Acasa Top SecretServicii secrete Pe mâna cui vrea să dea Guvernul securitatea informatică a României

Pe mâna cui vrea să dea Guvernul securitatea informatică a României

scris de D.S.S.
10 afisari

Guvernul vrea ca firma chineza de reţelistică Huawei să se ocupe de structurile critice de securitate informatică ale statului. Practic, informaţiile extrem de sensibile ar putea ajunge în mâinile unei companii private, fondată de un maior în rezervă al armatei chineze.

Pe mâna cui vrea să dea Guvernul securitatea informatică a României

Pe mâna cui vrea să dea Guvernul securitatea informatică a României

Huawei a fost exclusă de la proiecte similare din Statele Unite, Canada şi Marea Britanie, anunta digi24.ro.

Executivul a semnat cu Huawei un memorandum, în noiembrie 2013, care prevede ca firma să se ocupe de construcţia de sisteme IT foarte importante, precum un sistem de comunicaţii naţionale, o reţea de bandă largă şi un sistem de supraveghere a traficului. Până acum, niciunul dintre cele trei sisteme nu a fost realizat.

De Huawei se leagă o serie de controverse în cazul unor proiecte strategice din mai multe state membre ale NATO. În 2011, chinezii au vrut să participe la o licitaţie publică în Statele Unite pentru construcţia unei reţele de internet la nivel nivel naţional. Autorităţile americane le-au blocat accesul, pe motiv de securitate naţională.

La fel s-a întâmplat şi în Canada, unde Huawei voia să participe la licitaţia pentru reţeaua de telecomuncaţii a guvernuluiIar în Marea Britanie, premierul David Cameron a cerut ca echipamentele chinezilor să fie excluse de la teleconferinţe, din cauza posibilelor vulnerabilităţi.

Numai în România se pare că Huawei ar fi găsit un loc mai primitor. Dar şi aici vor avea probleme, pentru că România este membru NATO. Huawei are afaceri în România de 10 ani, iar anul trecut a anunţat o investiţie de 100 de milioane de euro pentru afacerilor şi creşterea numărului de angajaţi.

6 comentarii

pathfinder 19-02-2014 - 10:02

Fara licitatie?!?
Mai, mai, mai…

Virgiliu Soare 20-02-2014 - 07:50

Domnul Victor Viorel Ponta tinde sa devina periculos pentru Romania. Actiunile din acesti doi ani de guvernare ne-au aruncat inafara Europei. Dumnealui are doar o singura preocupare: sa asigure prosperitatea celor ce l-au protapit in functie. Cu orice risc. Totusi, nu cred ca organismele internationale de aparare a tarii in care suntem integrate nu doar cu drepturi, ci si cu datorii vor ingadui ca IT-ului chinezesc sa se amestece in aceasta afacere stranie. E posibil ca dupa plecarea PNL din guvernul actual sa scapam si de dumnealui. Asa sa ne ajute Dumnezeu!

UnUL 20-02-2014 - 09:57

Din două una. Victor Viorel Ponta (dl. Băsescu dixit!) ori e total idiot, ori e un trădător de țară. Tertium non datur.

Mircea 21-02-2014 - 16:46

Ministerul pentru Societatea Informaţională (MSI) a publicat pe site memorandumul încheiat de instituţie cu producătorul chinez de echipamente IT&C Huawei în noiembrie 2013, care prevede, printre altele, participarea companiei la „construcţia Sistemului de Informaţii şi Comunicaţii Naţional”

Trebuie ceva mai clar decit atit ?

pathfinder 21-02-2014 - 16:51

Neee, e clar!
Mie tot nu mi-e clar cum se poate fara licitatie publica…

mihai tudor 22-02-2014 - 16:52

Chiar este asa de greu sa se constate tembelismul total al acestui prim-ministru ,care lasat de tzara mai departe in aceasta functie va distruge totul
in RO, vezi Viitorul Daciei Mioveni din cauza sabotarii de catre guvern a realizarii autostrazii Pitesti-Sibiu, din cauza imbecilei idei de a colabora cu
chinezii pentru securizarea IT-ului din RO ,cred ca ar trebui sute de pagini
pentru a evidentia toate ispravile acestui subdotat.

Comments are closed.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult