Acasa Top SecretServicii secrete UPDATE. Schimbări ciudate la Cotroceni. George Scutaru nu mai e consilier prezidenţial

UPDATE. Schimbări ciudate la Cotroceni. George Scutaru nu mai e consilier prezidenţial

scris de Doru Dragomir
93 afisari

UPDATE – Potrivit unor informatii neoficiale, George Scutaru a ales soluţia demisiei din motive personale pentru a nu fi destituit din funcţie de Iohannis. Până în momentul de faţă nu este foarte clar motivul pentru care preşedintele României a decis să se despartă numai dup trei luni de unul din cei mai importanţi consilieri prezidenţiali. Ce a aflat Iohannis în ultimele zile despre Scutaru de a fost nevoit să renunţe la serviciile sale ?

Informaţia a venit din interiorul serviciilor secrete româneşti sau de la partenerii externi ? De remarcat faptul că plecarea lui Scutaru se produce la doar câteva zile de la instalarea lui Eduard Hellvig în fruntea SRI şi după vizita şefului FBI în România. Dacă exista un motiv de îngrijoare privind o posibilă incompatibilitate cu funcţia de şef al Departamentului Securităţii Naţionale, cum a primit Scutaru certificatul ORNISS pentru accesul la informaţii SSID ? 

Din momentul numirii în funcţia de consilier prezidenţial, George Scutaru avea acces la informaţiile clasificate NATO (nivelurile NATO/CONFIDENTIAL, NATO/SECRET şi NATO/top secret).

Preşedintele Klaus Iohannis a semat vineri două decrete prin care a produs o schimbare, aparent, surprinzătoare la nivelul Departamentului Securităţii Naţionale din cadrul Administraţiei Prezidenţiale.

George Scutaru si generalul Ion Oprisor

George Scutaru si generalul Ion Oprisor

George Scutaru, consilier prezidenţial şi şef al Departamentului Securităţii Naţionale, a fost eliberat din funcţie. În locul lui Scutaru, Iohannis l-a numit în fruntea Departamentului Securităţii Naţionale pe generalul Ion Oprişor, fost consilier de stat şi şeful secretariatului consiliului suprem de Apărare a Ţării.

Cine este generalul Ion Oprişor

Ion Oprișor s-a născut la data de 10 martie 1955 în comuna Deagurile (județul Argeș). A absolvit Liceul militar ”Dimitrie Cantemir” din Breaza (1970-1974) și apoi Școala militară de ofițeri din Sibiu, arma artilerie și rachete terestre (1974-1977).

După absolvirea Școlii de ofițeri, este avansat la gradul de locotenent și repartizat la Centrul de Instrucție al Artileriei din Ploiești. Este numit în funcția de comandant de pluton tragere artilerie terestră și comandant de pluton comandă (1977-1981). În anul 1981, este înaintat la gradul de locotenent-major și numit în funcția de comandant de baterie artilerie terestră (1981-1983).

Între anii 1983-1985, este ofițer student la Academia de Înalte Studii Militare din București, obținând diploma de licență în știința militară. După absolvirea Academiei, Ion Oprișor revine în anul 1985 ca lector la Catedra de tragerile artileriei din Centrul de Instrucție al Artileriei din Ploiești. În anul 1986 este înaintat la gradul de căpitan. În anul 1987 urmează un curs postacademic pe linie de perfecționare a pregătirii cadrelor didactice, la absolvirea căruia este promovat în Comandamentul Artileriei.

Între anii 1987-1993, este transferat la Comandamentul Artileriei, Secția Pregătire pentru Luptă, unde ocupă următoarele posturi: ofițer 2 (mai 1987-iunie 1990), ofițer 1 (iunie 1990-iunie 1993) și șef al Biroului Traduceri și Multiplicări din Comandamentul Artileriei (iunie – noiembrie 1993). Între timp, în anul 1990, este avansat la gradul de maior.

În perioada decembrie 1993 – februarie 2001, îndeplinește funcția de ofițer 1 și apoi ofițer specialist principal în Inspectoratul General al Statului Major General respectiv, Direcția Doctrină și Instrucție. În paralel, a absolvit un curs de orientare pentru ofițerii de stat major în cadrul Colegiului Național de Apărare al Olandei (1997) și apoi Colegiul Superior de Stat Major din cadrul Academiei de Înalte Studii Militare (1998). Este avansat pe rând la gradele de locotenent-colonel (1995) și colonel (2000).

Lucrează apoi în cadrul Statului Major General ca șef al Biroului Doctrine în Direcția Doctrină și Instrucție (1 martie 2001 – 12 iulie 2001), șef al Biroului Doctrine în Direcția Planificare Strategică (iulie 2001 – 15 ianuarie 2002), șef al Secției Doctrine și Regulamente în Direcția Planificare Strategică (15 ianuarie 2002 – 11 septembrie 2002) și șef al Secției Doctrine și Regulamente în Direcția Planificare Strategică și Instrucție (11 septembrie 2002 – 26 septembrie 2003). În această perioadă urmează un curs de învățare a limbii engleze la Academia de Înalte Studii Militare (octombrie 2002-martie 2003).

În data de 27 septembrie 2003, este numit ca expert în cadrul Departamentului Securității Naționale al Administrației Prezidențiale. El a fost adjunctul lui Viorel Bârloiu, secretarul general al CSAT în mandatul lui Ion Iliescu. La 1 noiembrie 2004 a fost avansat la gradul de general de brigadă (cu o stea) . În anul 2005 a absolvit Colegiul Național de Apărare.

A fost numit la data de 1 mai 2005 în funcția de consilier în cadrul secretariatului Consiliului Suprem de Apărare al Țării (CSAT). După demisia din 6 ianuarie 2006 a generalului Viorel Bârloiu din funcția de consilier de stat și secretar al CSAT, atribuțiile acestuia au fost preluate, în mod neoficial, de către generalul Ion Oprișor. Abia după zece luni de la demisia lui Viorel Bârloiu, la data de 20 noiembrie 2006, președintele Traian Băsescu l-a numit oficial pe generalul Ion Oprișor în funcția de secretar al CSAT cu rangul de consilier de stat.

Generalul Ion Oprișor vorbește bine limba engleză, iar limba franceză la nivel mediu. Este căsătorit și are doi copii.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult