Acasa Top SecretServicii secrete Preşedintele Comisiei SRI: Protestele sunt manipulate

Preşedintele Comisiei SRI: Protestele sunt manipulate

scris de D.S.S.
20 afisari

Preşedintele Comisiei de control al SRI, Adrian Ţuţuianu, a declarat, joi, după audierea directorului Eduard Hellvig şi a ministrului Carmen Dan, că protestele sunt „manipulate”, precizând că este o concluzie personală, bazată pe informaţiile adunate din „presă”, potrivit cărora 85% din protestatari nu au citit Ordonanţa 13.

proteste piata victorieiÎntrebat dacă s-a ajuns la o concluzie după audierile din Comisia pentru controlul SRI privind protestele, şi dacă ele sunt manipulate, Ţuţuianu a răspuns afirmativ.

„Evident că sunt manipulate. Problema sau întrebarea ar fi cine le manipulează. Cred că ăsta e răspunsul. S-au discutat foarte multe lucruri în comisie, eu v-am oferit informaţia care poate fi adusă public”, a spus el.

Întrebat dacă aceasta este opinia SRI, Ţuţuianu a răspuns că el nu a făcut această afirmaţie şi nu doreşte să intre în acest „joc”. Întrebat însă a cui este această părere şi pe ce se susţine, Ţuţuianu a afirmat: „E, dacă vreţi, o concluzie personală, ca să închidem subiectul”.

Preşedintele Comisiei a fost întrebat şi în ce calitate face această afirmaţie, dacă este ca oficial al Comisiei sau ca membru PSD, el spunând că nu se împarte ”în mai multe bucăţi”.

Ţuţuianu a spus că s-a discutat şi despre protestele de la Palatul Cotroceni. „S-a discutat şi despre protestele de la Cotroceni, în contextul general al protestelor din ţară”, a afirmat el.

Întrebat dacă sunt manipulate şi acestea, Ţuţuianu a revenit la protestele din Piaţa Victoriei.

„Dumneavoastră vi se pare că nu există o manipulare în condiţiile în care peste 85% din cei care sunt în piaţă nu au citit Ordonanţa? Dacă vrem să discutăm serios, că văd că dacă dau răspunsuri un pic mai oficiale nu le înţelegeţi foarte bine”, a spus el.

Președintele Comisiei de control asupra activității SRI, Adrian Țuțuianu, a declarat, joi, că ministrul de Interne, Carmen Dan, a informat parlamentarii că pe 1 februarie a primit trei SMS-uri de la SRI referitoare la protestele din stradă, care nu conțineau date suplimentare celor pe care le avea MAI.

„Doamna ministru a spus că a primit niște SMS-uri, am verificat, s-au transmis, sunt confirmate de ambele părți, și că acele SMS-uri nu au conținut date suplimentare celor pe care Ministerul de Interne le avea. Am făcut o precizare și am spus — comunicarea interinstituțională a fost amplificată și derulată la nivelul cel mai înalt. (…) Începând cu data de 2 (februarie — n.r.) beneficiarii de informații au primit un număr important de informări cu privire la subiectele aflate în discuție. Doamna ministru a spus că a primit trei SMS-uri”, a precizat Țuțuianu.

El a arătat că există o percepție publică generată de declarația președintelui Iohannis care a acuzat Ministerul de Interne că nu a luat măsuri.

„Am spus că mai degrabă există percepție publică generată de declarația președintelui care a acuzat Ministerul de Interne că nu a luat măsuri, deși a avut informările necesare. Pe data de 1 februarie ambele instituții au confirmat că a existat un schimb de informații prin SMS-uri, informații care nu au adus nimic în plus față de ce știa și Ministerul de Interne. Am spus că normal, pe măsură ce lucrurile s-au derulat, au existat mai multe informații, instituțiile au colaborat la un nivel superior. Am spus că există niște protocoale și niște structuri organizatorice în care se lucrează foarte bine. (…) SRI când are lucruri consistente care țin de securitatea națională are obligația legală să informeze”, a mai precizat Țuțuianu.

În privința celor care au generat violențele din 1 februarie, Țuțuianu a spus că nu are elemente noi.

„Nu există nicio informație nouă. Au fost membri ai unor galerii de fotbal, sunt cred 86 de persoane în cercetare penală, s-au aplicat câteva zeci de sancțiuni contravenționale, există un număr de persoane care sunt în arest preventiv, ceea ce înseamnă că un procuror, analizând datele, a făcut asemenea propunere instanței de judecată și, de asemenea, un număr de persoane se află în control judiciar. Dacă adunăm contravențiile cu infracțiunile constatate trecem de 150 de persoane”, a adăugat Țuțuianu.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult