Acasa Top SecretServicii secrete Ostatic american, ucis de Al-Qaida, în operaţiunea care viza eliberarea sa

Ostatic american, ucis de Al-Qaida, în operaţiunea care viza eliberarea sa

scris de D.S.S.
13 afisari

Americanul Luke Somers, care era ţinut ostatic de Al-Qaida în Yemen, a fost ucis sâmbătă într-o operaţiune militară americano-yemenită vizând să-l elibereze, a declarat un oficial yemenit de rang înalt pentru AFP. Secretarul american al Apărării Chuck Hagel a confirmat sâmbătă moartea fotoreporterului american Luke Somers şi a unui bărbat care nu este cetăţean american, în timpul unei operaţiuni pentru eliberarea acestora.

 Luke Somers

Luke Somers, ostatic american, ucis de Al-Qaida

Fotoreporterul american Luke Somers şi un ostatic străin au fost „asasinaţi” de Al-Qaida în cursul unei operaţiuni vizând eliberarea lor, în centrul Yemenului, a confirmat sâmbătă secretarul american al Apărării Chuck Hagel, aflat într-o vizită în Afganistan, relatează AFP.

„Forţele speciale americane au efectuat o misiune în Yemen cu scopul de a elibera un cetăţean american, Luke Somers, şi orice alt cetăţean străin ţinut în captivitate împreună cu el de către terorişti din cadrul Al-Qaida în Peninsula Arabia (AQPA). Dar domnul Somers şi alt bărbat, care nu este cetăţean american, captiv împreună cu el, au fost asasinaţi de către terorişti AQPA în cursul acestei operaţiuni”, a declarat Hagel, citat într-un comunicat.
Forţe yemenite şi americane au efectuat o operaţiune militară comună, încercând să-i elibereze pe cei doi ostatici Al-Qaida în Yemen.

Statele Unite au iniţiat această operaţiune „în centrul Yemenului”, deoarece „existau motive convingătoare să credem că domnul Somers se confrunta cu un pericol iminent”, a declarat Hagel, precizând că „numeroşi combatanţi” Al-Qaida care supravegheau ostaticii au fost ucişi.

Într-o înregistrare video postată joi pe Internet, Al-Qaida în Penisnula Arabia (AQPA), cu baza în Yemen, a ameninţat cu executarea lui Luke Somers în trei zile dacă Statele Unite nu răspund cerinţelor grupării. AQPA nu a precizat care sunt aceste revendicări, afirmând că Washingtonul le „cunoaşte”.

„Misiunea de ieri (vineri) aminteşte angajamentul absolut al Statelor Unite faţă de securitatea cetăţenilor săi, indiferent unde se află în lume”, a adăugat Hagel, care efectuează ultima sa vizită în Afganistan, înaintea încheierii misiunii de luptă a NATO în această ţară la sfârşitul lunii.
Un profesor sud-african, Pierre Korkie, luat ostatic în Yemen în mai 2013, a fost ucis sâmbătă într-o încercare a armatei americane de eliberare a unor ostatici, a anunţat o organizaţie nonguvernamentală (ONG) care încerca să negocieze eliberarea acestuia, relatează AFP.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult