Acasa Top SecretServicii secrete Rusia și-a intensificat activitățile de spionaj în Polonia în 2014

Rusia și-a intensificat activitățile de spionaj în Polonia în 2014

scris de D.S.S.
9 afisari

Agenția de Securitate Internă (ABW) din Polonia a declarat ‘un nivel ridicat al activității’ serviciilor de spionaj ale Federației Ruse și Republicii Belarus pe teritoriul polonez în 2014, într-un raport dat publicității joi la Varșovia și care este citat de Radio Polski în pagina sa online în limba rusă.

Agenția de Securitate Internă (ABW) din Polonia

Agenția de Securitate Internă (ABW) din Polonia

Scopul principal al serviciilor secrete ruse a fost ‘discreditarea poziției Poloniei și a altor state membre NATO în problema crizei ucrainene‘, se afirmă în raportul menționat.

‘Un element important al activității ruse a fost provocarea de divergențe între UE și NATO. Atenția a fost focalizată pe declarațiile antieuropene și antiamericane făcute în principal de figuri eurosceptice din țări membre ale Uniunii Europene și pe vocile care au criticat posibilitatea înăspririi sancțiunilor împotriva Federației Ruse’, menționează raportul ABW.

De la începutul crizei din Ucraina, Rusia s-a implicat în mod activ în sprijinirea proiectelor propagandistice de informare. ‘Aceste proiecte creează o imagine pozitivă Rusiei și îi arată într-o lumină negativă pe oponenții Kremlinului’, subliniază autorii raportului, care au remarcat o creștere a activității diferitelor instituții ruse privind consolidarea și activarea cercurilor proruse din Polonia.

În 2014, ABW a reținut un cetățean polonez de origine rusă pentru spionaj și colaborare cu Direcția principală de informații a armatei ruse (GRU). În plus, doi diplomați ruși au fost declarați persona non grata pentru activități incompatibile cu statutul lor diplomatic.

Conform concluziilor Agenției de Securitate Internă a Poloniei, partea rusă a căutat să desfășoare activități de spionaj în domeniile politic, economic și tehnico-științific, potrivit Radio Polski.

De asemenea, Rusia, conform ABW, s-a ocupat activ de promovarea intereselor sale în Polonia.

La fel de activ a fost și spionajul belarus în Polonia, indică sursa citată. În 2014, a fost reținut un cetățean belarus pentru activități de spionaj împotriva Poloniei. Varșovia l-a expulzat anul trecut pe atașatul militar al Ambasadei Belarus în Polonia, întrucât ‘s-a dovedit că acesta era ofițer al serviciilor de informații de la Minsk’.

În total, ABW a desfășurat anul trecut cinci investigații preliminare și a declanșat patru anchete de spionaj, potrivit raportului citat de Radio Polski.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult