Acasa Exclusiv ZiuaVeche.roDosare Ultrasecrete UPDATE Reţeaua de spioni ruşi anihilată în SUA, trădată de un oficial din serviciile de informaţii ruse. Medvedev confirmă

UPDATE Reţeaua de spioni ruşi anihilată în SUA, trădată de un oficial din serviciile de informaţii ruse. Medvedev confirmă

scris de Ziua Veche
4 afisari

 

.

UPDATE vineri 15.20: Preşedintele rus, Dmitri Medvedev, a confirmat implicit, vineri, informaţiile de presă potrivit cărora trădarea comisă de un oficial de rang înalt din serviciile ruse de informaţii a fost la originea anihilării unei reţele de spioni ruşi în iunie, în Statele Unite, transmite Mediafax. „Nu era o noutate pentru mine. Ştiam din ziua în care s-a întâmplat”, a declarat preşedintele rus presei, cu ocazia summitului G20 din Coreea de Sud, întrebat cu privire la informaţiile publicate joi de ziarul Kommersant. El a apreciat, totodată, că Rusia are de învăţat din acest caz. „Trebuie finalizată ancheta şi trase concluziile”, a insistat el.

Reţeaua de agenţi ruşi anihilată, în iunie, în Statele Unite a fost livrată serviciilor americane de un oficial de rang înalt din cadrul serviciilor de informaţii de la Moscova, a anunţat joi cotidianul Kommersant, care afirmă că a identificat trădătorul. Potrivit cotidianului, care citează surse sub acoperirea anonimatului din cadrul serviciilor secrete, trădătorul a fost identificat în persoana colonelului Scherbakov , al cărui prenume Kommersant nu îl precizează, un reprezentant al SVR (serviciul de informaţii externe), transmite Mediafax.

 

Potrivit aceleiaşi surse, Scherbakov a „activat mult timp în cadrul SVR ca şef al departamentului american din cadrul serviciului, lucrând cu agenţii ilegali”. El era, deci, superiorul celor zece agenţi arestaţi, în iunie, în Statele Unite, care au fost predaţi Moscovei într-un schimb de deţinuţi, în cadrul unei operaţiuni demne de Războiul Rece.

Potrivit Kommersant, Scherbakov a părăsit Rusia cu trei zile înainte de vizita, în iunie, a preşedintelui rus, Dmitri Medvedev, în Statele Unite. Publicaţia îşi exprimă surprinderea că serviciile ruse nu au suspectat nimic legat de faptul că fiica acestuia trăia în Statele Unite. Fiul acestuia, care lucra în cadrul serviciilor ruse de luptă contra traficului de droguri, a părăsit, de asemenea, ţara, cu puţin timp înainte.

În iulie, premierul Vladimir Putin, fost agent al serviciilor de informaţii externe din cadrul KGB, a indicat în mod clar implicarea serviciilor ruse într-o acţiune de „înaltă trădare”. „Trădătorii ajung întotdeauna rău”, adăuga el, făcând o aluzie voalată la tradiţia de răzbunare a serviciilor secrete împotriva transfugilor lor.

Potrivit Kommersant, acest caz a declanşat o vastă anchetă internă în SVR. Potrivit unei surse a publicaţiei, în acest dosar figurează „mai mulţi membri activi şi în retragere din cadrul SVR”. „Ştim cine este şi unde este. A trădat fie pentru bani, fie pentru că a fost încolţit cu ceva”, a declarat, pentru cotidian, un membru al administraţiei de la Kremlin.
„Nu trebuie să aveţi nicio îndoială: un Mercader a fost, deja, pus pe urmele sale”, a declarat acesta, citând numele unui agent spaniol din cadrul NKVD (strămoşul KGB), care a fost însărcinat de Moscova cu asasinarea liderului bolşevic Leon Troţki, în 1940, în Mexic.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult