Acasa Top SecretServicii secrete Pentagon: Mai mulți militari americani au fost expuși unor arme chimice ȋn Irak

Pentagon: Mai mulți militari americani au fost expuși unor arme chimice ȋn Irak

scris de Laurentiu Banches
10 afisari

Pentagonul a anunțat cǎ aproximativ 20 de militari americani au fost expuşi unor arme chimice datând din epoca lui Saddam Hussein, unii dintre ei fiind răniţi.

Pentagon: Mai mulți militari americani au fost expuși unor arme chimice ȋn Irak (Cryptonite.org)

Pentagon: Mai mulți militari americani au fost expuși unor arme chimice ȋn Irak (Cryptonite.org)

New York Times a dezvăluit în ediţia sa de miercuri, 15 octombrie, că militari americani şi irakieni au fost răniţi de arme chimice în perioada 2004-2011 şi că Pentagonul le-ar fi ordonat să tacă. „În total, trupele americane au anunţat, în cel mai mare secret, descoperirea a aproximativ 5.000 de ogive, obuze şi bombe aeriene ce conţineau arme chimice„, a precizat cotidianul într-un articol-fluviu consacrat acestui subiect. Publicaţia a realizat „zeci de interviuri cu persoane implicate, oficiali irakieni şi americani” şi a avut acces la documente ale serviciilor de informaţii „puternic redactate”.

Astfel, New York Times a afirmat că a dat de urma a 17 militari americani şi a şapte agenţi de poliţie irakieni care au fost expuşi unor agenţi neurotoxici şi la gaz muştar. Purtătorul de cuvânt al Pentagonului, contraamiralul John Kirby, a confirmat că această cifră se ridică „la aproximativ 20” de militari.

Înainte de invazia Irakului în martie 2003, preşedintele american de atunci George W. Bush dădea asigurări că regimul lui Saddam Hussein posedă arme de distrugere în masă. Aceste arme nu au fost găsite niciodată, dar forţele americane au descoperit un arsenal de arme chimice pe care nu erau pregătite să le mânuiască, conform informațiilor dezvǎluite de New York Times.

Printre cei intervievați de New York Times s-a aflat și un fost sergent din cadrul US Army care a fost rănit cu gaz muştar în 2007 şi care nu a beneficiat de tratament medical şi nici nu a fost evacuat. „Aveam impresia că mai degrabă sunt un cobai, nu un militar rănit”, a precizat acesta.

Conform cotidianului, congresul american a primit „informaţii parţiale”, iar militarii implicaţi în aceste descoperiri au primi ordin „să tacă sau să dea informaţii eronate în legătură cu ceea ce au găsit”. Pentagonul nu a confirmat ȋnsǎ aceastǎ ultimă informaţie oferitǎ, iar contraamiralul Kirby a dat asigurări că „secretarul (Apărării, Chuck) Hagel, se preocupă de orice informaţie sau presupunere potrivit cărora trupele noastre nu au beneficiat de grija şi sprijinul pe care le merită. El aşteaptă din partea tuturor liderilor, indiferent de nivelul de responsabilitate, să se străduiască şă-şi corecteze erorile”, potrivit unui comunicat AFP, citat de mediafax.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult