Acasa Top SecretServicii secrete „Scrisoarea către America” a lui Osama bin Laden, virală pe TikTok

„Scrisoarea către America” a lui Osama bin Laden, virală pe TikTok

scris de D.S.S.
544 Afisari

Zeci de tineri americani au postat în această săptămână pe TikTok videoclipuri în care îşi exprimă simpatia faţă de Osama bin Laden.

Osama bin Laden a orchestrat atacurile din 11 septembrie, din cauza unei o scrisori vechi de două decenii pe care a scris-o, criticând Statele Unite, inclusiv guvernul şi sprijinul faţă de Israel, transmite CNN.

Scrisoarea, care încearcă să justifice uciderea civililor americani, a fost publicată pentru prima dată în 2002. A început să circule din nou săptămâna aceasta pe platforma socială, iar videoclipurile pe acest subiect au strâns cel puţin 14 milioane de vizualizări până joi.

Multe dintre videoclipuri, care au susţinut unele dintre afirmaţiile lui Bin Laden şi au îndemnat alţi utilizatori să citească scrisoarea, au fost distribuite în contextul mai larg al criticilor privind sprijinul american pentru Israel în războiul său în desfăşurare împotriva Hamas.

TikTok a transmis joi că videoclipurile care promovează scrisoarea încalcă regulile sale împotriva „sprijinirii oricărei forme de terorism”. Compania a precizat că numărul de videoclipuri care promovează scrisoarea a fost „mic” şi a adăugat „informaţiile despre tendinţe pe platforma sunt inexacte”.

TikTok a refuzat să furnizeze date exacte pentru a susţine această afirmaţie.

Un purtător de cuvânt al Casei Albe a criticat tendinţa aparentă online într-o declaraţie, numind-o o insultă la adresa victimelor atacurilor teroriste din 11 septembrie.

„Nu există niciodată o justificare pentru răspândirea minciunilor dezgustătoare, malefice şi antisemite pe care liderul Al Qaeda le-a emis imediat după ce a comis cel mai grav atac terorist din istoria Americii – evidenţiind-le drept motivaţia sa directă pentru uciderea a 2.977 de americani nevinovaţi”, a declarat pentru CNN secretarul de presă adjunct. Andrew Bates.

O scrisoare scrisă în urmă cu 21 de ani de Osama Bin Laden, fondatorul organizaţiei teroriste Al Qaeda, a devenit în această săptămână virală pe TikTok în contextul războiului dintre Israel şi Hamas şi a situaţiei din Gaza. Numeroşi utilizatori ai aplicaţiei, în special tineri americani din Generaţia Z, au distribuit şi chiar şi-au exprimat acordul cu textul în care Bin Laden justifica practic atentatele teroriste din 11 septembrie 2001.

Scrisoarea puternic antisemită a fost scrisă de Osama Bin Laden la un an după atacurile teroriste de la World Trade Center, unde au fost ucişi aproape 3.000 de oameni. A fost tradusă şi publicată online de The Guardian în 2002, dar textul a fost şters pe 15 noiembrie 2023, după ce articolul a ajuns viral.

„Această pagină a afișat anterior un document care conținea, în traducere, textul integral al „Scrisorii către poporul american” a lui Osama bin Laden, așa cum a fost relatat de Observer duminică, 24 noiembrie 2002. Documentul, care a fost publicat aici în aceeași zi, a fost şters pe 15 noiembrie 2023, este mesajul publicat de The Guardian.

Clipurile cu hashtag-ul #lettertoamerica au strâns pe TikTok aproape 10 milioane de vizualizări în 24 de ore.

Mii de utilizatori occidentali au ajuns să-şi exprime simpatia față de ideile unuia dintre cei mai mari ucigași în masă ai secolului XXI, remarcă ziarul israelian Haaretz. Scrisoarea folosește în mod deschis un limbaj antisemit și abordează problema statului palestinian. Ea justifică atacul din 11 septembrie, dând vina pe poporul evreu, explică Jerusalem Post.

Tinerii au povestit în clipurile postate pe TikTok cum au citit infama „Scrisoare către America” a lui Bin Laden, în care teroristul explica de ce a atacat Statele Unite. „Postările provin de la oameni de toate vârstele, rasele, etniile și păturile sociale. Mulți dintre ei spun că scrisoarea le-a deschis ochii și că nu vor mai vedea niciodată problemele geopolitice la fel. Mulți dintre ei au spus că după ce au citit scrisoarea şi-au reevaluat perspectiva asupra modului în care este adesea etichetat terorismul, care poate fi o formă legitimă de rezistență la o putere ostilă”, a explicat pe Twitter jurnalistul Yashar Ali, colaborator la HuffPost, NBC News şi New York Magazine.

Trendul nu s-a limitat la TikTok. Videoclipuri similare au fost postate şi pe alte platforme de socializare. După ce clipurile de pe TikTok au devenit virale, The Guardian a şters scrisoarea lui Bin Laden de pe site, dar, paradoxal, asta a dus la un interes şi mai mare pentru text și la răspândirea de conspirații despre puterile care controlează presa încercând să ascundă adevărul, a mai spus acesta.

Răspândirea scrisorii vine într-un moment în care numărul incidentelor antisemite din Statele Unite a crescut de patru ori de la începutul lunii trecute, potrivit datelor publicate luni de Liga Anti-Defăimare. Antisemitismul a înflorit și online, în special pe platforma X, fostă Twitter, al cărei proprietar, Elon Musk, a sugerat miercuri că susține o teorie e conspirației antisemită potrivit căreia evreii promovează imigrația pentru a dilua populația albă astfel încât să recreeze societatea, relatează Haaretz.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult

BREAKING NEWS