Acasa Top SecretServicii secrete Programul de spionaj „Regin”. SUA și Marea Britanie ar fi implicate

Programul de spionaj „Regin”. SUA și Marea Britanie ar fi implicate

scris de Laurentiu Banches
4 afisari

Site-ul The Intercept a dezvăluit faptul că programul de spionaj „Regin”, operaţional din 2008, ar avea legătură cu guvernele Statelor Unite şi Marii Britanii.

Programul de spionaj „Regin”. SUA și Marea Britanie ar fi implicate (foto: bbc.co.uk)

Programul de spionaj „Regin”. SUA și Marea Britanie ar fi implicate (foto: bbc.co.uk)

Grupul informatic american Symantec a anunţat duminică, 23 noiembrie, că a descoperit acest program, a cărui complexitate tehnică implică faptul că crearea sa a fost cel puţin supervizată de către serviciile de informaţii ale unui stat. The Intercept susține că  programul pare să aibă legătură cu serviciile de informaţii americane şi britanice şi a fost folosit în atacuri informatice asupra unor reţele informatice ale unor guverne europene şi unei reţele de telecomunicaţii din Belgia. Citând surse din sector şi o analiză tehnică a programului, site-ul The Intercept afirmă că Regin este citat în documente publicate de fostul consultant al Agenţiei americane de informaţii NSA Edward Snowden, care a dezvăluit amploarea programelor de supravehere ale Statelor Unite.

„Echipe de la Symantec au detectat breşe de securitate dovedite în zece ţări, în primul rând în Rusia, iar apoi în Arabia Saudită, care concentrează fiecare aproximativ un sfert din infectări”, a declarat duminică Candid Wueest, un cercetător de la Symantec. Invers faţă de alt malware – Stuxnet – care viza centrifuge folosite pentru îmbogăţirea uraniului în Iran, scopul Regin este să colecteze diverse tipuri de date şi nu să saboteze un sistem de control industrial. Complexitatea lui implică o fază de concepere care a durat mai multe luni, eventual ani, şi care a necesitat o investiţie financiară importantă. „Timpul şi resursele folosite arată că o naţiune este responsabilă”, a dat asigurări Wueest.

Dezvoltatorii au desfăşurat de altfel eforturi considerabile pentru a face virusul cât mai discret posibil, permiţându-i să fie utilizat în misiuni de spionaj persistente de foarte lungă durată. Conform mediafax, identificat pentru prima dată anul trecut, de către Symantec, Regin a fost utilizat mai întâi în perioada 2008-2011, când a fost retras în mod brusc. O nouă versiune a reapărut în 2013, iar aceasta este activă în continuare.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult