Acasa Top SecretServicii secrete UPDATE – Şedinţa CSAT

UPDATE – Şedinţa CSAT

scris de D.S.S.
15 afisari

UPDATE – Consiliul Suprem de Apărare a Ţării a decis marţi să pună la dispoziţia Comisiei de anchetă a Camerei Deputaţilor şi Senatului privind desfiinţarea Direcţiei Generale de Protecţie şi Anticorupţie documentele şi înscrisurile aflate în arhiva CSAT în legătură cu această instituţie, informează un comunicat al Administraţiei Prezidenţiale.

Potrivit sursei citate, pe ordinea de zi a şedinţei CSAT s-a aflat solicitarea preşedintelui Comisiei parlamentare de anchetă de a se clarifica aspecte care ţin de desfiinţarea Direcţiei Generale de Protecţie şi Anticorupţie.

„Membrii Consiliului au decis să pună la dispoziţia Comisiei toate documentele şi înscrisurile aflate în arhiva CSAT în legătură cu această instituţie”, precizează comunicatul citat.

Consiliul Suprem de Apărare a Ţării a constatat, în şedinţa de marţi, că Ministerul Apărării Naţionale, Ministerul Afacerilor Interne, Serviciul de Informaţii Externe, Serviciul de Protecţie şi Pază şi Serviciul de Telecomunicaţii Speciale şi-au desfăşurat activitatea în raport cu misiunile şi cu obiectivele instituţionale asumate, pe fondul multiplelor evenimente interne şi internaţionale care au marcat anul 2017, informează Administraţia Prezidenţială.

Potrivit unui comunicat de presă, CSAT a analizat şi a aprobat şi activitatea desfăşurată de Consiliul Operativ de Securitate Cibernetică în 2017 şi priorităţile pentru 2018.

Astfel, s-a remarcat că activitatea acestui organism a fost organizată, planificată şi desfăşurată în conformitate cu prevederile Strategiei de Securitate Cibernetică a României, aprobată prin Hotărârea Guvernului nr. 271/2013.

În cursul anului trecut, Consiliul Operativ de Securitate Cibernetică a analizat tematici de interes în domeniul securităţii cibernetice a României.

„Pentru anul 2018, acest Consiliu Operativ are în vedere priorităţi precum asigurarea cooperării interinstituţionale în cadrul Sistemului Naţional de Securitate Cibernetică, promovarea şi consolidarea măsurilor întreprinse de către instituţiile cu atribuţii în domeniu şi intensificarea acţiunilor de cooperare cu partenerii internaţionali”, se arată în comunicatul citat.

Membrii CSAT au analizat şi aprobat marţi şi activitatea desfăşurată în 2017 de Centrul Naţional de Răspuns la Incidente de Securitate Cibernetică – CERT-RO, precum şi Planul de activitate pentru 2018.

„Pe parcursul anului trecut, activitatea CERT-RO s-a desfăşurat pe coordonatele dezvoltării capabilităţilor naţionale în domeniul securităţii cibernetice, stimulării parteneriatului public-privat şi cooperării la nivel naţional şi internaţional, precum şi actualizării cadrului de reglementare în domeniu”, se precizează în comunicat.

Priorităţile CERT-RO pentru anul 2018 vizează, potrivit Administraţiei Prezidenţiale, atât dezvoltarea capabilităţilor tehnice şi umane pentru îndeplinirea atribuţiilor specifice, cât şi adoptarea cadrului instituţional la noile cerinţe impuse prin transpunerea în legislaţia naţională, până în luna mai a acestui an, a Directivei Europene NIS, privind măsuri de asigurare a unui nivel comun de securitate a reţelelor şi a sistemelor informatice în Uniune. În acest sens, a fost elaborat un proiect de lege, care se află pe circuitul interministerial de avizare.

În finalul şedinţei, membrii Consiliului au analizat şi aprobat Raportul CSAT privind activitatea desfăşurată în anul 2017.

Conform Constituţiei şi Legii nr. 415/2002 privind organizarea şi funcţionarea CSAT, Consiliul a analizat problematicile din domeniul apărării ţării şi securităţii naţionale. Totodată, a emis hotărâri conţinând măsuri cu caracter obligatoriu pentru autorităţile administraţiei publice şi pentru instituţiile cu atribuţii în domeniu, fără să stabilească acestor instituţii şi autorităţi atribuţii suplimentare faţă de cele prevăzute în actele normative în baza cărora li se asigură organizarea şi funcţionarea, arată sursa citată.

„Activitatea Consiliului a fost adaptată în funcţie de realităţile şi priorităţile anului 2017, de nevoile şi complexitatea intereselor naţionale şi internaţionale de securitate şi de urgenţele impuse de specificul fiecărei instituţii şi a fost orientată spre realizarea obiectivului constituţional al CSAT de organizare şi coordonare unitară a activităţilor privind securitatea naţională”, se menţionează în comunicat.

De asemenea, Raportul Consiliului Suprem de Apărare a Ţării a cuprins un capitol referitor la evaluarea anuală privind implementarea Strategiei Naţionale de Apărare a Ţării pentru perioada 2015 – 2019.

„În anul 2018, instituţiile cu atribuţii pe această linie vor continua eforturile pentru implementarea obiectivelor şi direcţiilor stabilite prin Strategie, în concordanţă cu provocările mediului regional şi internaţional de securitate, precum şi cu persistenţa unor vulnerabilităţi şi riscuri interne”, subliniază comunicatul citat.

Potrivit prevederilor Legii nr. 415/2002 privind organizarea şi funcţionarea Consiliului Suprem de Apărare a Ţării, raportul va fi trimis, spre aprobare, Parlamentului.

Consiliul Suprem de Apărare a Ţării se reuneşte marţi în şedinţă, la Palatul Cotroceni, pe ordinea de zi aflându-se şi principalele obiective pentru acest an ale instituţiilor cu atribuţii în domeniul securităţii naţionale.

Şedinţa CSAT, condusă de preşedintele Klaus Iohannis, va avea loc începând cu ora 12,00.

Administraţia Prezidenţială a anunţat săptămâna trecută că pe ordinea de zi a şedinţei sunt incluse subiecte referitoare la: activitatea desfăşurată de instituţiile cu atribuţii în domeniul securităţii naţionale în anul 2017 şi principalele obiective pentru 2018; activitatea desfăşurată de Consiliul Operativ de Securitate Cibernetică în anul 2017 şi principalele obiective pentru 2018; activitatea desfăşurată de Centrul Naţional de Răspuns la Incidente de Securitate Cibernetică (CERT-RO) în 2017 şi Planul de activitate pentru anul 2018; activitatea desfăşurată de Consiliul Suprem de Apărare a Ţării în anul 2017.

În cadrul şedinţei vor fi abordate şi alte subiecte de interes pentru securitatea naţională, a menţionat sursa citată. Şedinţa de marţi a CSAT este prima la care participă premierul Viorica Dăncilă şi membri ai Cabinetului său. Ultima şedinţă a Consiliului Suprem de Apărare a Ţării a avut loc în noiembrie anul trecut.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult

BREAKING NEWS