Spionaj economic la IPROMIN. Metale rare de la Moldova Nouă | Ziua Veche
Acasa Top SecretServicii secrete UPDATE România-Rusia: Spionaj economic la IPROMIN. Metale rare de la Moldova Nouă

UPDATE România-Rusia: Spionaj economic la IPROMIN. Metale rare de la Moldova Nouă

scris de M.A.
9 afisari

UPDATE 14.55: „Ambasada Rusiei nu are nicio informaţie despre un cetăţean rus reţinut de autorităţile române pe 19 octombrie. Dacă cazul chiar a avut loc, noi nu am primit nicio informaţie. Vom face o cerere autorităţilor României pentru clarificare. Vom trimite o notă verbală MAE pentru a ne oferi detalii. Fără informaţii, nu putem face niciun alt comentariu”, a declarat, pentru Mediafax, consulul Andrei Lancikov, de la Secţia Consulară a Ambasadei. De asemenea, consulul rus a precizat că, potrivit prevederilor legislaţiei internaţionale, autorităţile române au obligaţia să notifice Secţia Consulară a Ambasadei Ruse atunci când reţin un cetăţean rus. Lancikov a menţionat că Secţia Consulară nu a fost contactată nici de cetăţeanul rus menţionat în legătură cu acest caz.

UPDATE 13.50: „Cetăţeanul rus a fost depistat de specialişti ai Brigăzii Antitero în urma unui control de rutină pe Aeroportul Henri Coandă. Asupra acestuia au fost dispuse măsuri preventive de către procurorii DIICOT, iar ofiţerii SRI verifică caracterul documentelor şi impactul asupra securităţii naţionale. Momentan nu se pot oferi alte detalii legate de această anchetă”, a declarat pentru Mediafax purtătorul de cuvânt al SRI, Sorin Sava.

Scandal România-Rusia. Spionaj economic la Moldova Nouă. Un rus a fost prins pe Aeroportul Internaţional „Henri Coandă” având asupra sa documente şi hărţi geologice, emise de autorităţi ale statului român.

România-Rusia: Spionaj economic la IPROMIN. Metale rare de la Moldova Nouă

România-Rusia: Spionaj economic la IPROMIN. Metale rare de la Moldova Nouă

Procurorii DIICOT – Structura Centrală efectuează cercetări faţă un grup infracţional, constituit din persoane având cetăţenie rusă şi română, sub aspectul săvârşirii infracţiunilor prev. de art. 19 din Legea nr. 51/1991 (Legea privind siguranţa naţională a României), art. 169 si art. 298 Cod penal.

Art. 19 din Legea nr. 51/1991: “Initierea, organizarea sau constituirea pe teritoriul Romaniei a unor structuri informative care pot aduce atingere sigurantei nationale, spijinirea in orice mod a acestora sau aderarea la ele, detinerea, confectionarea sau folosirea ilegala de mijloace specifice de interceptare a comunicatiilor, precum si culegerea si transmiterea de informatii cu caracter secret ori confidential, prin orice mijloace, in afara cadrului legal, constituie infractiune si se pedepseste cu inchisoare de la 2 la 7 ani, daca fapta nu constituie o infractiune mai grava. Tentativa se pedepseste”.

Art. 169 si art. 298 Cod penal: “Divulgarea secretului economic. Divulgarea unor date sau informaţii care nu sunt destinate publicităţii, de către cel care le cunoaşte datorită atribuţiilor de serviciu, dacă fapta este de natură să producă pagube, se pedepseşte cu închisoare de la 2 la 7 ani. Dacă fapta prevăzută în alineatul precedent este săvârşită de altă persoană, oricare ar fi modul prin care a ajuns să cunoască datele sau informaţiile, pedeapsa este închisoarea de la 6 luni la 5 ani”.

Potrivit DIICOT, factori de decizie din cadrul SC IPROMIN SA Bucureşti au divulgat către persoane din mediul de afaceri din Federaţia Rusa, informaţii şi documente clasificate, referitoare la zăcămintele de cupru şi metale rare din zona Moldova Nouă, mai exact zăcământul de banatite şi zăcământul “SUVOROV”.

Procurorii DIICOT efectuează verificări privind autenticitatea documentaţiei, caracterul clasificat al informaţiilor şi documentelor, impactul negativ asupra securităţii naţionale precum şi efectele produse asupra economiei naţionale şi mediului concurenţial, urmând ca, raportat la probatoriul administrat, să fie dispuse masurile legale în cauză.

La data de 19 octombrie 2012, învinuitul O.M., 42 de ani, cetăţean rus, a fost depistat pe Aeroportul Internaţional Henri Coandă, în timp ce încerca să părăsească teritoriul României, având asupra sa documente şi hărţi geologice, emise de autorităţi ale statului roman, conţinând informaţii şi date clasificate privitoare la zăcămintele de cupru şi metale rare aferente exploatărilor Moldova Nouă şi SUVOROV.

Suportul informativ a fost asigurat de către SRI. Cercetările continua in vederea documentarii întregii activităţi infracţionale.

8 comentarii

vodka 26-10-2012 - 13:49

FUNCTIONARII FURA ROMANIA !

La Transport s-a vazut ieri, azi zacamintele. Saracul viitorul presedinte nici n-o sa mai aiba ce conduce, cat o sa jefuiasca lacustele triumviratului Ponta, Antonescu, Becali.

urbos 26-10-2012 - 14:12

Cacaturi basiste. De la somalezi si congolezi pana la rusi si americani cu javrele ji danesti, mai ales astia din urma, toti incearca sa fure, dar e prins rusu. Nu mai are scarba kioara ce sa mai arunce pe piata.

Huhu Ciu 26-10-2012 - 15:42

Pariez ca gunoaiele implicate-n afacerea asta de spionaj sint ji dani rusi si ji dani romani, sau slugi ale marilor hoti ji dani!

jan dinu 26-10-2012 - 18:19

HuHulescule ,in felul asta NU ridici – ratingul – ziarului !
Cred ca ai plantat in creier un – cip – ce-ti declanseaza
patefonul ruginit care are un ac tocit – antisemit !
Rushineeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeee !
JD-USA ( extrem de original )

Huhu Ciu 26-10-2012 - 18:24

Adevarul va fi spus INTOTDEUNA SI DE ALTII, IN BIBLIA VOASTRA Vechul Testament scrie CA ADEVARUL VA FI STRIGAT DE PE ACOPERISURILE CASELOR!!!!!

Huhu Ciu 26-10-2012 - 18:25

Tu nu esti originalul JD, esti ji danul Vodka cel cu 10 nickuri!

geek-a-contra 26-10-2012 - 21:09

conform dictionar: „Forum, forumuri, Un loc unde se aduna mai multi membri si scriu la un anumit subiect”

forum „ziua veche”: un loc unde se aduna o majoritate de troli, propagandisti de partid, refulati, ratati, obsedati si ciudati de varii soiuri si o minoritate pe cale de disparitie de oameni care au ceva de spus.

s-a ajuns in situatia in care ajunge sa citesti numele postacului si treci mai departe si numai obisnuinta te mai face sa te mai uiti la rubrica ultimele comentarii……….

Paul din Ohio 27-10-2012 - 06:18

Acest „incident” de „spionaj” este fabricat de catre Rusia pentru a-l mai sprijini pe betivul care se cam clatina. Sa vedem daca KGB va reusi sa-l ajute cu aceasta DIVERSIUNE.

Comments are closed.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult