Acasa Top SecretServicii secrete Scandalul Snowden. Obama a interzis spionarea liderilor statelor aliate

Scandalul Snowden. Obama a interzis spionarea liderilor statelor aliate

scris de M.I.
7 afisari

Președintele american Barack Obama a anunțat vineri că a decis să interzică spionarea liderilor statelor aliate de către guvernul SUA și să limiteze vasta operațiune de colectare a datelor telefonice ale americanilor, într-o serie de reforme provocate de dezvăluirile fostului colaborator al Agenției Naționale de Securitate (NSA) Edward Snowden.

Barack Obama despre reformarea NSA și iertarea lui Snowden (foto:abcnews.go.com)

Obama a ținut, potrivit Agerpres, să dea asigurări atât americanilor, cât și străinilor că Statele Unite vor ține cont de îngrijorările cu privire la confidențialitatea datelor, îngrijorări apărute după dezvăluirile fostului colaborator al NSA Edward Snowden privind activitățile de monitorizare la scară largă desfășurate de această agenție.

Președintele american a afirmat că serviciile americane de informații nu vor mai spiona comunicațiile liderilor țărilor aliate și prietene, cu excepția unor circumstanțe excepționale.

‘Am fost foarte clar față de comunitatea de informații: cu excepția cazurilor în care securitatea noastră națională este în joc, nu vom mai spiona comunicațiile liderilor statelor aliate și prietene’, a declarat Obama, potrivit AFP.

‘Am mai ordonat echipei mele de securitate națională, precum și comunității de informații să lucreze cu colegii noștri străini pentru a ne întări coordonarea și cooperarea, în așa fel încât să reconstruim climatul de încredere’, a mai afirmat șeful statului în discursul său.

El a adăugat, însă, că serviciile sale vor continua să ‘colecteze informații cu privire la intențiile guvernelor din întreaga lume’, așa cum fac toate celelalte țări. ‘Nu ne vom scuza doar pentru că serviciile noastre, sunt, poate, mai eficiente’, a continuat Barack Obama.

‘Însă șefii de stat și de guvern cu care colaborăm strâns trebuie să aibă încredere în faptul că îi considerăm veritabili parteneri’, a reluat Obama, conform France Presse.

Pe lista reformelor, Obama a cerut Congresului american să înființeze o comisie de avocați pe probleme de confidențialitate pentru Curtea de Supraveghere a Serviciilor de Informații Externe, mai notează Reuters. De asemenea, președintele a decis că guvernul american nu va mai deține cea mai mare parte din ‘metadatele telefonice’, iar furnizorii serviciilor de telecomunicații vor putea face publice mai multe informații cu privire la cererile de date din partea guvernului.

‘Modul senzațional în care au fost făcute publice aceste dezvăluiri (ale fostului analist Snowden) a fost adesea mai mult spectaculos decât semnificativ, dezvăluind în același timp adversarilor noștri metode care ar putea avea consecințe asupra operațiunilor noastre, lucru pe care s-ar putea să nu-l înțelegem decât în câțiva ani’, a afirmat Obama în discursul consacrat reformei operațiunilor guvernamentale de supraveghere.

1 comentariu

digital 18-01-2014 - 20:48

ar trebui să demisionezi , bă pllette !

Comments are closed.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult