Acasa Top SecretServicii secrete Secretele trecerii în rezervă a şefului STS

Secretele trecerii în rezervă a şefului STS

scris de Doru Dragomir
92 afisari

Un comunicat sec primit de la Administraţia Prezidenţială anunţa miercuri după amiază că preşedintele Iohannis a semnat decretul prin care generalul Marcel Opriş a fost trecut în rezervă. 

Potrivit Administrației Prezidențiale, trecerea în rezervă a fost făcută la propunerea directorului Serviciului de Telecomunicații Speciale. Adică domnul director Marcel Opriş i-a propus preşedintelui Iohannis să-l treacă în rezervă pe generalul Marcel Opriş. E prima oară în istoria postdecembristă când citesc un astfel de comunicat oficial primit de la Cotroceni.

Am solicitat purtătorului de cuvânt al STS să ne ofere detalii suplimentare despre statutul lui Marcel Opriş după difuzarea comunicatului emis de Administraţia Prezidenţială. Concret, l-am întrebat pe colonelul Adrian Fulea dacă Marcel Opriş mai îndeplineşte funcţia de director al STS. Purtătorul de cuvânt al STS nu a putut să ne răspundă concret la această întrebare, limitându-se să ne spună că singurele informaţii sunt cele primite de la Cotroceni. 

Pe culoarele serviciilor secrete din România era mare agitaţie încă din momentul în care Iohannis a devenit preşedinte. Au trebuit să treacă trei ani pentru ca scaunul generalului Opriş să rămână liber.

Şefii serviciilor secrete îşi fac bagajele

Cel mai palpitant moment din cariera lui Marcel Opriş la butoanele STS rămâne evenimentul  din iulie 2012 când STS a instalat ilegal un sistem de comunicaţii secretizat în garajul unde îşi stabilise sediul de campanie suspendatul preşedinte Traian Băsescu.

Exclusiv Ziua Veche: Băsescu şi-a mutat butoanele STS la sediul de campanie

Tot Marcel Opriş s-a aflat la conducerea STS când autorităţile au căutat ca chiorii, în baza informaţiilor eronate furnizate de STS, avionul prăbuşit în ianuarie 2014 în Munţii Apuseni, în urma căruia a murit pilotul Adrian Iovan.

Ponta convoacă CSAT pentru demiterea şefului STS

Cireaşa de pe tort o reprezintă însă modul cum STS, cu Marcel Opriş la butoane, s-a ocupat de alegerile din ultimii anii. Nu conteză cine voteză, conteză cine numără voturile.Voteaza linistit ! STS supravegheaza votul tau. Toate secţiile de vot din România la alegerile din ultimii ani au avut mijloace electronice şi o aplicaţie  a STS care înregistra CNP-urile şi oferea în timp real BEC-ului informaţia necesară pentru numărarea votanţilor. Au exista numeroase speculaţii privind modul cum a funcţiont această aplicaţie şi în folosul cui.

Marcel Opris era unul dintre cei mai longevivi sefi de servicii secrete din Romania, fiind numit in aceasta functie in 7 decembrie 2005.

Potrivit CV-ului sau publicat pe site-ul STS, Marcel Opris s-a nascut in 19 august 1958 in localitatea Chiesd, judetul Salaj, este casatorit si are 2 copii.

A absolvit Facultatea de Electronica si Electrotehnica Militara din cadrul Academiei Tehnice Militare (1977-1982) dupa care a terminat un curs postuniversitar de conducere pentru ofiteri ingineri, in 1993. In 2006 a absolvit Colegiul National de Aparare, Universitatea Nationala de Aparare.

In perioada 2001 – 2005 a fost seful Directiei Tehnologia Informatiei din cadrul Serviciului de Telecomunicatii Speciale. Este angajat in STS din 1997. In perioada 1982 – 1997 a lucrat in Ministerul Apararii Nationale.

Un alt spect interesant este acela că tot miercuri, ziua în care Marcel Opriş a fost trcut în rezervă, Iohannis a semnat şi decretul prin care generalului maior cu două stele Ioan Balaure din STS a fost trecut şi el în rezervă. Este vorba de prim adjunctul directorului STS. În momentul de faţă, la conducerea STS, singurul general rămas pe poziţie este generalul maior Ionel-Sorinel Vasilca.

În maxim o lună, la propunerea preşedintelui Iohannis şi cu avizul CSAT, trebuie să fie numit un nou director al STS. Din momentul înfiinţări STS şi până în prezent, directorii acestui serviciu secret au provenit din interiorul istituţiei sau din fosta Unitatea Specială „T” – „Tonola”.

Încet, încet „SISTEMUL” se dărâmă. A mai rămas generalul Pahonţu la SPP şi interimarul Silviu Predoiu la SIE.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult