise vinerea trecută în capitala Franței și soldate cu 129 de morți și cel puțin 350 de răniți, relatează Reuters și DPA.

atentate parisSurse ale poliției franceze au declarat că este o mare probabilitate ca Abdelhamid Abaaoud (în vârstă de 27 de ani) să se afle într-un apartament din Saint-Denis situat în apropierea Stade de France, unul dintre obiectivele vizate de atentatele teroriste de vinerea trecută.

Focuri de armă au fost auzite în jurul orei locale 04:30 (03:30 GMT), la operațiune participând forțe speciale ale poliției (RAID). De asemenea, circa 50 de militari au fost desfășurați miercuri dimineața la Saint-Denis, postându-se la intrarea în perimetrul de securitate, de-a lungul vitrinelor magazinelor, cu arme de foc în mână, purtând veste antiglonț și căști. Un martor a declarat că ‘un zgomot puternic’ urmat de schimburi de focuri de armă ‘care au durat circa 10 minute’ au fost auzite la scurt timp după lansarea operațiunii.

Ferestrele caselor au rămas închise și cu greu putea fi văzut vreun civil pe străzile din Saint-Denis, notează EFE.

Detonări puternice au fost auzite în jurul orei 07:30 (06:30 GMT), la trei ore de la declanșarea operațiunii antiteroriste, punctate de schimburi intense de tiruri.

O sursă polițienească a declarat că trei suspecți au fost arestați până acum, în timp ce surse judiciare, citate de RTL, au precizat că cel puțin două persoane au murit, dintre care o femeie purtând o vestă cu explozibil, care s-a aruncat în aer. Moartea femeii kamikaze a fost confirmată, printr-un comunicat de presă al justiției, citat de AFP.

Publicația Le Monde a invocat un bilanț mai grav — trei morți — în urma operațiunii. Aceasta menționează că trei ofițeri de poliție au fost răniți, iar două persoane arestate.

Potrivit AFP, raidul l-a vizat și pe cel mai recent suspect în urma atacurilor de la Paris din 13 noiembrie. Un bărbat neidentificat, despre care presa a relatat prima dată marți, ar fi al nouălea suspect în atentatele de vineri noaptea din capitala franceză.

Un alt urmărit este Salah Adbeslam (în vârstă de 26 de ani), pe numele căruia Belgia a emis duminică un mandat de arestare internațional. Francezul născut la Bruxelles ar putea fi și unul dintre atacatorii de la Paris. Un frate de-al său, Ibrahim Abdeslam (31 de ani), care a trăit în cartierul bruxellez Molenbeek, s-a aruncat în aer, vineri noaptea, la restaurantul Comptoir de pe bulevardul Voltaire din Paris. Despre el s-a aflat că era prieten cu Abdelhamid Abaaoud, presupusul creier al unor atentate dejucate de poliție în luna ianuarie la Verviers, în estul Belgiei.

În jurul orei locale 08:00 ministrul francez al justiției Christiane Taubira a anunțat că operațiunea s-a încheiat, în timp ce unele media relatau că cel puțin un suspect încă se afla baricadat în clădire.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult