Acasa Top SecretServicii secrete Ponta vrea acces la raportul Senatului SUA privind CIA

Ponta vrea acces la raportul Senatului SUA privind CIA

scris de A.A.
9 afisari

Victor Ponta consideră că România ar trebui să ceară acces la întregul raport al Senatului SUA privind activitatea CIA, precum și a presupusei existenţe a unui centru de detenţie în țară.

Ponta vrea acces la raportul Senatului SUA privind CIA.

Ponta vrea acces la raportul Senatului SUA privind CIA.

„De când am preluat funcţia de prim-ministru (în 2012-n.r.), nu am avut niciodată acces la informaţii care să confirme” existenţa unor asemenea închisori în România, a subliniat el.

„Dar Guvernul este absolut deschis” şi pregătit „să furnizeze toate informaţiile pe care le putem găsi în arhive, fie la Parchetul General, fie la Parlament sau la presă, pentru a şti” dacă acuzaţiile care vizează România sunt adevărate sau nu, a adăugat Ponta.

El a amintit că o anchetă a Parchetului General din România este în curs.

Parchetul a confirmat marţi pentru AFP că efectuează o anchetă „în urma unei plângeri depuse de Abd al-Rahim al-Nashiri”, dar a refuzat să ofere alte detalii.

Numele lui al-Nashiri figurează, alături de cele ale altor trei „combatanţi inamici” deţinuţi în prezent la Guantanamo, în raportul Senatului american privind interogatoriile violente ale unor presupuşi membri al-Qaida.

Ministerul român al Afacerilor Externe a precizat marţi că autorităţile române nu deţin probe referitoare la centre de detenţie ale CIA sau acţiuni de privare de libertate întreprinse de Agenţie pe teritoriul naţional, dar nu pot ignora „alegaţiile” aduse, astfel că manifestă disponibilitate pentru elucidarea acestora.

Potrivit raportului Senatului american, în cadrul programului secret al CIA 119 deţinuţi au fost capturaţi şi închişi în centre de detenţie secrete, în alte ţări care nu au fost identificate, dar care includ cel mai probabil Thailanda, Afganistan, România, Polonia şi Lituania.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult