Acasa rss 1asig Programele de supraveghere NSA au dus la arestare a peste 100 de persoane

Programele de supraveghere NSA au dus la arestare a peste 100 de persoane

scris de Laurentiu Banches
2 afisari

Peste 100 de persoane au fost arestate în ultimii ani datorită programelor de supraveghere electronică și telefonică în străinătate ale Agenției Naționale de Securitate (NSA) a SUA.

nsa

Programele de supraveghere NSA au dus la arestare a peste 100 de persoane

Comisia publică, independentă și consultativă ‘Privacy and Civil Liberties Oversight Board’ (PCLOB), formată din cinci membri, a aprobat oficial miercuri un amplu raport privind programele de supraveghere ale NSA în străinătate, printre care și PRISM, pentru a le analiza funcționarea și a le valida legalitatea. Experții au concluzionat că supravegherea comunicațiilor pe internet și telefonice ale non-americanilor în străinătate, în conformitate cu articolul 702 al legii privind spionajul, a fost unul dintre cele mai eficiente instrumente ale serviciilor americane de informații în lupta împotriva terorismului.

Potrivit propriei lor analize non-exhaustive ale operațiunilor NSA, în aproximativ 30 de cazuri informațiile obținute datorită acestor programe „au fost catalizatorul care a permis identificarea unor teroriști necunoscuți până atunci și/sau a unor planuri de atentate”. În aproximativ alte 20 de cazuri, supravegherea a contribuit la o anchetă antiteroristă încă în desfășurare. „Potrivit unui bilanț aproximativ al acestor cazuri, au avut loc peste 100 de arestări pentru fapte legate de terorism”, concluzionează raportul.

Comisia PCLOB susține că „15 dintre cazurile examinate ar implica o legătură cu SUA, cum ar fi locul unui plan de atentat sau localizarea agenților, în timp ce aproximativ 40 au implicat exclusiv agenți sau planuri în țări străine”. Comisia a confirmat că această analiză este cea mai recentă și diferită de cea furnizată anterior de agențiile de informații. Conform Agerpres, Anul trecut, în nebunia dezvăluirilor lui Edward Snowden, NSA a luat apărarea numeroaselor programe de supraveghere, afirmând că acestea s-au dovedit utile pentru „a descoperi activități teroriste” în 54 de situații, o cifră care a fost în mare parte reluată de aliații NSA ca număr de atentate dejucate.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult