Acasa Top SecretServicii secrete Proiectul Strategiei europene de securitate

Proiectul Strategiei europene de securitate

scris de D.S.S.
12 afisari

Comisia Europeană le-a propus europarlamentarilor o strategie de securitate care să îi ferească în viitor pe cetăţenii UE de ameninţări precum terorismul sau criminalitatea cibernetică. Proiectul are ca finalitate crearea unui centru european pentru combatereea acestor ameninţări, care să se bazeze pe schimbul de informaţii între cele 28 de state membre.
strategie europeana securitateAtacurile teroriste din Franţa şi Danemarca de la începutul anului, dar şi încercările eşuate ale unor radicali islamişti de a lansa astfel de atacuri pe teritoriul Belgiei au determinat Comisia Europeană să adopte o strategie de securitate pentru întreaga Uniune, care să îi protejeze pe europeni de terorism, crimă organizată şi atacuri cibernetice.
„Ceea ce ne dorim este să plasăm statele membre şi instituţiile la nivel european într-o poziţie mai bună, astfel încât să poată lucra împreună, ca să asigure astfel siguranţa cetăţenilor noştri”, a declarat prim-vicepreşedintele Comisiei Europene, Frans Timmermans, potrivit stiri.tvr.ro.

În strategia prezentată în faţa aleşilor europeni, reprezentanţii Comisiei reiterează nevoia ca europenii să lucreze împreună împotriva ameninţărilor momentului prin crearea unui centru antiterorism.

„Cetăţenii europeni aşteaptă de la noi încredere, să colaboreze şi să facă schimb de informaţii, astfel încât să facem faţă împreună ameninţărilor”, a subliniat şi comisarul european pentru Migraţie, Dimitrios Avramopoulos.

Strategia enunţată de Comisia Europeană poate fi considerată şi o pledoarie pentru adoptarea PNR – registrul îmbarcărilor în cursele companiilor aeriene, care este considerat de comisari cel mai eficient instrument pentru a ţine sub control fenomenul de radicalizare a europenilor în centrele islamiste de antrenament din Africa şi Orientul Mijlociu.

Adoptarea PNR este însă blocată în Parlamentul European, care cere garanţii suplimentare privind protecţia datelor colectate printr-un astfel de proces.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult