Acasa Top SecretServicii secrete Președinții Braziliei și Mexicului spionați de SUA

Președinții Braziliei și Mexicului spionați de SUA

scris de Laurentiu Banches
0 afisari

Statele Unite au spionat comunicaţiile preşedintelui brazilian Dilma Rousseff şi pe cele ale actualului preşedinte al Mexicului, Enrique Pena Nieto, în perioada în care acesta era candidat la preşedinţie.

Președinții Braziliei și Mexicului spionați de SUA

Televiziunea braziliană Globo a prezentat duminică un document dezvăluit de informaticianul american Edward Snowden şi datând din iunie 2012, intitulat „Infiltrare inteligentă de date, studiu de caz Brazilia şi Mexic„. În acest document, Agenţia Naţională de Securitate (NSA) încearcă să „înţeleagă mai bine metodele de comunicare şi interlocutorii” lui Rousseff şi ai colaboratorilor săi, graţie unui program care permite accesul la toate conţinuturile vizitate de preşedinte pe Internet.

Rousseff, care intenţionează să efectueze o vizită de stat la Washington în octombrie, a organizat o reuniune de lucru duminică, pentru a analiza problema, potrivit Globo. „Dacă aceste fapte se dovedesc, ar fi o situaţie inadmisibilă, inacceptabilă, care ar putea fi calificată ca o atingere clară adusă suveranităţii ţării noastre”, a declarat ministrul Justiţiei Jose Eduardo Cardozo. Conform mediafax, programul NSA permite „găsirea unui ac în carul cu fân” şi accesul la toată reţeaua de comunicaţii a preşedintelui şi adjuncţilor săi prin telefon, Interent şi reţele sociale. Este „o infiltrare simplă şi eficientă, care permite obţinerea unor date indisponibile sub alte forme”, potrivit documentelor prezentate de Globo.

Spionarea lui Enrique Pena Nieto, care a preluat puterea în Mexic în decembrie, a avut loc în timp ce acesta era candidatul favorit la alegerile prezidenţiale. NSA a interceptat, de asemenea, mesaje electronice şi mesaje telefonice, în special pe cele în care candidatul vorbea despre numele eventualilor săi miniştri. Ministrul brazilian al Justiţiei s-a întâlnit în această săptămână la Washington cu vicepreşedintele american Joe Biden, pentru a discuta despre aceste dezvăluiri.

SUA au refuzat o propunere braziliană de a negocia un acord bilateral privind activităţile de spionaj. Brazilia şi Mexicul fac parte dintr-un grup de ţări – alături de Egipt, India, Iran şi Turcia – despre care diplomaţia americană nu poate spune cu siguranţă dacă fac parte din categoriile „prieteni, inamici sau cu probleme”.

7 comentarii

urbos 02-09-2013 - 12:16

In ce hal au ajuns leprele astea americanesti, din aparatori ai libertatii si democratiei, in cei mai periculosi dusmani ai ei. Si asta numai din cauza ji danizarii…

pathfinder 02-09-2013 - 12:52

Normal.
Doar astia doi?
Io cred ca de fapt sunt mai multi. Mult mai multi.

Antibasistul 02-09-2013 - 14:25

Io-s sigur ca americanii-evrei asculta convorbirile tuturor presedintilor de tari, TUTUROR REGILOR, SI ALE CELOR MAI IMPORTANȚI OAMENI AI LUMII!

pathfinder 02-09-2013 - 14:31

Normal.
Si nu numai americanii.
Fiecare dupa cat poate.
Serios.

pathfinder 02-09-2013 - 14:32

…ai uitat de imparati… 🙂

Antibasistul 02-09-2013 - 14:34

Te referi si la serviciile secrete ale altor țari, asa e!

Antibasistul 02-09-2013 - 14:35

Da, imparații țigani :)))

Comments are closed.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult