Acasa Top SecretServicii secrete Raport – Cum ar fi putut fi evitat atacul de la Bengazi

Raport – Cum ar fi putut fi evitat atacul de la Bengazi

scris de Laurentiu Banches
1 afisari

Un raport al Comitetului pentru Informații din Senatul american trage concluzia că atacul din 11 septembrie 2012 asupra consulatului american de la Benghazi putea fi evitat.

Raport – Cum ar fi putut fi evitat atacul de la Bengazi (foto:telegraph.co.uk)

Dacă „se ținea cont de numeroasele rapoarte ale serviciilor de informații despre activitatea teroristă din Libia și de deficiențele privind securitatea misiunii americane, atacul ar putut să fie prevenit”, se arată în raport, acuzând guvernul de la Washington că, în ciuda acestor avertismente, „nu a făcut destul pentru a preîntâmpina atacul și pentru a garanta securitatea” celor din clădirea consulatului. Documentul mai semnalează că investigația condusă ulterior de FBI pe teritoriul Libiei s-a lovit de numeroase obstacole, 15 persoane implicate în anchetă fiind asasinate în această țară.

Însă raportul nu face lumină asupra celor mai controversate elemente ale atacului, și anume autorii și motivația lor. Guvernul american a atribuit inițial atentatul protestelor „spontane” generate de un film produs în SUA în care era criticat islamul, dar apoi s-a răzgândit și l-a calificat drept atac terorist. Potrivit Agerpres, investigații independente realizate de cotidianul The New York Times, aratǎ cǎ gruparea teroristă al-Qaida nu ar fi fost implicată în atacul ce a fost condus, în opinia acestei publicații, de combatanți care au beneficiat direct de sprijinul logistic al NATO în timpul rebeliunii împotriva președintelui Muammar Gaddafi și care au fost determinați de respectivul film să recurgă la această acțiune.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult